Timişoara

articolul anterior articolul urmator

FOTO Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la Timişoara: „Astăzi toată lumea aude despre libertatea noastră”

1
15 Mar 2013 21:30:22
Autor: Stefan Both
Both Ferencz, ataşatul militar al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, a citit mesajul lui Viktor Orban
Both Ferencz, ataşatul militar al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, a citit mesajul lui Viktor Orban

Maghiarii din Timişoara au aniversat Revoluţia din 1848-1849, dată la care s-a consfinţit şi apariţia Parlamentului modern a Ungariei.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, prin care se aniversează 165 de ani de la revoluţia maghiară împotriva dominaţiei habsburgice, a început la Timişoara cu depunerea de coroane la bustul revoluţionarului Eftimie Murgu.

A urmat apoi la placa de pe casa generalului Klapka Gyorgy, din Piaţa Sf.Gheorghe. Este vorba de generalul născut la Timişoara, care a ajuns ministru al războiului în Ungaria, fiind printre ultimii care au predat armele la revoluţia din 1848-1849.
 
Alături de lângă liderii UDMR a luat parte şi deputatul Nicolae Mircovici, preşedintele Uniunii Bulgarilor din România. 
 
Invitatul special al evenimentelor de la Timişoara a fost colonelul Both Ferenc, ataşatul militar al Ambasadei Ungariei de la Bucureşti. 
 
Evenimentele au continuat apoi la monumentul lui Petofi Sandor, din cartierul Freidorf, locul obişnuit pentru comemorările revoluţiei maghiare. 
 
În ciuda frigului şi a ninsorii, peste 200 de persoane au luat parte la ceremonie. 
 
“Este ziua în care toată lumea aude vocea libertăţii maghiarilor. Asemenea voci aparţin celora care sunt suficient de curajoşi să le spună. Noi maghiarii le-am spus mereu. Au fost multe lupte în ultimele secole, pentru ca astăzi să fie aşa. Alături de maghiarii din afara graniţelor vom fi mai mulţi, mai puternici. Această putere trebuie folosită cu curaj şi cu inteligenţă. Cei de peste hotare pot acum lua parte la întărirea Ungariei, pentru ca această ţară să poată face mai multe pentru ei, acolo unde trăiesc. Doresc tuturor maghiarilor putere, credinţă şi curaj”, a fost mesajul lui Viktor Orban, primul ministru al Ungariei,  citit de Both Ferencz.

Liliana Oneţ, suprefectul de Timiş, a citit mesajul lui Victor Ponta, primul ministrul al României.
 
“Românii şi ungurii din Transilvania nu s-au aflat pe aceaşi parte a baricadei, dar după înfrângerea revoluţiilor iniţiatorii acestora, au ajuns la o concluzie viabilă şi astăzi. Între cele două naţii nu sabia şi războiul trebuie să decidă ci convieţuirea paşnică. Cu atât mai mult astăzi, când românii şi ungurii suntem mebrii ai Uniunii Europene. Avem un viitor European. Respectul pentru cunoaşterea culturii, limbii şi tradiţiilor reprezintă un viitor European comun. România este al doilea partener pentru exporturile Ungariei. Proiectele regionale sunt prioritare, avem foarte multe proiecte comune, în ce privesc infrastructura, energia, crearea locurilor de muncă. Din păcate vorbim foarte puţin că în viaţa reală românii şi maghiarii trăiesc în bune convieţuire, au familii împreună, cresc copii împreună. Probleme maghiarilor şi românilor sunt aceleaşi pentru toţi. Avem datoria să construim împreună pentru viitorul nostru şi viitorul copiilor noştri.  Proiectul guvernului pe care îl reprezint se bazeaz pe valori europene”, a transmis Victor Ponta, pentru maghiarii din Timişoara.
 
Evenimentele comemorative au fost organizate de UDMR filiala Timiş, alături de numeroase asociaţii civice şi bisericeşti din Timişoara. La final, zeci de coroane au fost aşezatea la monumentul lui Petofi Sandor. 

În această seară, la Biserica Millenium a avut loc o prezentare a istoriei Sfintei Coroane a Ungariei. 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Loredana Lupu
15.03.2013, 23:14:07

opereta ieftina !...