Timişoara

articolul anterior articolul urmator

FOTO Lucrarea „Bălcescu şi Eminescu“ de pe faţada Universităţii de Vest a fost vandalizată

0
18 Sep 2019 17:43:58
Autor: Stefan Both
Lucările de căraţare a mozaicului FOTO C.Duma
Lucările de căraţare a mozaicului FOTO C.Duma

Reprezentanţii UVT au angajat o firmă specializată pentru a curăţa mozaicul, aceştia folosind un tratament printr-o tehnică non invazivă.

GALERIE FOTO

Lucrarea “Bălcescu şi Eminescu” a cunoscutului artist Ştefan Szönyi de pe faţada Universităţii de Vest din Timişoara a fost vandalizată de persoane necunoscute, care au măzgălit pereţii cu spray-uri cu vopsea pentru graffiti.  
 
Reprezentanţii UVT au angajat o firmă specializată pentru a curăţa mozaicul, aceştia folosind un tratament printr-o tehnică non invazivă.
 
Lucrarea de pe clădirea de şapte etaje a fost făcută în 1966, de Ştefan Szönyi, condiderat părintele picturii monumentale din România. Anul următor, Szönyi avea să moară.
 
 
Se spune că sfârşitul lui se datorează şi dezamăgirilor din perioada lucrării monumentale de pe clădirea Universităţii de Vest din Timişoara. I-au interzis schiţele iniţiale, iar el a suferit cumplit din această cauză. 
 
 “Fiind originar din Timişoara, a fost mişcat şi a luat foarte în serios treaba. Nu doar crezul în artă şi creaţie. A propus ca personaj principal să fie Prometeu, care să coboare din cer către 18 personalită ale umanirii, din toate domeniile. De la Einstein, Dante, Marie Curie, personaje din Shakespeare… Cenzura la epoca respectivă nu a fost de acord. Că de ce stă Prometeu cu capul în jos, de ce nu e încălţat, ce cu flacăra aceea? În plus, cei 18 nu sunt români. În final a dorit să-l pună pe Eminescu, al cărui fan era, alături de Dante. În final au rămas Eminescu cu Bălcescu –un personaj pe care îl aprecia tata. Nemulţumirea a venit când şi când i s-a precizat că nu mai are bugetul iniţial, i se acordă doar două culori. Cu timpul aceste persoanje s-au şi decolorat. A murit după o lungă boală. Povestec prietenii, familia, că s-ar fi îmbolnăvit de inimă rea. Dintr-un fel de decepţie profundă, legată de un crez artistic, ideologic, puternic”, a povestit Anca Anca Szönyi Thomas, fiica lui Ştefan Szönyi.
 
Citiţi şi:
 
FOTO Povestea complicată a părintelui picturii monumentale din România. Era un artist cu sânge de burghez, fascinat de ideologia de stânga

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările