FOTO Schimbări mari în Gara de Nord din Timişoara. În curând va apărea un obiect straniu în sala de bilete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transite în Gara de Nord din Timişoara FOTO Virgil Simionescu/Transite Gara de Nord/Ştefan Both
Transite în Gara de Nord din Timişoara FOTO Virgil Simionescu/Transite Gara de Nord/Ştefan Both

Pentru a semnala importanţa Gării de Nord ca spaţiu public, cu un potenţial cultural, Asociaţia Timişoara Capitala Culturală Europeană 2021, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din Timişoara, a demarat un proiect care va da un nou suflu acestui loc.

Gara de Nord, poarta principală de intrare în Timişoara pe cale ferată, aşteaptă de mult timp vremuri mai bune. Construcţia din 1897 a fost o bijuterie, însă a fost bombardată în al Doilea Război Mondial. Găra de acum datează din 1976, nu mai păstrează nici o urmă din splendoarea şi farmecul de altă dată.

„Gara Mare” a devenit după Revoluţie un loc nedemn de o Capitală Culturală Europeană. Fiind în proprietatea Căilor Ferate Române, adminstratorii ei se plângeau mereu că nu au bani pentru investiţii majore, iar cei de la Primărie, nefiind proprietari, nu pot face investiţii.

În ultima perioadă, Regionala CFR Timişoara a trecut şi la fapte. Gara nu mai arată ca în urmă cu câţiva ani, a devenit mult mai prietenoasă cu călătorii. S-au făcut lucrări de cosmetizare, s-au montat uşi cu senzori cu infraroşu (fotocelulă), s-au reparat grupurile sanitare, s-a lucrat la subsol, s-a înfrumuseţat sala de bilete (prin realizarea unor desene mari pe pereţi), dar se vede că s-a intervenit serios şi în jurul gării, unde se face acum un comerţ civilizat. 

Gara de Nord din Timişoara


 

Pentru a semnala importanţa gării ca spaţiu public, cu un potenţial cultural, Asociaţia Timişoara Capitala Culturală Europeană 2021, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din Timişoara, a demarat un proiect care va da un nou suflu acestui loc. 

Gara de Nord din Timişoara

   

Proiectul unor artişti din Anglia

Proiectul „Transite” este realizat în cadrul Bienalei de Arhitectură din Timişoara, cu finanţare de la Primăria Timişoara.

Misiunea de a schimba faţa gării le revin unor artişti, prin realizarea unor instalaţii spectaculoase.
 

Prima etapă a fost deschiderea unui spaţiu din clădirea gării, care de ani de zile era nefolosit. Doi artişti din Anglia, Neil Musson şi Jono Retallick, au realizat o instalaţie de lumină intitulată „Adunarea”. 

Transite în Gara de Nord din Timişoara


 

„Nu vrem să înfrumuseţăm gara în aşa fel încât să înlocuiască investiţiile necesare acolo. Mai de grabă e vorba de a atrage atenţia asupra spaţiului respectiv, asupra Gării de Nord, ca poartă de intrare în oraş. Gara poate lăsa o impresie importantă pentru cineva care vine prima dată în Timişoara. Există mult potenţial acolo, de asta am şi ales să montăm instalaţia de lumină, la mezanin, care nu mai e folosit din 2006, când era o bancă acolo. Spaţiul e nefolosit. Miza e de a lumina spaţiul, iar aici metafora e destul de importantă. Scoatem din întuneric aceste spaţii şi le aduceam în faţa publicului. Artiştii din Anglia au ales acel loc, au generat conceptul şi au făcut partea de producţie cu ajutorul voluntarilor noştri”, a declarat Simina Cuc, directorul proiectului „Transite Gara de Nord”. 

Transite în Gara de Nord din Timişoara



Instalaţia britanicilor este vizibilă foarte bine noaptea, atunci când se aprind luminile. 

Balonul uriaş cu heliu realizat de un timişorean care locuieşte la Zurich

Pasul următor a fost lansarea unui concurs de proiecte de arhitectură pentru transformare interiorului gării. Au fost depuse 17 proiecte, iar un juriu profesionist, atât din ţară cât şi din străinătate, a ales un câştigător. 

Este vorba de proiectul „Balonul”, realizat de Raul Vasvari, care locuieşte şi lucrează la Zurich, în Eleveţia. 

Gara de Nord din Timişoara

Puteţi vedea aici toate proiectele depuse.


„E un balon uriaş, cu diametru de nouă metri, care va fi umplut cu heliu şi va pluti în spaţiul respectiv. Noi ne-am asumat ca balonul să rămână două luni, dar dacă cei de la gară au disponibilitate, mai poate rămâne. Nu scrie nimic pe balon şi nu este nici iluminat. E o apariţie stranie, inedită în spaţiu. S-a mizat pe efectul acesta, ca obiect zburător neidentificat. O să fie ancorat, dar are un anumit grad de libertate.Justificarea juriului a fost că dacă era ales un proiect cu o anumită funcţionalitate, ar fi ajutat oamenii mai mult, dar nu ar fi fost perceput semnalul şi nu ne-am fi atins obiectivul”, a mai spus Simina Cuc. 

Gara de Nord din Timişoara

Inaugurarea instalaţiei cu balonul cu heliu va avea loc în data de 21 octombrie.

Citiţi şi:

FOTO Gara Mare din Timişoara a fost bijuterie arhitectonică. Astăzi este o clădire de tristă amintire

FOTO Locomotiva cu aburi care a tractat echipament de luptă germană în al Doilea Război Mondial, expusă la Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite