FOTO Clinica de Mari Arşi din Timişoara, inaugurată după 9 ani de la începerea lucrărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clinica de Mari Arşi de la Spitalul Judeţean din Timişoara va fi inaugurată miercuri, 9 octombrie, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.

GALERIE FOTO

La nouă ani de la demararea proictului, Clinica de Mari Arşi de la Spitalul Judeţean Timişoara este gata de inaugurare. Miercuri dimineaţa, în prezenţa ministrului Sorina Pintea, se inaugurează primele trei boxe, urmând ca până în luna noiembrie, după ce vor sosi echipamentele sanitare, să fie deschise şi celelalte două. Va fi cea mai mare unitate de acest timp din România, pentru că Spitalul de Mari Arşi de la Bucureşti dispune de patru boxe destinate marilor arşi.

Realizarea Clinicii de Mari Arşi nu are legătură cu tragedia de la Colectiv, proiectul fiind unul mult mai vechi, spune medicul Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.

„Acest proiect a demarat în jurul anului 2010, nu a avut nicio legătură cu Colectivul. La Timişoara s-a dorit a fi construit un centru cu pacienţii cu arsuri grave. S-a întâmplat asta cu mai mult de cinci ani înainte de tragedia de la Colectiv. Proiectul a demarat, a fost avizat de Ministerul Sănătăţii, dar după ce a început construcţia acestui centru, s-a stabilit că pentru continuarea lucrărilor este nevoie de o consolidare a corpului respectiv de la Casa Austria. Motiv pentru care a fost întreruptă finanţarea de la Consiliul Judeţean”, a spus Marius Craina.

image

Din 2011 până în 2014, trei ani de zile, lucrarea a fost întreruptă complet. În vara anului 2014, Titu Bojin, fostul preşedinte al CJT, a decis ca lucrările să se reia, finanţând, în primă fază, consolidarea clădirii. 

Fonduri de la Banca Mondială şi de la CJ Timiş

Practic, pentru construcţia Clinicii de Mari Arşi s-a închis o terasă de la etajul întâi de la Clinica de Chirurgie Plastică şi Reparatorie „Casa Austria”, care era nefuncţională. 

„S-a început în 2015 cu consolidarea, iar apoi  cu lucrările propriu zise pentru Centru de Mari Arşi. Primele trei boxe au fost finalizate în decembrie 2016. Nu erau dotate. Dotarea cu aparatură a fost realizată în cursul acstui an, prin procedură de licitaţie iniţiată de Ministerul Sănătăţii, cu fonduri de la Banca Mondială. De asememena, licitaţia pentru o parte din aparatură a fost organizată de spitalul nostru. Aparatele au sosit în proporţie foarte mare, astfel mâine putem să punem în funcţie primele trei boxe, iar celelalte două, unde mai sunt proceduri de licitaţie, estimăm să fie gata undeva la mijlocul lunii noiembrie”, a explicat Marius Craina.

image

Consiliul Judeţean Timiş a investit aproximativ 1,5 milioane de euro pentru construcţie şi amenajarea saloanelor, iar aparatura în valoare de peste patru milioane de euro a fost achiziţionată de Ministerul Sănătăţii.

În urmă cu doi ani, Spitalul Judeţean a demarat şi angajarea a 50 de persoane, care vor deservi secţia de Mari Arşi.

Clinica asigură un mediu steril pentru marii arşi

Medicii spun că pacienţii care au suferit leziuni prin arsură, care rămân fără tegument, au nevoie de o locaţie specială, izolată, pentru a putea fi protejaţi de mediul exterior.  

“Organismul este expus la infecţii. În această unitate, pacientul va putea beneficia de toate metodele prin care să îl protejăm de altfel de infecţii. Este important să ai Terapie Intensivă pentru că pe lângă suprafaţa corporală, leziunile cele mai grave la un bolnav ars sunt cele interne, pe căile aeriene superioare şi traheo-bronşice. Aceşti pacienţi vor putea avea o evoluţie bună odată cu acestă nouă secţie”, declarat Gheorghe Nodiţi, directorul secţiei de Chirurgie Plastică şi Reparatorie „Casa Austria”.

image

În Timişoara funcţionează, din 2003, Clinica de Chirurgie Plastică „Casa Austria”, construită la iniţiativa profesorului Johannes Poigenfürst din Viena. Clinica are 12 paturi şi patru boxe speciale, care pot fi izolate, pentru persoanele care au suferit arsuri. Conform unui protocol stabilit la nivel guvernamental, orice pacient din România care suferă arsuri la peste 20% din suprafaţa corporală era transferat aerian în regim de urgenţă la Bucureşti. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite