FOTO Povestea statuii fără cap dintr-o comună din vestul ţării. „Imediat după Revoluţia din 1989 localnicii l-au decapitat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia fără cap de la Iecea Mare FOTO Ş.Both
Statuia fără cap de la Iecea Mare FOTO Ş.Both

În comuna timişeană Iecea Mare, nu departe de graniţa cu Serbia, se află un monument ieşit din comun. Localnicii îi spun “statuia fără cap”.

Monumentul din Iecea Mare se află în faţa fostului sediu CAP din localitate. Şi, într-adevăr, nu are cap, ci doar un bust solid. Nu există niciun indiciu care să spună ceva despre personaj sau despre autorul lucrării. Oamenii ştiu însă povestea.

“A fost statuia lui Ilie Pintilie, un fost mare comunist. Nu ştiu cine a făcut statuia, dar imediat după revoluţia din 1989 localnicii l-au decapitat. Este şi acum pe undeva capul, în curtea unui om. Nu a mai fost nimeni interesat să refacă statuia”, ne-a dezvăluit secretul un localnic. 

Ioan Szekernyes, preşedintel Uniunii Artiştilor Plastici din Timişoara, ne-a oferit amănunte despre statuie. "Este opera unui renumit sculptor timişorean, Victor Gaga. Acesta a fost o perioadă şi preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, filiala din Timişoara. Statuia din Iecea Mare a fost amplasată în faţa sediului CAP în 1962", a declarat Ioan Szekernyes. 

Ilie Pintilie s-a născut în 1903, la Iaşi şi era de profesie muncitor feroviar. A participat la organizarea grevelor din februarie 1933, coordonând sindicatele de la Atelierele CFR din Iaşi, Cernăuţi şi Paşcani, fiind în legătură cu comuniştii de la Atelierele CFR Griviţa prin oamenii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.
 

Statuia fără cap de la Iecea Mare

După ce a fost arestat, Ilie Pintilie avea să devină şeful celulei anticomuniste din închisoarea Doftana. Avea să moară în timpul unui cutremur, în 1940, când s-au dărâmat pereţii închisorii Doftana.

Statuia fără cap de la Iecea Mare

Comuniştii l-au transformat pe Ilie Pintilie într-un erou. Multe străzi i-au purtat numele, s-au ridicat monumente în amintirea sa. După schimbarea regimului, din 1989, Ilie Pintilie a căzut în dizgraţie. Casa memorială din oraşul natal a fost dărâmată, monumentele au fost distruse. 

Statuia fără cap de la Iecea Mare


 

Osemintele sale din Mausoleului Eroilor Comunişti, din Parcul Carol, au fost exhumate în anul 1991, odată cu dezafectarea mausoleului, fiind mutate într-un alt cimitir.

Sculptorul a fost profesor la Liceul de Artă din Timişoara

Sculptorul Victor Gaga s-a năsut în 13 februarie 1930, la Periam, judeţul Timiş şi a murit în 26 iulie 2003, la Huşi. A efectuat studiile la Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, unde i-a avut ca profesori pe Kós András, Szervátiusz Jenő, Petre Abrudan şi Daniel Popescu, aflăm de pe Wikipedia.org. A debutat, oficial, în arta sculpturii în 1954, la 24 de ani, cu lucrarea „Lupta lui Ştefan cel Mare cu turcii la Podul Înalt”, aflată în prezent la Muzeul Militar Naţional din Bucureşti. 

Operele sale au participat la expoziţii atât în ţară cât şi peste hotare. Multe din lucrările sale se află în colecţii private în România şi peste hotare.

În 1957, în urma restructurării învăţământului artistic, profil liceal, a fost înfiinţat Liceul de Artă Plastică Timişoara. Printre profesori s-au numărat şi Victor Gaga.

Victor Gaga a cioplit mai ales în lemn, deşi a realizat şi câteva importante opere în piatră.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite