FOTO Controversata expoziţie de cadavre de la Timişoara bate toate recordurile Muzeului Banatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În numai câteva zile, expoziţia „Our Body: Universul Interior”, de la Bastionul Therezia, a fost vizitată până acum de peste 1.500 de persoane.

Interes deosebit din partea timişorenilor pentru expoziţia „Our Body: Universul Interior”, în care pot fi văzute 200 de exponate, corpuri umane reale, secţiuni şi organe interne. În mai puţin de o săptămână de la deschidere, mansarda Bastionului Therezia a fost vizitată de peste 1.500 de persoane, o cifră record pentru Muzeul Banatului. 

“Avem cam 200 de vizitatori pe zi. Mi se pare că e foarte bine, mai ales că încă nu au început să vină grupurile, studenţii şi elevii fiind încă în vacanţă. Cu toate acestea, avem vizitatori de toate vârstele, copii, tineri, chir mulţi pensionari”, a declarat Adriana Zanfir, muzeograf la Muzeul Banatului.

Lecţie de anatomie timp de două ore

Odată intrat în “laborator”, oamenii au parte, pentru aproape două ore, cam cât durează vizita, o veritabilă lecţie de anatomie. Pot descoperi fascinantul univers interior al corpului uman şi modul în care funcţionează.

Ghizi pentru această expoziţie sunt studenţii de la Facultatea de Medicină, care stau la dispoziţia celor care străbat labirintul de la Bastionul Therezia. 

image

“Studenţii sunt foarte bine pregătiţi, ei sunt din anii 4-5-6, iar doi dintre ei lucrează deja ca medici rezidenţi. Nu au venit doar pentru bani, ci şi pentru că le place ce fac”, a mai declarat Adriana Zanfir.

Controversa a atras şi mai mult public

Înainte de deschiderea expoziţiei, Societatea Timişoara a cerut închiderea şi interzicerea expoziţiei pe teritoriul României.

Expunerea unor cadavre spre delectarea publicului, în diferite ipostaze, unele chiar ilare, în scopul de a obţine profit, reprezintă un comportament nefiresc faţă de corpul unei persoane decedate, care afectează grav sentimentul de respect faţă de morţi şi contravine credinţelor tradiţionale ale poporului român ce impun un comportament decent faţă de corpul defunctului şi organizarea de funeralii. Dincolo de pretextul educaţional, organizatorii fac practic un spectacol din expunerea corpurilor unor persoane decedate, de pe urma căruia se obţin câştiguri băneşti”, se arăta în comunicatul transmis de Societatea Timişoara.

image

Un alt motiv pentru care organizaţia a protestat a fost acela că decedaţii ar proveni din China, o ţară cunoscută pentru încălcara drepturilor omului, iar trupurile expuse ar putea aprţine unor dizidenţi executaţi de regim. 

Organizatorii expoziţiei au ţinut să clarifice situaţia, susinând că toate cadavrele au fost obţinute prin donare.

Controversa legată iscată a făcut ca expoziţia să fie şi mai vizitată. “Se pare că aceste controverse i-au făcut pe oameni şi mai curioşi. Până la urmă, că e reclamă negativă, că e pozitivă, tot reclamă este. În acest caz, a fost o reclamă bună pentru noi. Foarte multă lume a vizitat expoziţia până acum. Oamenilor nu le este teamă de acestă expoziţie, sunt foarte curioşi. Părinţii şi bunicii care vin cu copii mai întreabă la intrare dacă e bine să intre cu cei mici. Nu au motive de îngrijorare, aceste corpuri au fost supuse unor metode de platifiere, nu există miros, se meţin la o temperatură constantă de 21 de grade”, a declarat Claudiu Ilaş, directorul Muzeului Banatului din Timişoara.

image

Va bate recordul de la „Secretele Egiptului Antic”

Cea mai vizitată expoziţie de până acum organizată la Muzeul Banatului a fost cea intitulată „Secretele Egiptului Antic”, de anul trecut, care a fost văzută de peste 6.000 de persoane, în condiţiile în care expoziţia respectivă era una dedicată copiilor de până la 14 ani. „Our Body: Universul Interior” va bate fără probleme acest record.


Cei care vizitează expoziţia pot vedea pe viu compexitatea corpului uman, comparaţii între organe sănătoase şi diverse boli, printre care se află cancerul, dar şi diferite anomalii congenitale rare. 

image

„Our Body: Universul Interior”, produs de Universal Exhibition Group, a fost organizat, anul trecut, şi la Cluj, unde s-au înregistrat peste 29.000 de vizitatori (s-a desfăşurat într-un mall) şi pe o perioadă de şase luni. Expoziţia de la Timişoara va dura însă doar trei luni, până în data de 28 aprilie. 

Biletele de intrare costă între 45 lei (de luni până vineri), 54 lei (sâmbătă şi duminică), pentru adulţi, şi 35-45 lei pentru studenţi şi pensionari, respectiv 28-34 lei pentru copii între 7 şi 18 ani. 


Citiţi şi:

Societatea Timişoara protestează faţă de expoziţia de cadavre: „Decedaţii provin din China, singura ţară care plastinează cadavre“

FOTO Expoziţia despre Egiptul Antic de la Muzeul Banatului din Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite