Timişoara

articolul anterior articolul urmator

FOTO Misterioasa blondă din Timişoara anului 1944, surprinsă de Willy Pragher

1
7 Sep 2015 11:29:17
Autor: Stefan Both
Herta Dörr fotografiată de Willy Pragher FOTO: willypragher.blogspot.ro
Herta Dörr fotografiată de Willy Pragher FOTO: willypragher.blogspot.ro

Fotografiile au fost realizate la Timişoara de Wilhelm Alexander Pragher, un reporter fotograf german care a călătorit mult în România.

Renumitul fotograf german Wilhem „Willy” Pragher, care a lăsat în urmă o colecţie de aproximativ 110.000 de fotografii pe hârtie şi câteva mii de negative de film, a vizitat în mai multe rânduri şi Timişoara. 
 
Printre fotografiile realizate în capitala Banatului se află şi un calup intitulat „Blondes Mädchen” Herta Dörr, care a fost postat pe blogul willypragher.blogspot.ro., dedicat fotografului. 
 
Willy Pragher nu a lăsat niciun indiciu despre cine ar putea să fie timişoreanca Herta Dörr. Singurul lucru care se ştie este că fotografiile au fost realizate în anul 1944. 
 
Wilhelm Alexander Pragher s-a născut în 1908 la Berlin, însă a copilărit la Bucureşti, în casa bunicului, un faimos negustor de blănuri de lux, Moritz Sigmund Prager, unul dintre stâlpii bisericii romano-catolice din Bucureşti. Willy Pragher a murit în 1992, la Freiburg. 
 
Conform blogul willypragher.blogspot.ro, opera lui Pragher cuprinde aproximativ un milion de fotografii care se află la Arhivele de Stat Freiburg. Pe lângă fotografiile pe hârtie şi negativele de film, mai cuprinde aproximativ 6.000 de negative pe sticlă şi 27.000 de diapozitive. 

Citiţi:

Fotoreportaj de excepţie realizat în anul 1944, la Lovrin. Cum arăta serbarea elevilor germani de Şcoala „Banatia“ din Timişoara
 
FOTO Imagini inedite cu Piaţa Unirii şi centrul Timişoarei din primăvara anului 1937, surprinse de fotograful german Willy Pragher

FOTO Strălucirea Timişoarei între cele două războaie mondiale

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Stanila Ion
7.09.2015, 11:57:41

D-le Both, va doresc sa mancati un calup de branza, de sapun, de ce vreti d-voastra, dar pentru stiri si fotografii acest cuvant, care s-ar pute "traduce" prin bucata, e total nepotrivit. Nu imitati pe unii asazisi "ziaristi" pe care-i vedem toata ziua pocind l. romana pe la TV.

Modifică Setările