FOTO Cafeneaua românească de unde poţi pleaca acasă cu o pisică. În trei ani au fost date spre adopţie peste 300 de feline

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Pisici este mai mult decât o cafenea. Este un spaţiu creat pentru salvarea pisicilor abandonate, un loc în care poţi să savurezi o cafea, o limonadă sau o bere, dar poţi şi adopta o pisică.

GALERIE FOTO

Cafeneaua La Pisici din Timişoara a dat spre adopţie aproape 300 de pisici în cei trei ani de existenţă. A devenit unul din cele mai eficiente centre de adopţii pisici din ţară.
 

“Este a doua cafenea de acest fel din ţară, după cel din Bucureşti. Avem 21 de pisici. Pe lângă consumaţie, poţi să ţii şi o pisicuţă în braţe. Este o terapie, şi studiile arată asta. În SUA, la facultăţile de top, studenţii primesc animăluţe să se joace cu ele, să se destreseze. Nu întâmplător suntem şi noi în Complexul Studenţesc”, a declarat Angela Novăcescu, administratoarea cafenelei.

La Pisici cafe se susţine exclusiv din consumaţia clienţilor, a iubitorilor de pisici, care acoperă hrana, tratamentele şi sterilizarea pisicilor. 

Toate pisicile din cafenea au fost abandonate în diferite locuri. 

“Am primiti pisici găsite de pe stradă, de pe câmp, din cimitire, aruncate în boxe sau direct la gunoi. Oamenii ne scriu pe pagina de Facebook, se asigură că avem loc, pentru că noi primim maxim 25 de pisici, iar condiţia pe care o impunem este deparazitarea internă şi externă şi primul vaccin, ca să putem să-i integrăm în grup. Primim pisoaişi între şase săptămâni şi trei luni”, a mai spus Angela Novăcescu.
 

image

Pisicile se află temporar în cafenea, până când cineva le va adopta şi îşi vor găsi o casă. Au fost cazuri în care o pisică a fost adoptată în aceeaşi zi în care a fost adusă. Unii îndrăgesc pe loc un animal, alţii vin special pentru adopţie, după ce văd poza unei pisici postată pe Facebook. 

Fiind puiuţi, pisicile sunt lăsate în curte doar dacă este cald. Dacă plouă şi este frig, pisicile se joacă în cafenea. Iarna stau doar în interior.

image

Există un regulament special pentru clienţii La Pisici. În primul rând este interzis hrănirea felinelor. 

“Una dintre reguli este să nu hrănească pisicii, pentru că ele pot avea probleme cu stomacul dacă nu mănâncă hrana super-premium, pe care le-o dăm noi. Este o mâncare specială recomandată de veterinari. O altă regulă se adresează copiilor. Sunt bineveniţi atâta timp cât nu chinuie animalele. Îi învăţăm să fie mai responsabili, să nu-i tragă de coadă, să nu îi bruscheze... Am scris şi în regulament, pisicile nu sunt jucării, sunt fiinţe vii, trebuie tratate ca atare”, a explicat proprietara. 
 

image

Oamenii pot dona mâncare, nisip şi jucări pentru animale. Până nu se va înfiinţa un ONG, la care se lucrează acum, nu există posibilităţi de a dona şi bani.

“Înainte de a da o pisică, vrem să avem un interviu cu persoana respectivă. Vrem să vedem unde va fii ţinută, în ce condiţii, îi rugăm pe oameni să ne trimită poze peste o lună, peste două luni, vrem să vedem că îşi asumă responsabilitatea de a avea un animal de companie. Nu avem pisici de rasă. Cele portocalii sunt cele mai căutate, cele albe se dau instant, din păcate cele comune nu prea sunt adoptate”, a mai declarat Angela Novăcescu.   
 

image

Frişcă, Mars, Snickers, Domingo, Fin, Pufina, Romina, Ami, Aris, Dia, Spider sau Giovani, sunt câţiva dintre cei care se joacă în cafenea. Acum sunt fericite, dar cu toţii au poveşti triste.

“Pufina şi Romina au fost găsite într-o cutie, mai avem o pisică găsită în Calea Lipovei, pe o stradă, au venit oamenii şi ne-au aruncat pisici peste gard. Asta nu este un lucru normal. O altă persoană a lăsat în faţa cafenelei o cutie, în care erau trei pisici albe. Era atât de cald încât pisicile nu mai aveau forţă nici să miaune. I-am găsit din întâmplare. Avem un pisic sfâşiat de un câine, medicii veterinari l-au operat, nu mai vede cu un ochi, cu celălalt ochi vede puţin. Poate găsim o familie pentru el. Fin a fost găsit pe străzile din oraş cu piciorul rupt. Din păcate era o fractură veche, medicii nu au mai putut face nimic, picioruşul a trebuit amputat. A fost adoptat de un coleg de-al nostru. Spider şi Dia vor pleca în Germania. O familie de acolo va suporta toate costurile pentru paşaport şi cip. E primul caz care pleacă în străinătate, doamna din Germania a fost impresionată de acest proiect şi a vrut neapărat să adopte doi pisicuţi de la cafenea”, a mai povestit Angela Novăcescu.
 

image

Tânăra patroană a acumulat deja o experienţă de câţiva ani ca reporter la DIGI 24. În urmă cu patru ani, în calitate de jurnalist, a fost la un incendiu. Din păcate, proprietarul apartamentului care a luat foc a murit. Pompierii au salvat din casă un pisoi, care a scăpat din incendiu. Avea câteva arsuri şi probleme medicale, dar cu toate astea Angela Novăcescu a deci să îl ia acasă. “De atunci e pisoiul meu. Atunci avea patru ani, acum are opt. Numele lui oficial este Fire”, a mai spus Angela Novăcescu.

image
image
image
image
image
image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite