FOTO Povestea faimosului cartier timişorean Iosefin. A primit numele după vizita împăratului de la Viena

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografii din albumul "Timişoara veche" editat de eMedia/Emil Banciu
Fotografii din albumul "Timişoara veche" editat de eMedia/Emil Banciu

Iosefin este unul dintre cartierele istorice din Timişoara. A fost proiectat în 1744, ca un sat, de către colonişti germani, pe o parte şi de alta a Begăi. A primit numele actual în 1773, după o vizită făcută de împăratul Iosif al II-lea de Habsburg.

Fiecare cartier al Timişoarei de altădată funcţiona ca un mic orăşel. Îşi avea propriile biserici, parohii, hoteluri, pieţe şi zonele centrale. Numele Iosefin (în germană Josephstadt, în maghiară Józsefváros) vine de la împăratul Iosif al II-lea. Iniţial s-a numit Maierele Vechi.

A fost proiectat în 1744 ca un sat de colonişti germani, pe o parte şi de alta a Begăi. Primeşte numele actual în 1773, după o vizită făcută de împăratul Iosif al II-lea de Habsburg.

Pe malul canalului s-au dezvoltat fabrici (fabrica de ţigări, fabrica de spirt, fabrica de chibrite, fabrica de pălării, fabrica de lanţuri, fabrica de unt, moara etc.), portul Timişoarei fiind în Iosefin.
 

În Iosefin se afla şi gara centrală al Timişoarei (actuala Gara de Nord). Din vechiul Iosefin făcea parte şi Piaţa Kuttel, iar din cel nou, de la 1890, şi Piaţa Maria. 


Vă prezentăm câteva fotografii din albumul "Timişoara veche" editat în Germania de eMedia, editură condusă de Emil Banciu.

Citeşte şi:

Fotografii rare cu spectaculoasa faţadă vieneză a Operei din Timişoara din perioada interbelică

FOTO Timişoara în epoca socialistă. Imaginile inedite prelucrate după cărţile poştale din perioada 1960-1980

FOTO Cum arăta Timişoara în perioada socialistă. Atmosfera anilor '60 - '80 în oraşul de pe Bega în fotografii rare

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite