FOTO Parcul cu peste 900 de soiuri de trandafiri: unul din simbolurile Timişoarei, refăcut cu 1,3 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trandafirii pot fi admiraţi în Parcul Rozelor
Trandafirii pot fi admiraţi în Parcul Rozelor

Parcul Rozelor, unul din simbolurile Timişoarei, şi-a schimbat faţa în totalitate anul trecut, în urma unei investiţii de 1,3 milioane de euro, obţinuţi dintr-o finanţare europeană

Parcul Rozelor este fără îndoială unul din mândriile timişorenilor. Frumosul parc a fost refăcut, anul trecut, în urma unui proiect european. Peste 9.000 de fire de trandafiri, 500 de arbori şi arbuşturi, aproximativ un hectar de suprafaţă gazonată, alei cu pietre natrurale, 11 pergole, 12 vase de ceramică de tip roman, 77 de bănci de odihnă, 35 de coşuri de gunoi, sunt doar o mică parte din planul de cosmetizare care a cuprins Parcului Rozelor.

În urma lucrărilor s-a realiza un sistem modern de irigare, precum şi o staţie de pompare. S-a refăcut iluminatul public şi s-au montat 68 de stâlpuri cu becuri fotovoltaice.

Vechile garduri care au împrejmuit parcul au fost şi ele înlocuite, iar toată suprafaţa pietonală a înlocuită.

Din cele peste 9.000 de trandafiri, se pot găsi 934 de soiuri din ţară cât şi din Germania, Anglia, Olanda, Ungaria şi Franţa.

Parcul Rozelor are aproximativ 2,5 hectare şi a fost amenajat în anul 1891, la iniţiativa unuia din cei mai mari cultivatori de trandafiri din Europa, Wilhelm Mühle, care şi-a expus florile pe timpul unei expoziţii vizitate şi de împăratul Franz Josef.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Rozariumul a fost distrus şi a fost refăcut în perioada 1953-1965, când s-a ajuns la peste 1.200 de varietăţi de trandafiri.

„La expoziţia agro-industrială din 1891, de la Timişoara, la care a participat şi Împăratul Franz Iosef, grădinarul Wilhem Mühle a primit Crucea de Aur cu coroană în grad de ofiţer şi a devenit florarul oficial al Curţii Imperiale de la Viena”, a spus Daniel Vighi, vicepreşedintele Societăţii Timişoara.

Cine a fost Wilhelm Mühle

Wilhelm Mühle s-a născut în 1844 în Boemia, la Kulm. A dobândit cunoştiinţe legate de creşterea florilor în Cehia şi Germania, apoi s-a stabilit la Timişoara, în anul 1876. El a ridicat oraşul la rang de oraş al florilor, exportând flori şi arbuşti în toată Europa. Este cel care asigura si aranjamentele florale la vizitele pe care Franz Jozef le făcea la Timişoara.

Wilhelm Mühle s-a stins din viaţă la Timişoara, în 1908, însă, tradiţia a fost dusă mai departe de fiul său, Arpad.

La Timişoara, în anul 1888, Wilhelm Mühle a creat soiul „Madame Josephine Mühle”, un trandafir cu petale aurii cu pete albe, primul soi produs în Ungaria. Plantaţia cea mai deosebită era de trandafiri a căror frumuseţe nu era întrecută niciunde în ţară. În nenumărate rânduri Regina Ungariei, Regina României şi Regina Serbiei au comandat coroane şi buchete de flori din această renumită grădinărie.

Serele de flori ale familiei Wilhelm Mühle dispunea de 17 sere mari ocupând o suprafaţă totală de 8.200 metri pătraţi. Poarta de intrare a firmei s-a aflat şi este pe Bulevardul Mihai Viteazul nr. 3, unde era şi locuinţa familiei.

Arpad Mühle a donat Primăriei din Timişoara, în 1920, terenurile pe care s-au construit Universitatea de Vest şi Universitatea Politehnica.



 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite