Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Horia Colibăşanu a ajuns la una dintre cele mai dificile porţiuni ale ascensiunii de pe Himalaya: Sunt zile cu efort mare

3
17 Apr 2021 11:43:49
Autor: Stefan Both
Horia Colibăşanu pe Himalaya
Horia Colibăşanu pe Himalaya

Horia Colibăşanu a ajuns la un punct de dificultate maximă pe ruta nouă pe care vrea să o deschidă în premieră mondială.

Horia Colibăşanu, Marius Gane şi Peter Hamor, o echipă internaţională de alpinişti de altitudine cu experienţă în Himalaya, au început instalarea corzilor fixe pentru a urca pe o rută nouă pe vârful Dhaulagiri (8.167 metri) în Nepal.  
 
Una dintre cele mai dificile porţiuni ale ascensiunii o reprezintă un horn de trecere spre tabăra 1, mai sus de 5.000 de metri. Echipa de alpinişti progresează zilnic cu aproximativ cinci metri verticali de coardă montată, măsură pe care o iau pentru a fi în siguranţă atât la urcare, cât şi la coborâre.  
 
Din tabăra de bază şi până în prima tabără superioară au de străbătut o zonă foarte abruptă a muntelui, de aproximativ 600 de metri. 
 
"Speram să mai găsim porţiunile de traseu echipate de noi în 2019. Din păcate au fost acoperite de zăpadă aşa că o luăm de la capăt. Sunt zile cu efort mare. O zi echipăm, o zi ne odihnim. Partea bună este că ştim ce avem de făcut şi cunoaştem traseul. Suntem bine toţi trei şi până acum nu ne-am confruntat cu nicio situaţie care să ne solicite fizic mai mult decât ar fi nevoie în această etapă", a transmis Horia Colibăşanu din tabăra de bază prin telefonul-satelit. 

 
Reuşita proiectului "Dhaulagiri 2021" ar reprezenta o performanţă deosebită, prin deschiderea unei noi rute, în premieră mondială. Cei trei sportivi se află la a treia tentativă de a urca pe creasta nord-vestică a muntelui. Horia Colibăşanu a urcat prima oară pe vârful Dhaulagiri în 2007, pe ruta clasică, fără oxigen suplimentar.  
 
În 2021, are loc cea de-a 22-a expediţie internaţională a lui Colibăşanu şi cea de-a 17a în Himalaya.  

Vă mai recomandăm:

Alpinistul Horia Colibăşanu a plecat spre Himalaya. Obiectivul: rută nouă pe vârful Dhaulagiri, la 8.167 metri
 
Alpinistul Horia Colibăşanu, primul sportiv din România care s-a vaccinat împotriva COVID

Premiera pe care alpinistul Horia Colibăşanu speră să o reuşească în Himalaya, în pofida pandemiei

FOTO Alpinistul Horia Colibăşanu a reuşit să scape de izolarea din Kathamandu, capitala Nepalului  

FOTO Alpinistul Horia Colibăşanu este izolat în Nepal. Cehii nu l-au luat în avion pentru că transportau marfă secretă

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Adrian Foangǎ
17.04.2021, 11:59:36

O clarificare din partea mea, om obisnuit cu muntele: nu se spune "horn de trecere" ci "corn de trecere". Asta deoarece aceste trecatori au forma unui corn.

+4 (4 voturi)
Robert Oppenheimer
17.04.2021, 12:42:05

Pantofari, Adrian. Eu daca nu le am, nu bag. Respect muntele si atat.

Robert Oppenheimer
17.04.2021, 12:11:50

Viata, nu chestii supte din deget. Fara: ma doare funduletul, umerasul, vreau steguletul, sunt diva, admirati-ma, plangeti-ma! Auzi, Horia! Nu ai vrea sa infingi drapelul si la olimpiata? Il aduci asa cum e stropit de zapada si sfasiat de viscol si mergi cu el in fruntea sportivilor. Ar fi o onoare! Ceva inedit si spre deosebire de facaturi, real!

+1 (1 vot)
Modifică Setările