Timişoara

articolul anterior articolul urmator

FOTO Plăcuţă pe casa din Săcălaz în care a locuit regele bănăţean din Insula Timor. Faţada a fost modificată după 200 de ani

0
3 Jun 2015 16:07:45
Autor: Stefan Both
Casa în care s-a născut Andreas Gebhardt FOTO Ştefan Both
Casa în care s-a născut Andreas Gebhardt FOTO Ştefan Both

Cu prilejul manifestărilor legate de 250 de ani de la colonizarea Săcălazului cu populaţie germană, pe casa unuia dintre cele mai cunoscute personalităţi locale, rege al Timorului între 1911-1913, a apărut o plăcuţă.

Casa în care a locuit Andreas Gebhardt, unul din cei mai cunoscuţi săcălăzeni, care a devenit rege al Timorului în perioada 1911-1913, nu mai este un mister. Cu ocazia manifestărilor legate de 250 de ani de la colonizarea Săcălazului cu populaţie germană, publicistul Gheorghe Blejuşcă, care se ocupă şi de “Foaia Săcălazului”, a decis să monteze o plăcuţă care aminteşte că pe strada 6, la numărul 510, a locuit cândva un rege.
 
Aceasta cuprinde mesajul: “În această casă s-a născut Andreas Gebhardt. N 28 iulie 1884 D 1950 America de Nord. Rege al Insulei Timor 1911-1913. Primăria Săcălaz şi Asc. Cult. Armonia”. 
 
“Am zis că e important să punem o placă pe casa în care s-a născut Andreas Gebherd. Există multe poveşti în jurul lui, unele sunt chiar legende, însă el este cunoscut ca bănăţeanul care a fost regele Timorului. În acest caz încă trebuie făcute cercetări, prin arhivele din Olanda, pentru că în acea perioadă Timorul aparţinea de Olanda”, a declarat Gheorghe Blejuşcă. 

În urmă cu doi ani, faţada casei era încă cea originală, de acum aproape 200 de ani, însă în interior a făcut lucrări de modernizare. Actualii proprietari au refăcut recent şi faţada căsuţei, astfel că a dispărut şi puţinul farmec care i-a mai rămas. Oamenii nici nu prea avea habar nici de ce se află placa pe casa lor.
 
“Nu ştiu de ce l-au pus. Dar nu mă deranjează. Eu nu am auzit că aici a stat un rege. De când stau aici nu a venit nimeni să viziteze casa”, ne-a spus una din femeile care se odihneau pe un scaun în faţa casei. Ea s-a recomandat ca proprietară a casei.

 
În jurul lui Andreas Gebhardt s-au ţesut o serie de poveşti. Primele au fost lansate de şvabii săcălăzeni. Mai apoi de istorii care au emigrat în Germania. Cu toţii sunt de acord că Andreas Gebhardt a fost un aventurier, care a ajuns în America, iar de acolo în Insulele Timor. 
 
Andreas se împrieteneşte repede cu băştinaşii, cărora le oferă ajutorul în lupta împotriva coloniştilor olandezi. Face cunoştinţă cu şeful tribului şi cu fiica acestuia. Urmează o poveste de dragoste care se încheie cu o căsătorie, iar în 1911 Andreas Gebhardt devine rege al Timorului. 

Citiţi aici întreaga poveste a regelui bănăţean din Insula Timor.
 
VĂ MAI RECOMANDĂM:

FOTO Mare sărbătoare şvăbească la Săcălaz. 250 de ani de la colonizarea localităţii cu germani. "Tinerii nu ştiu româneşte dar sunt fascinaţi de Banat"

FOTO Germanii au readus la Timişoara o tradiţie seculară pe cale de dispariţie în România. Piaţa Libertăţii a fost ocupată de şvabii bănăţeni

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările