FOTO&VIDEO Istoria celei mai vechi fabrici de bere de pe teritoriul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fabrica de bere de la Timişoara se apropie vertiginos de aniversarea a 300 de ani de existenţă, timp în care a funcţionat aproape neîntrerupt. A fost înfiinţată în 1718, din ordinului conducerii forţelor habsburgice din zonă.

După eliberarea oraşului de sub ocupaţia otomană, habsburgii s-au apucat, în primul rând, de două lucruri: canalizarea râului Bega şi construirea fabricii de bere. Fierbătoria s-a deschis din necesitate, soldaţii austrieci având mari dificultăţi în a consuma apa din zona mlăştinoasă a Timişoarei. În primii ani de existenţă, Fabrica de Bere de la Timişoara a funcţionat în folosul autorităţilor militare, iar apoi, de-alungul anilor, a fost concesionată mai multor proprietari.

"Erau puţine fântâni în oraş în acea perioadă, apa nu era foarte bună, iar oştenii habsburgi erau obişnuiţi cu berea. Prima fabrică, cea înfiinţată la 1 ianuarie 1718, nu a fost în actuala locaţie, ci undeva aproape de liceul «Emanuil Ungureanu» de astăzi. S-a mutat în actuala locaţie în 1754", a spus istoricul bănăţean Ioan Haţegan.

Fabrica devine cu adevărat o afacere modernă în 1883, când este cumpărată de "Ignatz şi fiii", fiind cunoscută atunci sub numele de "Fierbătoria de bere din Fabric, Societate pe acţiuni". Un puternic incendiu, în 1888, a afectat serios clădirile fabricii şi a distrus instalaţiile. Tragedia a fost, însă, o ocazie pentru reînnoire, iar fierbătoria a fost dotată cu utilaje de ultimă generaţie la acea vreme. "După incendiul din anul 1888 s-a reconstruit ţinând cont de cuceririle tehnicii noi şi s-a amenajat confortabil. Produce atâta malţ încât ajunge şi pentru export. Produce anual circa 50.000 de hectolitri de bere, îmbuteliată fie în sticle, fie în butoaie şi din care ajunge mult şi la export. Deţine magazii în oraşele Gotz, Fiume, Triest, Veneţia, Pola, Bologna, Roma, Salonic, Constantinopol, Sofia, Vidin, Belgrad, Rio de Janeiro, Bahia etc. Sala mare a restaurantului de lângă fabrică serveşte pentru organizarea seratelor cu dans fiind iluminată electric”, spune un fragment dintr-un articol publicat în „Îndrumătorul expoziţiei organizată la Timişoara”, de Beran Oszkar în anul 1891, la editura Rosch G. F. Timişoara.

La intrarea în secolul XX, Fabrica de Bere devenise una dintre cele mai importante întreprinderi timişorene şi producea peste 100.000 de hectolitri de bere pe an. De menţionat că centrala frigorifică instalată acum mai bine de 100 de ani este în folosinţă şi azi.

Şi în perioada comunistă, Fabrica de Bere a rămas apreciată, beneficiind de investiţii importante din partea statului. În 1962, vechiul filtru prin care apa din Bega era adusă în fabrică este înlocuit cu o modernă staţie de tratare a apei, iar în 1965, după instalarea a trei noi filtre de bere, capacitatea de producţie ajunge la 400.000 de hectolitri pe an. Producţia creşte şi în anii '70, ca urmare a extinderii şi a introducerii de dotări noi, ajungând la 640.000 hl/an. În 2001, Fabrica de Bere a fost cumpărată de gigandul SABMiller, iar în 2007, Ursus Breweries a demarat un proiect de investiţii de 50 de milioane de euro în extinderea şi modernizarea fabricii de bere din Timişoara. In urma acestei investiţii, capacitatea săptămânală de producţie a crescut cu 200 la sută.

Tradiţia începută la 1718 şi nenumăratele feluri de bere produse în timp au făcut ca berea produsă la Timişoara să devină un brand naţional, Timişoreana având chiar un scurt clip dedicat, acum câţiva ani, pe celebrul Discovery Channel.

Citeşte şi:

Fabrica de bere din Timişoara, care datează din 1718, şi-a deschis pentru prima dată porţile publicului

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite