FOTO Impozantul Palat al Apelor din Timişoara a fost restaurat cu aproape trei milioane de euro. Lucrările au durat mai bine de şapte ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După foarte mulţi ani de şantier, Palatul Apelor din Timişoara străluceşte din nou. Administraţia Bazinală de Apă Banat s-a mutat în clădirea restaurată.

A fost sărbătoare mare la Apele Române. Administraţia Bazinală de Apă Banat s-a mutat în sediu nou. Mai exact în Palatul Apelor – construit în 1901, după planurile arhitectului maghiar, de origine evreiască, Lipot Baumhorn (cel care a proiectat la Timişoara şi Palatul Lloyd şi Sinagoga din Fabric). 

Autorizaţia de construcţie pentru Palatul Timiş-Bega a fost eliberată în 13.08.1900, iar peste un an, la 29.08.1901, clădirea ridicată de firma constructorului Karl Hart, a fost dată în folosinţă. Iniţial avea doar parter şi un etaj. A fost supraetajat după proiectul arhitectului Arthur Tunner. 

Clădirea monumentală marchează intrarea în Piaţa Maria şi cartierul Iosefin. 

Lucrările de reabilitare au presupus două etape: reabilitarea acoperişului şi realizarea de lucrări interioare şi redarea funcţionalităţii acestuia.

Lucrările au fost executate de firma Tehnodomus, având o valoare de aproximativ 2.630.000 de euro.

Procesul de restaurare a clădirii, care era puternic deteriorată, a început în 2011. 

image

Clădirea are o formă poligonală cu front stradal principal şi două fronturi laterale. Construcţia este realizată din zidărie de cărămidă cu grosimi între 80 şi 50 centimetri. 
 

image

Tâmplăria uşilor şi ferestrelor a fost din lemn de brad, într-o stare avansată de degradare. 

image

Din cauza stării unor părţi din clădire, restaurarea a început iniţial cu lucrări de îndepărtare a părţilor deteriorate masiv: învelitoarea din ţiglă, jgheaburile şi burlanele, uşile şi ferestrele de lemn degradat, tencuielile degradate atât ân interior cât şi în exterior, pardoselile de duşamea, mozaic şi lambriuri, porţiuni degradate de bolţi şi elemente degradate de şarpantă din lemn.

image

S-au făcut lucrări la învelitoare, lucări de tâmplărie, lucrări de reparaţii finisaje interioare şi exterioare, lucrări de pardoseli, tinichigerie şi lucrări exterioare.

image

S-a construit, în curtea interioară, o nouă casă a scării, în care a fost încorporat şi un lift. 

S-a refăcut întreaga reţea de alimentare şi canalizare, în fiecare încăpere au fost montate ventiloconvectoare cu sistem propriu de reglaj, s-a montat o instalaţie de răcire. 

image


 

A fost prevăzut şi iluminatul artistic al faţadelor, cu corpuri de iluminat speciale. 

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite