Timişoara

articolul anterior articolul urmator

FOTO Exponatele din aur şi din argint de la Bastionul Terezia, asigurate cu 70 de milioane de euro. Expoziţia este păzită de poliţişti şi jandarmi

1
21 May 2014 21:50:19
Autor: Stefan Both
Expoziţia Aurul şi argintul antic al României a ajuns la Timişoara FOTO Ştefan Both
Expoziţia Aurul şi argintul antic al României a ajuns la Timişoara FOTO Ştefan Both

Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” a fost inaugurată la Bastionul Terezia din Timişoara. Peste o mie de obiecte de aur şi argint ce acoperă 5.000 de ani pot fi văzute până în 29 iunie.

Timişoara găzduieşte una din cele mai dificile expoziţii de până acuma. Este vorba de un veritabil tezaur al României, care cuprinde peste o mie de piese de aur şi argint, de o valoarte inestimabilă. În atare condiţii, realizarea expoziţiei a însemnat pentru Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti o muncă militarizată.

Transportul valorilor s-a făcut cu maşini blindate păzite de personal înarmat. Exponatul a fost asigurat prin licitaţie publică. Iniţial valoarea poliţei a fost de 64 de milioane de euro, însă după ce s-au mai adăugat câteva piese de valoare, firma asiguratoare a semnat un contract de 70 de milioane de euro. 
 
Expoziţia de la Timişoara este păzită în permanenţă de echipaje poliţişti, jandarmi şi reprezentanţii unei firme de pază.

Expoziţia aparţine Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti. Timişoara este al doilea oraş după Bucureşti care găzduieşte expoziţia. Acesta a fost vernisată miercuri şi va putea fi văzută de timişoreni până în 29 iunie, între orele 10-18. Biletul de intrare costă patru lei.

 
Expoziţi cuprinde podoabe din aur şi din argint, accesoriile vestimentare, armamentul de parada, piesele de harnaşament, vesela geto-dacică şi alte metale pretioase, descoperite pe teritoriul Romaniei. Se regăsec tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Peteni, Drăgeşti, Taşad, Săcălăşau, Rociu, Bălăneşti.
 
„Prima noastră expoziţie, cu 140 de piese, a avut loc la Roma. Atunci ne-am gândit că am putea începe un itinerariu mai amplu şi în România. La acestă expoziţie contribuie, pe lângă Muzeul Naţional de Istorie a României, contribuie alte 32 de muzee. Sunt 1004 piese din aur şi argint. Tematica este relativ simplă. Am ales o structură cronologică, de la cele mai vechi, până la cele mai noi, care sunt din secolulu al V-lea. Pentru că nu am putut aduce tezaure intregi, am ales câteva piese pentru expoziţie, dar restul sunt ilustrate prin imagini”, a declarat Rodica Oanţă, de la Muzeul Naţional de Istorie, coordonatorul proiectului. 

 
Muzeul Banatului contribuie cu 33 de piese din Epoca Bronzului până în secoulul al V-lea. Sunt descoperiri în urma săpăturilor arheologice în zona Banatului. Printre piese se află şi Coiful de la Găvojdia, datat în secolul 5-4 înainte de Hristos. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

ovidiu preda
21.05.2014, 22:22:36

atentie la rusi sa nu-l fure si pe asta, lepadaturile siberiei

Modifică Setările