FOTO Oamenii care bagă boala la apă. Tratament cu voluntari pentru copiii bolnavi din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa îi poate ajuta pe micuţi să-şi depăşească problemele. FOTO: Vali Silaghi
Apa îi poate ajuta pe micuţi să-şi depăşească problemele. FOTO: Vali Silaghi

O asociaţie din Timişoara oferă, gratuit, o formă mai puţin cunoscută de fizioterapie pentru copiii cu probleme de sănătate care le afectează mobilitatea.

Asociaţia Şcoala Mamei Junior a început ca un program de informare medicală şi de gimnastică pentru femeile însărcinate, în 2004. Din anul 2007, asociaţia are statut de Organizatie Non-Guvernamentala, atunci începând şi programul Aquabebe, care a dus la Terapia prin apă.

Proiectul gratuit se adresează copiilor care suferă de una din bolile cu întârziere în dezvoltare, iar gimnastica în apă, alături de un terapeut, ajută la atenuarea deficienţelor neuro-motorii, motorii şi asociate. „Din 2007, de când am început programul Aquabebe, în care facem gimnastică acvatică cu bebeluşi, am avut în cadrul grupelor şi copii cu nevoi speciale”, a spus doctorul Ioana Vârtosu, unul dintre fondatorii Asociaţie Şcoala Mamei Junior.

De două ori de săptămână, un grup de copii şi părinţii lor fac o oră de terapie plăcută, în bazinul Aqua Sport Arena, din Timişoara. Ceea ce la prima vedere pare o simplă bălăceală este, de fapt, un tratament pus la punct de asociaţia „Şcoala mamei Junior“, destinat micuţilor care suferă de diverse boli greu de tratat.

La terapia prin apă, numită şi hidroterapie, vin copii cu o gamă largă de diagnostice, cum ar fi pareză, tumori cerebrale operate, autism, sindrom Down, retard psihomotor, diverse malformaţii operate care necesită recuperare şi aşa mai departe. Rezultatele nu au întârziat să apară.

„Avem cazul unor gemeni cu leucomalacie (n.r. o afecţiune a creierului care provoacă tulburări de postură şi de mişcare) care au vârsta de aproape doi ani. În momentul în care a început terapia, unul dintre ei nu reuşea încă să-şi susţină greutatea capului. După trei săptămâni, în care au venit de două ori pe săptămână la terapie, acel copilaş îşi susţine singur căpşorul. Este un progres foarte rapid. Suntem încrezători în ceea ce priveşte rezultatele pe care le putem obţine, dar este adevărat că acestea depind şi de copil, şi de diagnostic“, a spus doctorul Ioana Vârtosu, care de aproape 10 ani ajută viitori sau proaspeţi părinţi în cadrul Asociaţiei Şcoala Mamei Junior.

Înghesuială la înscriere

La doar o lună după demararea acestui program, au fost înscrişi peste 40 de copii, iar organizatorii spun că primesc zilnic telefoane de la părinţi care doresc să se înscrie, însă în bazin se lucrează cu maximum şapte copii în acelaşi timp, iar programul are rezervate doar două ore pe săptămână.

„Din păcate, putem lucra doar cu puţini copii deodată. Lucrăm prin rotaţie, dar tot nu ne putem permite să lucrăm cu fiecare copil măcar o dată pe săptămână. De aceea mai avem nevoie să închiriem bazinul o oră pe săptămână şi mai avem nevoie de fizioterapeuţi voluntari. Acum lucrează un terapeut la patru copii, iar ideal ar fi să lucrăm unu la unu, pentru a fi mai eficienţi“, a declarat Ioana Vârtosu.

Programul a început după ce o mamă, impresionată de cazul unei alte mame, a decis să sponsorizeze închirierea bazinului de două ori pe săptămână, asigurând jumătate din bani, în timp ce jumătate sunt asiguraţi de baza sportivă care găzduieşte bazinul.

Alina Andronic, coordonatoarea programului, se ocupă activ cu strângerea de fonduri. „Am făcut mai multe acţiuni, am început şi un eveniment pe Facebook, în care lumea poate dona sau poate licita pentru diferite produse, banii urmând să fie folosiţi pentru acest program, să suplimentăm orele de bazin şi să mărim echipa de terapeuţi. Vor urma câteva concerte caritabile, vom face şi câteva flash-moburi, încercăm să atragem atenţia“, a spus Alina. Participarea la orele de hidroterapie este gratuită.

Se caută voluntari

Munca efectivă alături de copii şi părinţi este făcută în acest moment de patru voluntari: doctorul Ioana Vârtosu şi fiziokinetoterapeuţii Andreea Avram, Erika Cristina Kempf şi Iviţa Herţegan. „Am făcut o specializare pe hidroterapie în Spania, pentru că la noi recuperarea neurologică nu este acoperită. Nu este ceva foarte complicat, doar că nu se face la noi, din păcate. Am început de o lună, iar cererea este mare, încercăm să ajutăm pe toată lumea“, a spus Andreea Avram.

Părinţii care participă alături de cei mici la program sunt încântaţi de această variantă de terapie mai puţin răspândită în România. „Fetiţei mele îi place foarte mult apa şi se descurcă foarte bine, e ca un peştişor, chiar dacă are doar un an şi două luni. Sunt sigură că este benefică această terapie şi mă bucur că cineva s-a gândit să organizeze acest program. Activitatea îi face foarte bine copilului, doarme dusă de fiecare dată când plecăm de aici“, a spus Laura Neaga. Fetiţa ei, Anne, s-a născut prematur, cu un obstacol la nivelul duodenului, şi a suferit două operaţii.

Cei care doresc să ajute pot face donaţii în contul Asociaţiei Şcoala mamei Junior, RO 02 RZBR 0000 0600 0989 3290 (cu menţiunea: Pentru Hidroterapie). Mai multe informaţii puteţi afla pe pagina de Facebook a iniţiativei.

Citeşte şi:

FOTO Tratament inedit pentru copiii bolnavi: terapie în şa

Un bănăţean a lăsat Danemarca de dragul Timişoarei: „Sunt decis să încerc totul pentru a rămâne în România“

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite