FOTO Patru mori de apă din satul cehilor bănăţeni au fost reabilitate de voluntari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou traseu turistic la Gârnic (judeţul Caraş Severin), realizat de voluntari. Patru mori de apă de pe traseu au fost reabilitate în numai două zile.

GALERIE FOTO


Asociaţia Acasă în Banat şi Fundaţia Orange şi-au unit forţele pentru a salva patrimoniul mulinologic din judeţul Caraş Severin. Peste 60 de voluntari din toată ţara s-au adunat pentru două zile în localitatea Gârnic din Caraş Severin pentru a reabilita patru mori de apă, incluse acum într-un traseu turistic. 

Gârnic este satul de reşedinţă al comunei cu acelaşi nume, populaţia satului fiind constituită aproape în întregime din cehi. Gârnic este unul dintre cele şase sate ale cehilor din Banat.

Cele patru mori de apă din Gârnic sunt din lemn şi au ciutură, o roată care, sub forţa apei, face ca tot angrenajul să se mişte, iar roţile din piatră să macine făina. 

În cele două zile de intervenţie, voluntarii au renovat patru dintre cele nouă mori de apă care mai există şi astăzi pe raza localităţii. Au schimbat acoperişurile la două dintre mori, au reparat fundaţia uneia, au defrişat zonele din jurul morilor şi au eliberat canalele de apă. Ei au tratat lemnul şi au făcut mici reparaţii, astfel încât morile să poată măcina cât mai bine. Mai mult, au reuşit să realizeze un traseu turistic de aproximativ un kilometru, cu indicatoare către mori, astfel încât turiştii care ajung în zonă să se poată bucura de natură, de apă şi de morile care macină după o tehnică străveche.

Acasă în Banat a reabilitat morile de apă de la Gârnic

„Asociaţia Acasă în Banat a realizat anul trecut o inventariere a tuturor morilor de apă din judeţul Caras Severin. Am fotografiat şi inventariat 250 de mori de apă, este un patrimoniu imens care poate fi exploatat turistic, ecologic şi gastronomic de către comunităţile locale. Astfel, alături de Fundaţia Orange, am demarat proiectul Salvăm Morile de Apă, prin care ne dorim să repunem în valoare, cu ajutorul voluntarilor, nu mai puţin de zece mori din trei comunităţi ale Banatului de Munte. La final, vom avea zece mori refăcute, reparate, funcţionale, care să macine în continuare ca acum un secol, care să poată primi vizitatori şi să promoveze produsele locale”, a explicat Radu Trifan, coordonator de proiect şi preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat.

Acasă în Banat a reabilitat morile de apă de la Gârnic

„Apelul de voluntariat în proiect a fost primit cu mult entuziasm de către colegi. În total, 25 de angajaţi Orange din Bucureşti, Timişoara, Arad, Craiova şi Drobeta Turnu Severin s-au mobilizat exemplar şi au dat o mână de ajutor pentru ca aceste construcţii arhaice valoroase să-şi recapete frumuseţea şi mai ales, utilitatea de odinioară. Atmosfera a fost minunată şi aşteptăm cu nerăbdare următoarea intervenţie din luna august”, a spus Andrei Amarghioalei, Shop Manager Orange România şi coordonator proiect din partea Fundaţiei Orange.

image

„Cred că dincolo de latura turistică, vrem avem şi pe mai departe aceste mori şi să predăm ceva autentic generaţiilor viitoare, nu doar kitschuri pe care le vedem la tot pasul. Cred că atmosfera din preajma unei mori, mirosul de făină proaspăt măcinată, sunt lucruri pe care orăşeanul de rând nu are de unde să le ştie. Trebuie să vii aici, să le vezi, să faci cu dăruire, pentru că suntem datori să dăm ceva înapoi comunităţilor. Cred că morile vor supravieţui mult timp de acum încolo”, a declarat Marius Florin Streza, şef secţie - Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu.

Acasă în Banat a reabilitat morile de apă de la Gârnic

Prin proiectul „Salvăm Morile de Apă”, zece mori de apă din localităţile Gârnic, Pârvova (comuna Lăpuşnicel) şi Şopotu Vechi (comuna Dalboşeţ) îşi vor recăpăta farmecul de odinioară şi vor fi pregătite să întâmpine turiştii care ajung în aceste minunate sate, ajutând la dezvoltarea economică a comunităţilor locale. 

Acasă în Banat a reabilitat morile de apă de la Gârnic

Proiectul „Salvăm Morile de Apă” este derulat de Asociaţia Acasă în Banat şi finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 32.000 lei, prin intermediul ”Susţine un ONG”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaţilor companiei în proiecte sociale. 

Citeşte şi:

FOTO Ţinutul Cehesc din Banat: O enclavă care se încăpăţânează să supravieţuiască istoriei

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite