Timişoara

articolul anterior articolul urmator

FOTO Apocalipsa florarilor. Anularea festivităţilor în prima zi de şcoală a dus la prăbuşirea comerţului cu flori

2
14 Sep 2020 14:20:59
Autor: Stefan Both
Vânzătorii de flori din Timişoara nu au clienţi FOTO Ş.Both
Vânzătorii de flori din Timişoara nu au clienţi FOTO Ş.Both

Deşi nimeni nu vorbeşte despre ei, florarii sunt printre cei mai nepăstuiţi de pandemia de coronavirus. Planurile lor au fost date peste cap şi în prima zi de şcoală, când profesoarele nu au mai avut voie să primească flori.

GALERIE FOTO

Prima zi de şcoală însemna anii trecuţi una care aduce venituri semnificative pentru comercianţi de flori, având în vedere cantitatea uriaşă de cadouri colorate şi frumos mirositoare pe care le ofereau copii şi părinţii cadrelor didactice. 

Anul acesta, autorităţile au renunţat la tradiţionalele festivităţi de la începerea şcolilor, iar acest lucru a dus la prăbuşirea dramatică a comerţului cu flori. În piaţa de flori din Piaţa 700, în prima zi de şcoală a bătut vântul. 
 
„E cel mai ciudat început de an şcolar. Nu e nimeni. Nu merge deloc vânzarea. Prima zi de şcoală era importantă pentru noi. Munceam mai mult, făceam bucăţele mici pentru copii, era foarte OK. Dar chiar aşa, să nu lase copiii cu flori la şcoală, nu pot să înţeleg”, spune unul din vânzători.

 
„A fost foarte slab azi. E o zi normală, au fost şase-şapte clienţi. Dar ei nu au venit să cumpere pentru şcoală. Din motive de pandemie, nu se fac festivităţi şi nu se duc nici flori ca în ceilalţi ani. Este trist pentru noi. În alţi ani erau cozi, acum nu vine nimeni. Dar era de aşteptat să fie aşa, pentru că toată perioada de pandemie a fost aşa. Afacerea a scăzut cu 90 la sută. Mergem înainte, pentru că o se termine într-o şi pandemia. Speranţa moarte ultima”, a afirmat un alt vânzător.  


 
 
Deşi nimeni nu vorbeşte despre ei, florarii sunt printre cei mai nepăstuiţi de pandemia de coronavirus. Nici la doctori nu s-au mai dat flori, nunţi n-au mai fost, pertrecerile au fost suspendate. Cu toate astea ei nu au primit niciun ajutor, din contră, cheltuiele sunt cele cele vechi.
 
“De la cine să aşteptăm un ajutor? De la stat? Nu-i interesează de noi! Impozitele nu le-au micşorat, din contră, le-au mărit. Chiria aici în piaţă merită 600 de lei pentru un stand? Eu am două standuri, plătesc 1.200 de lei pe lună. Nu am nicio facilitate. Nu pot face nimic, alt servici nu am. Eu nu înţeleg ce au florile cu pandemia de coronavirus. Doar nu transmit boala. E o prostie, părerea mea. În şcoală este distanţare, dar veniţi după ore şi vedeţi aici, unde se mănâncă, stau 200 de elevi unul lângă altul. Unde e distanţarea?!”, a declarat un alt vânzător din Piaţa 700. 
 
 
Florarii sunt nemulţumiţi şi de condiţiile pe care le au în hala din Piaţa 700. Aceştia spun că cer de ani de zile conducerii Pieţelor să închidă spaţiul, pentru în perioada de toamnă-iarnă-primăvară este frig, plouă înuntru şi bate vântul. 
 
Vă mai recomandăm şi:

FOTO Plantaţie de trandafiri pentru dulceaţă şi sirop, într-un decor de vis. Secretele unei afaceri cu miros deosebit

FOTO Simfonia lalelelor din Timişoara. Natura a înflorit spectaculos departe de ochii oamenilor care trebuie să stea acasă

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

db
14.09.2020, 14:54:14

Eu nu i-aș plânge așa tare pe vânzătorii de flori: când s-au anulat taxele pe florile importate din Olanda prețul lor de achiziție a scăzut la jumătate dar prețul final de vânzare a rămas același ... Să aștepte primăvara ... 😉

+2 (2 voturi)
niki nikita11
14.09.2020, 14:56:25

ce poti sa zici. florile in buchet nu mai sunt la moda iar cele la ghiveci sunt in toate magazinele mari. poate ar trebui si ei sa se adapteze sa vanda ghivece si sa faca buchete artizanale doar la comanda. Ca si in turism, cei care au inchiriat o intrega cabana nu au avut problemele celor cu camere individuale. Acestea fiind zise statul suntem noi. Eu nu sunt de acord cu ajutorul pt nemunca, adica ne tragem singuri gloante in picioare pt cateva luni de primit bani de gratis de la stat. Profitori ca romanii nu-s. Toate domeniile in care evaziune e maxima(turism, florarii, brutarii, etc) se plang acum ca vezi doamne nu se poate. eu nu ma duc la hotel/pensiune nici daca e voie pana nu stiu ca se rezolva problema spitalelor si a tratamentului covid, asa ca degeaba cred ei ca statul e cel care interzice ceva. Afara de habaucii care e musai sa faca concedii in fiecare an(de 2-3 ori) scaderea se datoreaza lipsei cererii(plus sa fim seriosi, multe afaceri erau de rahat oricum) mai mult decat interventiei statului. Parerea mea.

+3 (3 voturi)
Modifică Setările