FOTO VIDEO Cum arată interiorul Catedralei Romano-Catolice din Timişoara, în timpul lucrărilor de restaurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice, împreună cu cei de la ADR Vest, au prezentat, astăzi, stadiul lucrărilor de restaurare de la cea mai importantă clădie barocă din Timişoara.

GALERIE FOTO

Restaurarea Domului Romano-Catolic din Timişoara este în plină desfăşurare. Peste 70 de persoane sunt implicate în diverse lucrări, la acoperiş, din interiorul bisericii, din subsolul unde se află cripta sau de restaurare a obiectelor de cult, precum statuile sau picturile.

Şantierul a fost deschis la începutul lunii februarie, iar până acum, conform reprezentanţilor Episcopiei Romano-Catolice, au fost finalizate cam jumătate din lucrări. 

Lucrările vor consta, în principal, în renovarea, conservarea şi reabilitarea clădirii propriu-zise, a tuturor componentelor artistice ale catedralei (pictura murală, lemn, vitralii, pictură pe pânză, statui etc), a obietivelor conexe, precum şi criptei şi a pietrelor funerare ale personalităţilor care îşi au locul de veci acolo. 

Catedrala Romano-Catoloc arată acum cu totul şi cu totul inedit, interiorul fiind practic golit de aproape toate elementele specifice unei biserici. 

“Momentan ne aflăm cam la jumătatea proiectului. Până acum s-au realizat lucrări care sunt mai puţin vizibile. Discutăm de partea interioară, s-a lucrat şi la şarpantă, s-a decapat soclul, se lucrează la criptă. Se lucrează pe mai multe direcţii. Primordial este să putem încheia, până la începutul anului viitor, şarpanta clădirii. Odată ce avem finalizată şarpanta, putem avansa mai mult în interiorul catedralei, la bolţile existente. Podeaua este nouă, s-a săpat, s-a pus şaptă, s-a montat instalaţia de încălzire, care se va face din pardosea. La partea de interior ne lipseşte doar piatra. Nu avem nimic acum în biserică, inclusiv partea de sculptură, statuile sau picturile sunt depozitate în diferite ateliere, pentru restaurare. Proiectul este împărţit în două componente. Una de restaurare generală a clădirii şi una de restaurarea componentelor artistice, statuile, sculpturile, altarele, vitraliile, inclusiv băncile. În acest moment se lucrează şi la criptă, care la finalul lucrărilor va fi deschisă spre vizitare”, a declarat preotul Nicolae Lauş, director al Cancelariei Diecezane a Episcopiei Romano Catolice din Timişoara.

image

Încălzire prin pardoseală

În interiorul bisericii, se va reface pardoseala, care era degradată, se vor reparara scările din lemn, se va curăţa şi restaurara tâmplăria, se va înlocui sistemului de încălzire a bisericii, se vor reabilita instalaţiile sanitare şi de apă, se vor înlocui instalaţiei electrice.


 

image

Se vor realiza sisteme moderne de semnalizare anti efracţie, anti incendiu, un sistem audio şi supraveghere video. Pe partea de exterior vor fi tencuieli, lucrările de zugrăvire, se înlocuiesc jgheaburilor şi burlanelor, se refac gardurilor de împrejmuire, se va reface amenajarea peisagistică în jurul bisericii. 

image

“O parte importantă este şi schimbarea întregii reţele electrice, absolut totul este înlocuit. Pe final vor veni şi pietrele din interior, la fel şi restaurarea faţadelor şi amenajarea din jurul bisericii. Vom avea iarbă, putem discuta de un mic părculeţ”, a mai spus Nicolae Lauş. 

image

„Cea mai mare provocare este şarpanta, de care se ocupă echipa mea. Lucările de restaurare în dulgherie sunt din ce în ce mai dificile datorită lipsei forţei de muncă. Sunt foarte puţini dulgheri care mai ştiu să lucreze în manieră tradiţională. Când am început să lucrăm, am descoperit enorm de multe elemente degradate, distruse, putrede. Se face cu multă măestrie”, a spus inginerul Georgiana Tirt.

image

„Este o clădire emblematică pentru timişoara, dar şi pentru Banat. Este construită într-o perioadă de dezvoltare generală a zonei, s-a făcut şi o fundaţie temeinică pentru această biserică. Este barocă, este într-o stareg în general bună faţă de celelalte clădiri din ţară. Nu doar clădirea este barcă, ci şi tot ce este înauntru, altare, mobilier. Cei care au pregătit proiectul au defalcat în două: partea de construcţii şi cea artistică. Clădirea va trebui să corespundă ecrinţelor actuale, am adoptat soluţii moderne, cu încălzire din pardoseală, s-a făcut îmbunătăţire din punct de vedere a siguranţei la incendiu, instalaţii de detectare, semnalizare şi alarmare. Aici lucrează o echipă mare de ingineri, arhitecţi, biologi, instalatori, restauratori, pentru ca într-un timp destul de scurt să fie totul gata”, a spus Imola Kirzsan, reprezentanta firmei Utilitas din Cluj, care coordonează întreaga lucrare.

image

„Lucrările de restaurare decurc destul de bine. Am demontat îngeraşii, norişorii, toate elemenetele sculturale, mai puţin cele de pe amvon. În rest, totul a fost demontat. Statuile mari sunt în stadiul de chituire şi prechituire, piesele mici sunt în stadiile de final. Nu sunt gata. Totul e lemn, sculptat, grunduit şi aurit. Ne-am confruntat cu multe degradări mascate, unde s-a mai intervenit defectuos în trecut. Nu existau principii prin anii 60”, a declarat Dana Postolache, expert restaurator pictură şi lemn. 

  

image

Piatra de temelie s-a pus în 1736

Domul Romano-Catolic a fost construit în două etape: 1736-1751 şi 1755-1774, ca urmare a proiectului realizat de Josef Emmanuel Fischer von Erlach.

image

Biserica este realizată în stilul baroc.Turlele au o înălţime redusă, determinată de apropierea zidului cetăţii.

Piatra de temelie a fost pusă în 1736, la ordinul împăratului Carol al VI-lea, dar s-a continuat şi pe vremea împărătesei Maria Terezia. Catedrala îl are ca şi patron pe Sfântul Gheorghe, care îşi are icoana principală în mijlocul catedralei. Ea a fost sfiinţită mai târziu, la 1772. Prima liturghie s-a ţinut în 1774. Lucrările s-au întins pe mulţi ani, pentru că în acea perioadă a fost şi epidemia de ciumă. Atunci lucrările au fost sistate.

image

Faţa Domului Romano-Catolic din Timişoara se va schimba în urma unei investiţii de aproximativ cinci milioane de euro, bani din fonduri de la Uniunea Europeană. Se preconizează că lucrările vor fi incheiate până în noimebrie 2020. 

image
image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite