Guvernul scoate din impas primăria timişoreană. Abonaţii Colterm au căldură cel puţin până la începutul lunii februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul societăţii Colterm FOTO Ş.Both
Sediul societăţii Colterm FOTO Ş.Both

Guvernul României a venit cu aplicarea retroactivă a schemei de compensare pentru consumul de gaze în noiembrie şi decembrie, Timişoara fiind eligibilă pentru această măsură. La Timişoara urmează sa ajungă încă 15,4 milioane de lei.

Într-o scrisoare deschisă transmisă luni, 17 ianuarie, premierului Nicolae Ciucă, primarul Timişoarei, Dominic Fritz, cerea intervenţia de urgenţă a Guvernului pentru ajutorarea companiei de termoficare Colterm, aflată într-o situaţie disperată. 

Asta după ce Colterm a anunţat că nu mai poate furniza apă caldă şi căldură în parametri normali, fiind luată în calcul posibilitatea sistării furnizării apei calde pe timpul nopţii.

Răspunsul de la Guvern a venit repede. După ce în noiembrie a oferit Primăriei Timişoara un ajutor financiar de 54 de milioane de lei, pentru Colterm, Guvernul a venit cu aplicarea retroactivă a schemei de compensare pentru consumul de gaze în noiembrie şi decembrie, Timişoara fiind eligibilă pentru această măsură. La Timişoara urmează sa ajungă încă 15,4 milioane de lei. 

„Guvernul României scoate din nou din impas primăria timişoreană în problema încălzirii centralizate a oraşului. Acum, rezolvarea a venit prin transferul unei sume de peste 15,4 milioane lei reprezentând aplicarea retroactivă a schemei de compensare pentru consumul de gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022. Astfel, pentru luna noiembrie compensarea este de 4.103 mii lei, iar pentru luna decembrie 11.300 mii lei. Banii vor fi în trezorerie şi vor asigura liniştea abonaţilor Colterm cel puţin până la începutul lunii februarie”, a transmis subprefectul Ovidiu Drăgănescu.

Nevoile zilnice ale companiei de termoficare depăşesc încasările municipalităţii

Vineri, 14 ianuarie, Primăria Timişoara a virat în conturile companiei Colterm suma de 12,5 milioane de lei necesară achiziţionării de gaz şi cărbune pentru producerea căldurii şi a apei calde. Compania a consumat 90,1 milioane de lei pentru procurarea gazului şi cărbunelui, pe care le-a folosit în perioada noiembrie-decembrie 2021, pentru producerea căldurii şi a apei calde. 

“Noile tarife majorate pentru populaţie, care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie, se încasează abia din luna martie, deoarece citirea contoarelor se face la începutul lunii februarie şi facturile către populaţie se emit după data de 15 februarie. Actualul sistem de subvenţionare nu poate să continue pe perioadă nedefinită, pentru că nevoile zilnice ale companiei de termoficare depăşesc încasările municipalităţii. Lipsa unor pârghii legale care să permită accesarea unor ajutoare financiare pentru producerea agentului termic, pot conduce la apariţia unor blocaje financiare inclusiv la nivel de municipalitate", au transmis cei de la Colterm.

Colterm

Din păcate, dinamica preţurilor la gaze, precum şi dificultăţile în aprovizionarea cu cărbune, coroborat cu multiplele avarii înregistrate fie pe reţeaua de distribuţie, fie în instalaţiile de producţie, cresc semnificativ riscul ca fluxurile de numerar necesare pentru funcţionarea optimă să nu mai poata fi generate, anunţă Colterm.

"În plus, temperaturile scăzute din ultimele zile au dus la un consum sporit de combustibil pentru producerea energiei termice şi a apei calde de consum, fapt care a crescut semnificativ costurile zilnice pentru plata gazului şi a cărbunelui utilizat. În aceste condiţii, în perioada următoare, anticipăm apariţia unor situaţii în care temperatura de producere a agentul termic să scadă cu câteva grade, pentru a limita factura la gaz. În cazuri punctuale, unii consumatori pot simţi această scădere, mai ales în imobilele în care nu s-au efectuat lucrări de reparaţii ale instalaţiilor interioare sau de reabilitare termică a clădirilor. Ne aflăm în plină iarnă şi înţelegem că e ultima veste pe care abonaţii Colterm şi-ar dori să o audă, însă e necesar să fim responsabili şi transparenţi”, au au mai spus cei de la Colterm.
 

VĂ MAI RECOMANDĂM SĂ CITIŢI:

Colterm Timişoara, din nou într-o situaţie disperată. Este luată în calcul oprirea apei calde pe timpul nopţii

Dominic Fritz îi cere premierului Ciucă să ajute Timişoara „acum“ pentru evitarea unor „consecinţe catastrofale“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite