FOTO Tânără moartă într-o explozie. Şase ani de anchetă, trei ani de proces, niciun vinovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria Timişoara a emis o primă sentinţă în dosarul unei explozii care a avut loc în 2010, pe strada Cloşca din Timişoara. În urma exploziei, produsă de o acumulare de gaze de la o conductă avariată, o tânără de 21 de ani a murit şi un băiat de 16 ani a fost rănit. Nimeni nu a fost găsit vinovat, dar sentinţa nu este definitivă.

GALERIE FOTO

Octombrie 2010, ora 3.05. O casă de pe strada Cloşca din Timişoara sare în aer, rănind grav un tânăr de 16 ani şi o fată de 21 de ani. La scurt timp, de la explozie, Anderschutz Alexandra Alina a murit. Ancheta procurorilor a scos la iveală că explozia s-a produs ca urmare a acumulării în locuinţă a unei cantităţi de gaz metan, provenit de la reţeaua de gaz stradală deteriorată. Procurorii au trimis în judecată companiile Aquatim şi Confort, dar şi pe inginerul care răspundea de proiect şi dirigintele de şantier, reţinându-se că „inculpaţii nu au respectat măsurile de prevedere pentru efectuarea unor activităţi, respectiv nu au supravegheat corespunzător executarea lucrărilor de săpare, astfel încât s-a produs o îndepărtare locală accidentală a izolaţiei ţevii de gaz, ce a dus la o coroziune rapidă a acesteia, creându-se un defect pătruns pe unde s-au produs scurgeri de gaze ce au migrat prin sol în camera imobilului”.

Practic, după o anchetă care a durat şase ani, procurorii au ajuns la concluzia că scurgerea de gaze care a provocat explozia s-a produs din cauza lucrărilor la reţeaua de canalizare, cu ocazia cărora izolaţia conductei de gaz a fost afectată, provocând o coroziune a ţevii de gaz şi fisurarea ei.

Judecătoria Timişpoara a dispus achitarea tuturor inculpaţilor din dosar, concluzionând că în urma expertizei realizate în dosar, ţeava de gaz fisurată se afla la aproximativ jumătate de metru de locul în care s-au făcut săpături pentru reţeaua de canalizare. „Instanţa reţine că  pentru dovedirea culpei inculpaţilor în deteriorarea ţevii mijloc de probă care  prezintă doua orificii cu forma neregulată de aproximativ 2/2 centimetri  ar fi trebuit  probată şi o depăşire de numai câţiva centimetri a lăţimii de 1 m a şanţului, şi cu atât mai mult ar fi trebuit probată  o depăşire cu  51 cm a lăţimii şanţului, însă în cauză nu există probe în acest sens”, se arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara.

Judecătorul care a judecat procesul pe fond a mai arătat că „în condiţiile în care ţeava spartă a fost ridicată la o depărtare de  0.51 m de limitele  în care s-au efectuat săpături pentru introducerea ţevilor de canalizare (…) nu se poate reţine că din culpa inculpaţilor s-a produs o îndepărtare locală accidentală a izolaţiei ţevii de gaz, ce a dus la o coroziune rapidă a acesteia, creându-se un defect pătruns pe unde s-au produs scurgeri de gaze ce au migrat prin sol în camera imobilului”.

Hotărârea Judecătoriei Timişoara a fost atacată cu apel, care se judecă la Curtea de Apel Timişoara. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite