FOTO Schi în imperiul jazzului de la Gărâna. Trei pârtii micuţe îi aşteaptă pe iubitorii sporturilor de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

TURISM Iubitorii de schi au din această iarnă un nou domeniu de schi în Munţii Semenic, la Gărâna, localitate renumită pentru Festivalul de Jazz care are loc aici în fiecare vară.

Localitatea Gărâna din judeţul Caraş-Severin a devenit un loc cunoscut în întreaga ţară, şi nu numai, datorită celebrului Festival de Jazz care are loc în fiecare vară în Poiana Lupului. Acum, cei care ajung iarna la Gărâna pot schia pe cele trei noi pârtii inaugurate în acest sezon.   

Dacă în perioada verii Gărâna este un veritabil centru cultural pentru că aici au loc festivaluri de folk, rock, tabere de artă vizuală, sculptură, pictură sau concerte de muzică clasică, iarna nu exista prea multă activitate. Asta până în acest an. Cei de la Asociaţia Gărâna, înfiinţată de oamenii de afaceri din zonă, proprietarii de pensiuni şi case de vacanţă, au pus mână de la mână pentru realizarea unei pârtii de schi. 

Amenajarea a costat 150.000 de euro, iar domeniul este împărţit în trei pârtii de dificultate medie: una de 500 de metri, alta de 600 de metri şi o pistă pentru snowboarderi de 650 de metri. Pârtiile sunt dotate cu trei tunuri de zăpadă, însă acestea nu pot fi puse în funcţiune dacă vremea nu ţine cu schiorii. Pârtiile au fost funcţionale până weekendul care a trecut, însă ele au devenit impracticabile din cauza temperaturilor ridicate. Ele vor fi redeschise atunci când condiţiile meteo vor permite acest lucru. 

image

GALERIE FOTO Cei care au ales să îşi petreacă Revelionul la Gărâna îşi pot lua şi schiurile
 

Baza pârtiei se află în apropierea bisericii din Gărâna, nu departe de Poiana Lupului. Acolo a fost amenajată o cabană de unde se poate închiria echipamentul şi unde se poate bea vin fiert sau ceai fierbinte. Un schi-pass costă 60 de lei pe zi (40 de lei între orele 13.00 şi 17.00), iar închirierea de echipament complet costă 40 de lei. Pentru copii ski-pass-ul pe zi costă 40 de lei, iar cel de după masă 25 lei. Turiştii care ajung la Gărâna dispun de aproximativ 400 de locuri de cazare în cabane şi pensiuni.

Planuri de extindere

În prezent, domeniul schiabil de la Gărâna se întinde pe o suprafaţă de două hectare, însă administratorii pârtiei au planuri de extindere pentru următorii ani. 
 

„În principiu, pârtia este pentru cei care au case de vacanţă, pentru cei din sat. Este destinată familiilor, copiilor, pentru relaxare. Nu este pentru sportivii de performanţă. De asta pârtiile sunt de dificultate medie. La sfârşitul ierni vom trage linie şi, dacă merge bine, avem posibilitatea să mai extindem pârtia pe încă cinci kilometri. Dar acesta este deocamdată un plan. La fel cum este şi cel pentru realizarea pârtiei de la Semenic la Gărâna“, a declarat Daniel Cizmaş, administratorul pârtiei de la Gărâna.

Gărâna se află la o distanţă de 36 de kilometri de Reşiţa, la o altitudine de 1.000 de metri, în Munţii Semenicului. Satul a fost întemeiat cu numele de Wolfsberg, în 1882 de colonişti germani veniţi din Pădurea Bavareză şi Boemia de Sud. Numele s-a schimbat în Gărâna din anul 1924.

image

GALERIE FOTO La baza pârtiei se poate servi vin fiert şi ceai cald
 

În judeţul Caras-Severin se mai schiază pe pârtiile de la Semenic, cât şi pe pârtia de la Văliug, care are şi instalaţie de nocturnă. De asemenea, iubitorii de schi pot alege şi pe pârtiile de la Muntele Mic.


Unde se mai schiază în ţară

** BRAŞOV Mii de turişti sunt aşteptaţi astăzi, începând cu ora 17.00, pe Pârtia Bradul din Poiana Braşov, unde are loc deschiderea sezonului de schi. Evenimentul este marcat printr-un concurs demonstrativ de slalom paralel susţinut de sportivii de la Corona Braşov. În Poiana Braşov sunt deschise pârtiile Sulinar şi Stadion, de sus până jos, cu retragere spre Capra Neagră, Drumul Roşu, doar în partea superioară, Bradul, unde zăpada este foarte bună, şi partea superioară a pârtiei Lupului. Se poate schia în condiţii bune şi la Predeal, pe Pârtia Clăbucet.

** VALEA PRAHOVEI Se schiază în condiţii foarte bune pe pârtiile Sorica (Azuga), Valea Dorului, Carp şi Valea Soarelui (Sinaia) şi Kalinderu (Buşteni). Aici stratul de zăpadă măsoară între 20 şi 30 de centimetri.  

** SUCEAVA La Vatra Dornei se schiază pe două din cele cinci pârtii din staţiune. Este vorba de pârtiile Parc (1,3 kilometri) şi Veveriţa (800 de metri). Tariful pentru o urcare variază între 2,5 şi 5 lei pe Pârtia Parc şi este de 4 lei pe Pârtia Veveriţa. Pârtia Şoimul din Gura Humorului nu este practicabilă. 

** VÂLCEA Condiţii bune de schi şi pe Transalpina Ski Resort (Voineasa), cel mai nou domeniu schiabil din România. Preţul unui abonament pentru o zi este de 100 de lei pentru adulţi şi de 60 de lei pentru copii. 

** HUNEDOARA Dacă în Parâng se schiază numai pe jumătate de pârtie, pentru că nu a mai nins de două săptămâni, la Straja sunt amenajate cu zăpadă artificială trei din cele 12 pârtii. Abonamentul pentru o zi costă 90 de lei. 

** HARGHITA Pe Pârtia Bradul (1,2 kilometri) şi pe Pârtia Măgheruş (460 de metri) din Topliţa se schiază în condiţii excelente. Abonamentul de o zi costă 40 de lei pentru adulţi şi 30 de lei pentru copii. La Borsec se schiază doar pe Pârtia Speranţa (680 de metri) în condiţii acceptabile. Preţul unui abonament de o zi este 40 de lei pentru adulţi şi 25 de lei pentru copii. 

image

** ALBA La Arieşeni se schiază pe pârtiile Vârtop (1 kilometru, respectiv 430 de metri). Preţul unei urcări variază între 3 şi 5 lei pentru adulţi şi între 2 şi 3 lei pentru copii. 

** CLUJ La Băişoara se schiază doar pe Pârtia Mare (1,2 kilometri). O urcare costă 5 lei, 12 urcări - 50 lei, iar un abonament pentru o zi (luni-vineri) - 50 de lei. 

** MARAMUREŞ La Cavnic se poate schia pe cinci pârtii, unde condiţiile sunt foarte bune. Preţul unei urcări este de 5 lei, iar un abonament valabil pentru o zi costă 90 de lei. 

** SIBIU La Arena Platoş din staţiunea Păltiniş se poate schia pe toate cele cinci pârtii între orele 10.00 şi 22.00. Un card de o zi, de luni până vineri, costă între 55 şi 70 de lei, în funcţie de perioadă, iar unul de 5 zile, tot de luni până vineri, între 225 şi 325 de lei.

Citiţi şi:
 

Cea mai lungă pârtie de schi din ţară este pe Muntele Semenic şi are o lungime de 5,8 kilometri

Singura pârtie de schi din Iaşi, abandonată de Primărie. Ieşenii au şanse mici să se bucure de primele ninsori

Ideea unei noi pârtii de schi în judeţul Bistriţa-Năsăud nu moare, se transformă!

FOTO O pârtie de schi de 10 milioane de euro, abandonată de Guvern, aruncă primăria Câmpulung Moldovenesc în pragul falimentului

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite