Timişoara

articolul anterior articolul urmator

FOTO Splendidă iluminare arhitecturală a Bisericii Millennium din Timişoara

0
23 Oct 2013 23:02:16
Autor: Stefan Both
Biserica Millennium arată astăzi aşa cum ar trebui să fie un monument istoric FOTO: Ştefan Both
Biserica Millennium arată astăzi aşa cum ar trebui să fie un monument istoric FOTO: Ştefan Both

Biserica Millenium din cartierul Fabric, cea mai mare biserică romano-catolică din Timişoara, a fost iluminată arhitectural

Iluminarea Bisericii Millennium nu poate fi descrisă decât la superlativ. Cea mai mare biserică romano-catolică din Timişoara arată de acum excepţional şi noaptea. Compania AEM a realizat iluminarea arhitecturală în beneficul municipalităţii, sub formă de donaţie.

Iluminarea bisericii face parte din proiectul de înfrumuseţare a zonei, care a început prin reamenajarea parcului şi apoi montarea celui mai vechi monument din oraş, Sfântul Nepomuk, restaurat şi mutat în faţa bisericii, la începutul lunii.

„În urmă cu zece zile, chiar de hramul bisericii noastre, am avut marea bucurie de a se inaugura piaţeta din faţa bisericii noastre monumentale şi totodată restaurarea ceelei mai vechi statui a oraşului. Astăzi asistăm la o nouă inaugurare. Vrem să mulţumim municipalităţii pentru această mare bucurie. În noaptea Învierii celebrantul este cel care oferă Lumină credincioşilor, spunându-le <primiţi Lumina lui Hristos>. Acum, Primăria este cea care oferă lumină biserici noastre. Însuşi Creatorul a spus, ca primul cuvânt, <să fie Lumină!>. Lumina redă frumuseţea. Biserica noastră a fost pusă în adevărata ei valoare. Mulţumim şi celor de la AEM, care s-au străduit să facă un lucru atât de frumos”, a declarat . János Kapor, preotul paroh al Bisericii Millenium.

Primarul Nicolae Robu a demarat, încă de anul trecut, o campanie vastă de iluminare arhitecturală a munumentelor din Timişoara. Au fost iluminate artistic, printre altele, Biserica Sf. Ilie, monumentele din Piaţa Unirii şi Libertăţii, Palatul Lloyd, statuia Lupoaicei, statuia Regelui Ferdinand, statuia Brătianu, Fântâna cu Peşti

 
"Am promis că ne vom ocupa şi de înfrumuseţarea oraşului, nu numai de lucrările care ţin de funcţionalitatea lui. În acest set se înscrie şi această lucrare de iluminare arhitecturală, artistică a acestei biserici monumentale. Vreau să mulţumesc firmei AEM că şi de data aceasta a fost alături de noi. Din păcate multă lume din Timişoara nu ştie atâtea câte ar trebui să ştie despre această biserică. Şi în general suntem deficitari la ceea ce ştim despre monumentele oraşului nostru. Eu însumi când am fost într-o seară în zonă, să fac un studio vizual asupra locului, văzând poarta bisericii deschise am intrat, pentru prima dată. M-am minunat ce vitralii are această biserică. Când am ieşit m-am întâlnit cu părintele, cu care am discutat. Şi am trecut apoi la treabă”, a declarat primarul Nicolae Robu. 

 
Biserica Millennium a fost construită pentru cinstirea a 1.000 de ani de la formarea statului maghiar, în 996 (de aici numele de Millennium). Construcţia, în stil neo-roman, a început în 4 octombrie 1896 şi a fost terminată în 1901. Pe 13 octombrie al aceluiaşi an, a fost sfiinţită de episcopul Sándor Dessewffy. Proiectul a fost realizat de arhitectul budapestan Lajos Ybl, iar execuţia a fost realizată de constructorul Kremer Jozsef.
 
Biserica este acoperită din exterior cu cărămidă crudă. Pereţii bisericii sunt de grosime între 1 şi 3,64 metri. Nava, sanctuarul şi cupola sunt din ciment din Portland. Deasupra porţii sunt asezate trei statui in mărime naturală: apostolii Petru şi Pavel, iar la mijloc Mântuitorul Cristos cu crucea. Pardoseala bisericii este făcută din plăci colorate aşezate pe fond de beton. În turnul din dreapta se află capela Sf. Anton de Padova.

 
Principalele dimensiuni ale bisericii:
 
Lungime măsurată în exterior: 71,12m.
 
Lăţimea la linia din faţa: 27,5m.

Lăţimea celor două turnuri: 7,5m.

Înălţimea turnurilor până la pervazul principal: 43,53m.

Înălţimea măştilor octogonale de pe turn: 18,77m.

Înălţimea crucilor de pe turnuri: 4m.

Diametrul sferelor de pe cruci: 1m.

Înălţimea turnului în întregime(de la sol până la vârful crucii): 65,7 m. Lăţimea plăcii orologiului este de 1,76m.

Suprafaţa interioară a bisericii este de 1170,15m², în care sunt aşezate un număr de 48 de bănci.
 
Citiţi şi: 

FOTO Parc cu aspect occidental în faţa Bisericii Millenium. Restaurarea celui mai vechi monument a costat 15.000 de euro. Urmează Obeliscul Sf.Ecaterina
 
FOTO Timişoara îşi poate recupera istoria din cimitire. Obeliscul Sfânta Ecaterina şi-ar putea găsi loc în Piaţa Bălcescu

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii