Timişoara

articolul anterior articolul urmator

FOTO Solemnitatea Sfântului Gerhard – 990 de ani de la întemeierea Diecezei de Cenad

0
24 Sep 2020 17:27:44
Autor: Stefan Both
Liturghie pontificală la Cenad în solemnitatea Sf. Gerhard FOTO Episcopia Romano Catolică Timişoara
Liturghie pontificală la Cenad în solemnitatea Sf. Gerhard FOTO Episcopia Romano Catolică Timişoara

Calendarul romano-catolic îl menţionează la data de 24 septembrie pe Sfântul Gerhard, episcop martir, primul păstor al Diecezei de Cenad, ucis în 1046 de păgâni, la Buda.

GALERIFIE FOTO

Sfântul Gerhard de Cenad a contribuit decisiv la creştinarea locuitorilor Banatului, a înfiinţat la Cenad o şcoală, unde se studia latina şi religia, prima atestată de pe teritoriul actual al României. De asemenea, a scris primul text cunoscut de pe teritoriul actualei Românii, un tratat teologico-filosofic păstrat actualmente la Munchen, tipărit în anul 1790 de către episcopul Ignatius Batthanym la Alba Iulia. 
 
Anul acesta se aniversează 990 de ani de la întemeierea vechii dieceze, în cetatea Morisena, dieceză a cărei urmaşă este şi Episcopia Romano-Catolică de Timişoara. 
 
Străvechea Dieceză romano-catolică de Cenad a fost întemeiată în 1030 de Sfântul Ştefan rege al Ungariei, avându-l ca prim episcop pe Sfântul Gerard, iniţial călugăr benedictin sosit de pe insula Murano, din mănăstirea San Giorgio, de la Veneţia. 
 
 
După primul război mondial, în anul 1930 a fost înfiinţată Dieceza de Timişoara, ca succesoare pe teritoriul românesc a străvechii Episcopii de Cenad. 

 
Cu ocazia Solemnităţii Sfântului Gerard martir, primul episcop de Cenad şi ocrotitor al Episcopiei de Timişoara, în biserica parohială romano-catolică din Cenad a fost celebrată Sf. Liturghie pontificală celebrată de către Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara. 

 
Sfânta Euharistie se celebrează pe altarul bisericii din Cenad, care este de fapt sarcofagul de piatră, foarte simplu, în care o vreme au odihnit rămăşiţele pământeşti ale primului episcop, aflăm de pe pagina de Facebook a Episcopiei Romano-Catolice Timişoara.

 
Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara a binecuvântat şi noua casă parohială romano-catolică din Cenad, al cărei proiect a fost început în urmă cu trei ani. Ea este menită să ofere comunităţii un centru parohial, birou, sală de religie şi întâlniri cu credincioşii, urmând a se extinde în viitor cu un centru de pelerinaje pentru cele trei dieceze surori: Timişoara, Zrenjanin şi Szeged.


Vă mai recomandăm:

FOTO Sfântul Gerhard de Cenad – un brand cultural bănăţean uitat pe nedrept în România

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările