FOTO VIDEO Biserica Centrului Reformat din Timişoara, inaugurată la 30 de ani de la izbucnirea Revoluţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inaugurarea noului Centru Reformat de la Timişoara FOTO Ş.Both
Inaugurarea noului Centru Reformat de la Timişoara FOTO Ş.Both

Biserica spectaculosului Centru Reformat din Timişoara, creaţie a renumitului arhitect maghiar Imre Makovecz, părintele arhitecturii organice, a fost recent inaugurată la 20 de ani de la punerea pietrei de temelie şi la 30 de ani de la începerea revoltelor anticomuniste din Piaţa Maria.

GALERIE FOTO

Complexul reformat Noul Mileniu, din cartierul Fabric, creat de arhitectul Imre Makovecz, este gândit ca un veritabil centru cultural şi ecumenic, fiind compus din două aripi (spaţii comunitare, săli de expoziţie, săli de şedinţe, camere de oaspeţi, Consulatul Onorific al Ungariei etc.), biserica centrală, o sală de concerte camerale şi un centru de conferinţe (care urmează să fie construit în 2020). 

Şi-a dobândit forma actuală graţie mai multor proiecte finanţate de la Uniunea Europeană (două proiecte transfrontaliere România-Ungaria şi România-Serbia, însumând un milion de euro) şi datorită sprijinului acordat de statul ungar. 

Inaugurarea spectaculosului Centrului Reformat din Timişoara

Lucrările au putut fi terminate după ce Guvernul de la Budapesta a oferit în 2017 cinci milioane de euro, în cadrul unui proiect pentru sprijinirea patrimoniului cultural al lui Makovecz, părintele arhitecturii organice, decedat în anul 2011. 

Cupola centrală a bisericii are o înălţime de 30 de metri, iar în interior există aproximativ 500 de locuri, pe bănci. 
 

Centru reformat

Ultima clădire din complex urmează să fie ridicată în 2020. Aceasta va găzdui o sală de conferinţă, o bibliotecă şi un restaurant cu specific unguresc, care va fi amenajat în subsol.

Inaugurare centrul reformat

„Lemnul care sună cel mai frumos este cel călit în furtună“

La inagurarea bisericii Complexului au participat mai mulţi reprezenţi ai Guvernului Ungar, care au făcut posibilă terminarea lucrărilor.

Árpád János Potápi, secretarul de stat responsabil pentru politicile naţionale în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului l-a evocat în discursul său festiv pe marele lutier Stradivari. 

“Stradivari a considerat că lemnul care sună cel mai frumos este cel care a fost călit în furtună, de aceea a căutat asemenea lemne pentru instrumentele sale. Maghiarii au fost căliţi şi ei de loviturile soartei secolele trecute, de aceea sunt capabili să creeze opere ca biserica inaugurată astăzi. Guvernul ungar a sprijinit şi până acum lucrările şi va acorda orice ajutor posibil pentru construirea clădirilor neterminate încă”, a spus Árpád János Potápi. 

Inaugurarea spectaculosului Centrului Reformat din Timişoara

„Cuprinde şi puterea comunităţii timişorene“

Zsolt Németh, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului ungar, prezent la inaugurare, a spus despre proiectul elaborat de Imre Makovecz că arhitectul care proiectează o biserică are doi comanditari: Dumnezeu şi beneficiarul.

“Povestea construirii bisericii Noul Mileniu cuprinde şi puterea comunităţii timişorene, legăturile româno-maghiare şi istoria ţării mamă. Construirea bisericii a avut nevoie de sprijinul primarului român şi al mitropolitului ortodox, precum şi de cel al statului ungar”, a spus Zsolt Németh.

Inaugurarea spectaculosului Centrului Reformat din Timişoara

Slujba de mulţumire cu ocazia inaugurării a fost oficiată de fostul episcop László Tőkés, care a spus că Centrul Reformat Noul Mileniu trebuie să propovăduiască puterea liberatoare a lui Dumnezeu şi a făcut o paralelă între minunea din decembrie 1989 şi apariţia acestei biserici. 

Inaugurarea spectaculosului Centrului Reformat din Timişoara

Spaţiul interior de sub cupola bisericii a fost umplut până la refuz la festivitatea de inaugurare. 

Preotul István Gazda - parohul bisericii, cel care a coordonat lucrările în ultimii 21 de ani, a evocat prin proiectarea unor imagini procesul de construire a centrului reformat, care s-a împotmolit de multe ori, dar mereu şi-a găsit un nou avânt.

La finalul discursurilor oficiale, publicul s-a putut delecta cu un concert susţinut de formaţia Muzsikás din Budapesta.

Inaugurarea spectaculosului Centrului Reformat din Timişoara



Lucrările de la centrul reformat au fost extrem de migăloase. Cu greu s-au găsit firme care să îşi asume această execuţie, fiind folosite multe soluţii în premieră în România.

"Nu prea sunt arhitecţi care să proiecteze în acest stil. Sunt câteva soluţii tehnice noi. Este total atipic. Practic în orice colţ, totul este aproape de natură, cu aspect de lemn, ziua, când te uiţi în sus, vezi cerul din interior. Baza este legătura între cer şi pământ, dar sunt şi multe alte simboluri. Cerinţele au fost foarte mari la acest complex. Şi din punct de vedere a calităţii, cât şi a preciziei şi a termenelor. Sunt câteva soluţii tehnice noi, materiale noi. Filosofia de construcţie este gândită într-o soluţie de eficienţă energetică”, a spus inginerul proiectant Tamas Nagy Gyorgy. 

image



Cine a fost Imre Makovecz

Arhitectul Imre Makovecz s-a născut la Budapesta în 20 noiembrie 1935. Absolvent al Universităţii Tehnice din capitala Ungariei, a devenit exponentul arhitecturii organice - un termen, o filozofie şi o modalitate concretă a arhitecturii de a construi structuri şi clădiri prin promovarea armoniei dintre habitatul uman şi natură.
 

Makovecz a fost personal la Timişoara să aleagă locaţia pentru biserica reformată. Piatra de temelie a Centrului Reformat din cartierul Fabric a fost pusă pe 3 noiembrie 1999.

image

Makovecz este şi creatorul noului complex acvatic de la Mako, Hagymatikum (inaugurat în iarna anului 2012), apreciat şi de mulţi români care se duc acolo pentru relaxare. Arhitectul are mai multe lucrări şi la noi în ţară, cum ar fi bisericile de la Cluj, Miercurea Ciuc sau Sfântu Gheorghe.

Citiţi mai multe despre etapele în care s-a lucrat la Centrul Reformat:

FOTO S-a ridicat turnul central pe spectaculoasa biserică reformată care se construieşte la Timişoara

 

FOTO Guvernul Ungariei dă 5 milioane de euro pentru terminarea spectaculosului Centru Reformat din Timişoara

FOTO Centrul Reformat din zona Fabric va fi una dintre clădirile emblematice ale Timişoarei în anul 2021
 

FOTO A fost inaugurată aripă nouă a bisericii reformate Noul Mileniu din Timişoara

FOTO Biserica timişoreană proiectată de părintele ştrandului de la Mako a primit finanţare europeană

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite