Timişoara

articolul anterior articolul urmator

FOTO VIDEO Cel mai mare traseu de trenuleţe electrice din România. Ce lungime vor avea şinele

5
1 Jun 2020 06:18:41
Autor: Stefan Both
Diorama din Gara de Nord din Timişoara FOTO Ş.Both
Diorama din Gara de Nord din Timişoara FOTO Ş.Both

La Timişoara, se construieşte cea mai mare machetă feroviară din România. Diorama de la Gara de Nord va cuprinde aproape un kilometru de şine.

Într-un spaţiu dezafectat de la Gara de Nord din Timişoara, Alin Ivănescu şi Dan Enesca, doi pasionaţi de machete, modelism şi trenuleţe electrice s-au apucat de construit cea mai mare dioramă din România.

Va fi dublă faţă de cea de la Muzeul Căilor Ferate de la Bucureşti. Asta înseamnă aproape un kilometru de şine.

„Diorama de la Bucureşti e făcută de nişte băieţi din Cluj, în urmă cu vreo zece ani. A durat cam un an construcţia ei. Are undeva la 60 de metri pătraţi şi a deţinut recordul până să ne apucăm noi.

Noi avem trei module. Unul de 20/4, unul de 14/2,5 şi unul de 4/4, care va fi un munte înalt de trei metri, care leagă cele două module principale. La final, vom peste 100 de metri pătraţi şi aproape un kilometru de şine. Ca procentaj, suntem pe la 40 la sută”, a spus Alin Ivănescu. 


 

Calculatorul ştie ce tren e şi unde se află
 

Tot mecanismul este controlat de calculator care foloseşte câteva sute de senzori. Fiecare şină este monitorizată, calculatorul ştie ce tren e şi unde se află, exact ca în realitate, pentru a evita o eventuală coliziune. 


 
Manevrele pot fi făcute însă şi prin intermediul aplicaţiilor de pe telefonul mobil. 
 
„Sistemul poate controla aproximativ 70.000 de locomotive şi 100.000 de macazuri. Noi avem acum undeva la 40 de locomotive, dar nu vrem să ne oprim niciodată din achiziţionarea lor. Toate macazurile sunt făcute manual, acţionările le face o firmă din Cluj. Încercăm să folosim produse autohtone”, a mai spus Alin Ivănescu, pe care l-a prins virusul trenuleţelor în anul 2007. 


 

Trenuleţele costă între 1.200 şi 2.200 de lei
 

Unul dintre module va fi dedicat în totalitate realităţilor din Timişoara. Pe lângă miniatura Gării de Nord, mai există sediul pompierilor de ISU Banat, remiza de vagoane, triajul vagoanelor de marfă, sediul Poliţiei, dar şi alte clădiri din oraş. 


 
Mai mult, există în miniatură cascada Bigăr, cascada de la Bâlea, iar acum se lucrează şi la Cetatea de la Deva.


 
În vechiul modul, clădirile şi accesoriile sunt achiziţionate, este vorba de un orăşel din Germania. Ele sunt doar asamblate. Însă la modulul nou, cel românesc, totul va fi făcut manual de cei doi pasionaţi. Locomotivele sunt copii fidele după cele originale. Au sunet, lumini şi alte efecte. Preţul lor variază între 1.200 şi 2.200 de lei. 


 

„Am încercat să facem Transfăgărăşanul, dar nu ne permite scara“
 

Dan Enesca este un vechi pasionat de modelism. Se mândreşte cu peste 150 de machete, avioane, vapoare, elicoptere, corăbii şi submarine.  A fost uşor să înceapă o colaborare cu Alin Ivănescu.
 
„Am dezvoltat diferite zone, de şes, de deal, munte, defilee. În contunuare lucrăm la ele. Avem o hidrocentrală, avem un gater – se transportă lemnul cu camioane, cu trenul, aşa cum se întâmplă şi în realitate. Am încercat să facem Transfăgărăşanul, dar nu ne permite scara. Dar ideea de munte, viaduct, tunel există. Avem o livadă. Majoritatea dioramei e făcută de noi, folosim polistiren ghips, cartoane, vopsele. E multă, multă muncă”, a declarat Dan Enesca.

 
Tot ce s-a făcut până acum este rodul pasiunii lui Alin Ivănescu şi Dan Enesca, din fonduri proprii şi din donaţii. Odată cu progresul şi experienţa căpătate, au crescut şi nevoile financiare. Cei doi pasionaţi nu vor putea să susţină singuri, mai ales dacă vor să fie gata cu diorama până în 2021, când Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană, astfel că fac un apel către toţi cei careau posibilitatea să-i sprijine într-un fel. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Adrian Foangǎ
1.06.2020, 08:24:33

E bine asa, macar machete sa aiba si ei. :)

-1 (1 vot)
Florin Oprea
1.06.2020, 09:34:04

Stupid comentariu

+1 (1 vot)
Florin Oprea
1.06.2020, 09:33:32

Bravo, felicitari!

+1 (1 vot)
T. Timisorean
1.06.2020, 10:11:06

Super, super tare. Mai ales idea de a comanda trenurile prin telefon mobil. Nu stiu daca mai exista o gara in Europa cu asa ceva. S-ar putea transforma intr-un punct turistic. Pacat ca gara nu este prea reusita arhitectural. Felicitari!

+1 (1 vot)
Antonescu Vlad
1.06.2020, 11:59:04

Foarte bine! O multime de copii si adulti se vor delecta privind trenuletele iar Timisoara va avea o atractie turistica suplimentara!

Modifică Setările