Timişoara

articolul anterior articolul urmator

FOTO Atmosferă sătească în Piaţa Traian, la prima ediţie a Târgului de produse tradiţionale ţărăneşti

1
13 Sep 2019 10:59:37
Autor: Stefan Both
Târg în Piaţa Traian
Târg în Piaţa Traian

În Piaţa Traian din Timişoara a demarat prima ediţie a Târgului de produse tradiţionale ţărăneşti, un eveniment ce doreşte să revigoreze zona.

GALERIE FOTO

Piaţa Traian din Timişoara, inima cartierului Fabric, era cândva o veritabilă bijuterie a oraşului, putând oricând să rivalizeze cu Piaţa Unirii sau Libertăţii. 

În ultimele decenii, întreaga zonă a decăzut. Frumoasele palate şi case au fost părăsite de vechii proprietari încă din perioada comunistă. Autorităţie au compartimentat spaţiile şi le-au transformat în locuinţe sociale, pentru clasa muncitoare. Aceştia nu s-au preocupat să îngrijească clădirile istorice, majoritatea construite la sfârşitul anilor 1800 şi începutul anilor 1900, astfel că acum totul este paraginit, faţadele sunt pur şi simplu distruse.
 
În ultimii ani, piaţa a devenit cunoscută pentru scandalurile legate de ocuparea caselor de către romii nevoiaşi sau de diferite bande de hoţi.
 
În atare condiţii, muncipalitatea s-a gândit să revigoreze piaţa prin organizarea unui târg. Iniţiativa îi aparţine şefului de la Pieţe SA, Ionuţ Nasleu, care vrea să facă din acest loc un punct de atracţie turistică, în perspectiva anului 2021, când Timişoara va fi capitală culturală europeană.
 
 
Aşa s-a născut Târgul cu produse tradiţionale ţărăneşti, care a adus atmosfera satelor în Piaţa Traian.  
 
Se comercializează doar produse tradiţionale meşteşugăreşti de către producători agricoli. Pe mesele precupeţilor se află produse din carne preparate şi conservate prin fierbere, uscare, afumare (cârnaţi, şuncă, slănină etc.), caşcaval, caşcaval afumat, brânză de burduf, produse de pâine, panificaţie şi patiserie, vin, flori, preparate gătite la grătar.

 
De fapt, vânzarea de legume, fructe şi alte produse agicole a fost cândva o activitate importantă în Piaţa Traian, aici exitând o piaţă încă începutul anilor 1900, care a fost închisă prin anii ’60.
 
 
Câteva sute de timişoreni au participat, vineri, la deschiderea târgului. A răsunat muzica populară, pe scenă urcând Andreea Voica, Dumitru Teleagă, Carmen Popovici Dumbravă, Dumitru Stoicănescu şi Doriana Talpeş, acompaniaţi de Ansamblul Timişul. În tot acest timp, fumul gros de la grătarele micilor a învăluit întreaga piaţă, dând o atmosferă de bâlci sătesc.
 

 
Zece căsuţe cu produse tradiţionale îşi aşteptă vizitatorii zilnic între orele 10 şi 22, iar pe scenă vor fi artişti de muzică populară.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Stanila Ion
13.09.2019, 11:16:47

F. bine, dar "micii" pe care i-ati pus in fruntea articolului nu sunt in nici-un caz 'taranesti", d-le Both...