Timişoara

articolul anterior articolul urmator

FOTO Comuna Dumbrăviţa, localitatea din Timiş unde se trăieşte cel mai bine în România

11
21 May 2013 09:05:34
Autor: Stefan Both
Centrul istoric al comunei Dumbrăviţa FOTO Ştefan Both
Centrul istoric al comunei Dumbrăviţa FOTO Ştefan Both

Potrivit unui studiu elaborat de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare, comuna Dumbrăviţa, din judeţul Timiş, este cea mai dezvoltată localitate din România.

Clasamentul a fost întocmit pe baza Indicelui de Dezvoltare Socială Locală (IDSL), care ia în calcul şapte indicatori diferiţi: nivelul de educaţie, vârsta medie, speranţă de viaţă, numărul de autoturisme la mia de locuitori, suprafaţa medie a locuinţei, consumul de gaze pe locuitor şi categoria de mărime a localităţii. 
 
Dumbrăviţa este urmată de oraşul Voluntari şi de comuna Corbeanca, situate în judeţul Ilfov. Topul continuă cu Predeal, Cluj-Napoca, Buşteni, Sibiu, Sinaia, Bucureşti şi Timişoara.
 
Comuna Dumbrăviţa, aflată la şase kilometri de Timişoara, a fost mereu o localitate bogată. 
 
A fost întemeiată în 1891, de către 133 de familii înstărite de colonişti maghiari, sosiţi de la Szentes (localnicii au dorit să dea numele satului Ujsentes, în română Senteşu Nou). S-a construit un sat modern pentru acele vremuri, cu alei largi, după defrişarea unei părţi din Pădurea Verde. 
 
Majoritatea locuitorilor erau de religie reformată. Astfel, în anul 1901 a fost sfinţită biserica reformată din localitate, una din cele mai frumoase lăcaşe de cult de acest rit din Banat.
 
AU ÎNCEPUT SĂ APARĂ VILELE
 
Dumbrăviţa a început să se crească în anii 90, datorită politicii gândite de primarul Géza Szilágyi (UDMR), care a condus comuna timp de 18 ani. Tocmai proiectul său de dezvoltare a satului i-a fost fatal, acesta fiind detronat după alegerile din vara trecută, de un reprezentant al PSD, Victor Malac, votat în număr mare de cei nou veniţi. 
 
“Putem spune că marele merit îi aparţine fostului primar, care a început prin a da da posibilitatea oamenilor să construiască vile, iar apoi prin gospodărirea, atragerea firmelor şi proiectele europene gândite de el. Să îi dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Dezvoltarea infrastructurii, drum-apă-canal-gaz-curent, duce la dezvoltarea economică, cultruală şi sportivă”, a declarat viceprimarul Miklos Arpad.
 
În ultimii ani, comuna Dumbrăviţa a cunoscut o puternică dezvoltare, datorată poziţiei faţă de Timişoara, localitatea tinzând să devină o suburbie a capitalei Banatului. 
 
 
A devenit unul dintre locurile preferate ale celor cu bani, iar în jurul vetrei satului a început construcţia cartierelor de vile. 
 
Dacă la recensământul din 2001, populaţia Dumbrăviţei era de 2.700 de persoane, în 2011, pur şi simplu, a explodat, ajungând la 7.260 de persoane.
 
“Vârful a fost în 2007, când s-au eliberat 1.435 de certificate de urbanism. În 2008 au fost 1.160, iar de atunci numărul a scăzut. În 2012, am avut 624 de certificate. Până acum, în acest an, s-au emis 223. Asta arată că şi acum oamenii din Timişoara sunt interesaţi să vină la Dumbrăviţa“, a mai spus Miklos Arpad. 
 
Printre cei care au casă în Dumbrăviţa se află numeroşi oameni de afaceri, directori de companii, profesori universitari, avocaţi, magistraţi, medici, dar şi persoane cunoscute în mass-media, precum Ilie Năstase cu Brigitte Sfăt, fotbaliştii Dan Alexa sau Costel Pantilimon. 
 
Au fost atrase firme mari, printre care cei mai importanţi contribuabili sunt cei de la Dunca Expedition (care aduce în bugetul local în jur de 300.000 de euro pe an), Bontimes, Fropin, Kaufland sau Petrom.
 
Dumbrăviţa nu duce lipsă de facilităţile unui oraş modern: şcoală şi grădiniţă de nivel european, activităţi sociale, culturale şi sportive. Cea mai cunoscută echipă din Dumbrăviţa este cea de tenis de masă-fete, care evoluează în Superliga naţională.
 
PROIECTELE EUROPENE ZBÂRNÂIE
 
Un mare merit la dezvoltarea Dumbrăviţei le-au avut proiectele europene: în perioada 2007-2013 au fost atrase peste trei milioane de euro. 
 
„Am avut 15 proiecte transfrontaliere cu Ungaria. Aceste proiecte erau considerate soft. De-abia acum, pentru ciclul 2014-2020, vor fi cele hard. Tot printr-un proiect transfrontalier vom face şi asfaltări de drumuri în cartierele de vile, pentru că în noile cartiere sunt probleme.
 
Avem proiecte de extindere a canalizării de 1,4 milioane euro, proiecte pe mediu, urmează să construim o sală polivalentă, un cămin cultural mai mare.
 
Au mai fost demarate proiecte mari pentru construirea Centrului de zi pentru îngrijirea copiilor, în valoare de aproape opt milioane de lei, Incubatorului de afaceri, de aproape cinci milioane de lei şi de prelungirea liniei de troleibuz cu Timişoara, în valoare de 13 milioane de lei“, a declarat Nicolae Constantin, project manager la Primăria din Dumbrăviţa.
 
Unul dintre proiectele inedite din Dumbrăviţa este cel intitulat Help, prin care bătrânilor care nu se pot deplasa li se pune la dispoziţie un sistem de alarmare a poliţiei sau a salvării. De altfel, toată comuna şi zonele importante, precum holurile din şcoală, sunt împânzite cu camere video, iar centrul de comandă se află la primărie.
 
În sat funcţionează şi un post de televiziune, Behela TV, realizat împreună cu oraşul Szentes, din Ungaria, cu care este înfrăţit Dumbrăviţa. Internetul este gratuit în tot centrul satului, în urma unui proiect european.  
 
Foto

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Dan-Adrian Caramidariu
21.05.2013, 09:21:22

Eu cred că cei care au făcut acest sondaj nu au fost în viața lor la Dumbrăvița, poate s-au uitat la poze. Ce ne facem cu străzile neasfaltate, cu buruienile, gunoaiele și câinii vagabonzi la tot pasul, cu parcelele goale, unde crește vara ambrozia, pentru că nimeni nu-i obligă pe proprietari să taie iarba și multe altele? Drumul județean care trece prin comună, de exemplu, este deja cu multe gropi, iar porțiunea de la Kaufland la sensul giratoriu de la capătul Căii Lipovei (porțiune care se află parțial în Timișoara și parțial în Dumbrăvița) nu este iluminat, pentru că administrația din Timișoara este neinteresată de subiect, iar cea din Dumbrăvița incapabilă să rezolve problema. De altfel, pe acest drum, în partea nouă a comunei, nu există trotuare, decât pe jumătate, dar într-o țară obsedată de mașini, ce contează că pietonii nu au pe unde merge? Sau alt exemplu: alimentarea cu apă și canalizarea. Szilagyi, acest vizionar, a construit un sistem ilogic și obscur, bazat pe niște foraje dubioase, astfel că vara de-abia îți curge apa la robinet și-ți vine să-ți iei câmpii, numai pentru că a preferat să facă afaceri bune prin așa-zisele lui societăți de alimentare cu apă, de drumuri etc, încăpățânându-se să nu cedeze alimentarea cu apă Aquatim-ului, așa cum au făcut toți primarii cu scaun la cap din județ. Cât despre nenumăratele ilegalități din epoca Szilagyi, repetatele încălcări ale legii în activitatea Consiliului Local Dumbrăvița s-a scris atât în presă, cât și pe site-ul Asociației Dumbrăvița Noastră. Sigur că dl jurnalist Both nu vede aceste lucruri, pentru că nu se informează așa cum ar trebui. Mare păcat. Dumbrăvița nu înseamnă numai Biserica Reformată din centru, biserică în a cărei ridicare acum 100 de ani nu are Szilagyi niciun merit. De altfel, Dumbrăvița nu înseamnă nici Behela TV. Căci, fie vorba între noi, cine are nevoie de Behela TV? În afară de niște obscuri așa-ziși jurnaliști de limbă maghiară care câștigă bani mulți pe muncă puțină? Dl jurnalist Both, cu mare plăcere vă stau la dispoziție pentru o plimbare prin Dumbrăvița, pentru a ne lămuri împreună despre cum stau lucrurile în comuna vizionarului fost primar Szilagyi, cel mai prost primar udemerist din țară...

-1 (11 voturi)
Stefan Both
21.05.2013, 09:29:04

Domnule Dan-Adrian Caramidariu. Este perfect adevarat ce spuneti. Sunt cu totul de acord. Mai putin cu faptul ca nu sunt informat-documentat. Aici gresiti. Puteam sa ma apuc sa ma apuc sa scriu tot ce am vazut urat in Dumbravita. Si e adevarat ca am vazut multe. Dar nu era acum cazul. Subiectul era despre lucrurile pozitive care se intampla acolo. Sigur ca nu arata ca in Austria sau Ungaria. Se afla totusi in Romania. Dumbravita se compara cu alte localitati din tara noastra. Iar daca localitatea dv este atat de "trista" puteti sa va imaginati cum arata cele sarace si oropsite de pe la noi...

+1 (7 voturi)
Stefan Both
21.05.2013, 10:04:54

Plus că la câţi milionari sunt pe metrul pătrat acolo, eu spun că ar putea să taie şi ei buruienile din jurul caselor lor. Dar asta ţine tot de mentalitate!

+5 (5 voturi)
Ovrebo Thor
21.05.2013, 15:43:52

Prin natura profesiei dumneavoastra ar trebui sa relatati atat lucrurile bune cat si cele rele, din pacate dv. nu ati relatat decat pe cele bune iar pe cele rele deloc. Domnul Dan are foarte mare dreptate, vi se pare normal sa nu fie presiune la apa la etajul 1 al casei/vilei, vi se pare normal sa se construiasca haotic, fara un plan de urbanism(ca si exemplu strada Mesteacan daca nu ma insel) sa se asfalteze doar acolo unde stau milionari, interlopi si toti smecheri care au relatii, ca sa nu mai zic de traficul infernal din aceasta localitate in orele de varf. La ce dracu le trebuie o sala polivalenta chiar nu imi dau seama, cred ca mai bine sa introduca canalizare si sa asfalteze strazile, sa largeasca soseaua care strabate localitatea, astea ar trebui sa fie prioritatile administratiei locale.

+1 (5 voturi)
obd
21.05.2013, 16:02:12

O mica observatie orasul PREDEAL se afla in jud. Brasov.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările