Guvernul României a dat clădirea Memorialului Revoluţiei din Timişoara Ministerului Apărării Naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Memorialul Revoluţiei din Timişoara FOTO Facebook/Asociaţia Memorialul Revoluţiei
Memorialul Revoluţiei din Timişoara FOTO Facebook/Asociaţia Memorialul Revoluţiei

Guvernul României a hotărât prin HG nr.281/2019 să transmită clădirea Memorialului Revoluţiei din Timişoara către Ministerul Apărării Naţionale.

În 2011, Ministerul Apărării Naţionale avea să ofere Asociaţiei “Memorialul Revoluţiei” un spaţiu nou, după ce imobilul în care a funcţionat a fost retrocedat.

Memorialul a ajuns în clădirea primită de la MApN, în care s-a aflat cândva Căminul Militar al fostei

Garnizoane de pe strada Uituz, dezafectată după Revoluţie. 

Sediul asociaţiei „Memorialul Revoluţiei” se afla în custodia Ministerului Culturii, fiind transmis cu titul gratuit, pe o perioadă de 49 de ani. 

De-a lungul anilor s-au făcut numeroase reparaţii la clădire. Cea mai mare parte a fondurile din care s-au plătit lucrările de consolidare şi reparaţie al fostului cămin de garnizoană au venit de la Bugetul de Stat, prin Ministerul Culturii şi Cultelor, dar şi din donaţii sau sponsorizări.

Asociaţia Memorialul Revoluţiei a fost înfiinţată la data de 26 aprilie 1990 cu scopul de a cinsti şi păstra vie memoria Eroilor-Martiri şi pentru aflarea adevărului despre evenimentele din Decembrie 1989. În componenţa asociaţiei există un complex de monumente, spaţii expoziţionale, un centru de cercetare şi o editură.

Memorialul Revoluţiei

Ministerul Culturii va investi trei milioane de euro pentru realizarea Muzeului Revoluţiei, în clădirea Garnizoanei demilitarizate din Piaţa Libertăţii. Ministerul Culturii a preluat deja clădirea de la Armată. În schimb, MApN dorea să revină în posesia imobilului de pe strada Oituz. 

Guvernul României a hotărât prin HG nr.281/2019 să transmită clădirea Memorialului Revoluţiei din Timişoara către Ministerul Apărării Naţionale. 

Memorialul Revoluţiei

În hotărâre se spune că se menţine dreptul de folosinţă gratuită pentru Asociaţia Memorialul Revoluţiei până la consolidarea şi reabilitarea viitorului sediu al muzeului revoluţiei din Piaţa Libertăţii. 
 

Garnizoana Timişoara FOTO Both

Ce se va întâmpla cu Memorialul Revoluţiei

Memorialul Revoluţiei are asigurat spaţiul de pe strada Oituz până la deschiderea modernului muzeu de la Garnizoană, însă conform HG acest lucru trebuie să se facă în maxim cinci ani. 

“După această perioadă situaţia asociaţiei devine neclară. Noua clădire tot pentru muzeu al revoluţiei va fi amenajată, dar nu e limpede cine va gestiona acest muzeu. În principiu – Ministerul Culturii, dar asociaţia Memorialul Revoluţiei nu este subordonată Ministerului Culturii. Deci e posibil ca Ministerul Culturii să-şi creeze propriul său muzeu al revoluţiei iar asociaţia Memorialul Revoluţiei să rămînă fără sediu. Este nelămurit ce se va întîmpla cu arhiva acestei asociaţii (declaraţii, înregistrări video, colecţii de ziare), cu mobilierul şi cu exponatele din actualul muzeu. Chiar şi simpla mutare a arhivei şi a mobilierului într-o altă clădire este o problemă, dar problema principală este că nu există o siguranţă legată de posibilitatea funcţionării asociaţiei în noul sediu. Unele investiţii ale Memorialului în actualul sediu devin fără rost. De pildă, s-a amenajat într-o încăpere capela eroilor revoluţiei, cu numele morţilor revoluţiei din Timişoara scrişi pe un perete şi picturi religioase. Dacă clădirea va reveni în posesia armatei pentru activităţile comenduirii garnizoanei, asemenea încăpere devine fără rost”, ridică întzrebarea revoluţionarul Marius Mioc, unul din importanţii ceretători ai evenimentelor din 1989.

Imagine indisponibilă

Cert este că nimeni nu a vorbit cu Traian Orban, preşedintele Memorialului Revoluţiei, pe această temă. 
 

Memorialul Revoluţiei este finanţat prin subvenţii de la Ministerul Culturii, dar mai are şi unele venituri proprii (donaţii, vînzări de carte, vînzări de bilete, direcţionarea a 2% din impozitul pe venit). 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite