Timişoara

articolul anterior articolul urmator

IMPLICARE Medicul Olimpia Oprea a câştigat 100.000 de euro bani europeni pentru Maternitatea Odobescu

0
30 Nov 2011 08:40:27
Autor: adevarul
Medicul Olimpia Oprea va colabora cu colegii de la spitalul din Szeged. Foto: Remus Runcan
Medicul Olimpia Oprea va colabora cu colegii de la spitalul din Szeged. Foto: Remus Runcan

Olimpia Oprea, medicul clasat pe primul loc în campania Adevărul „Doctori cu care Timişoara se mândreşte“, a câştigat 100.000 de euro pentru spitalul în care lucrează, cu un proiect UE.

Peste 200.000 de euro este suma câştigată prin intermediul proiectului numit „Cooperare transfrontalieră în tratamentul infertilităţii feminine”. Instituţiile partenere sunt Spitalul clinic de obstetrică şi ginecologie „Dr. Dumitru Popescu” (Maternitatea Odobescu) şi Departamentul de endoscopie ginecologică a Universităţii din Szeged (Ungaria).


Milioane pentru Odobescu


Proiectul a fost scris în totalitate de Olimpia Oprea, vestea că acesta este eligibil venind, întâmplător, la scurt timp după ce doctorul s-a clasat pe primul loc în campania Adevărul „Medici cu care Timişoara se mândreşte”. Unul dintre criteriile care au contat în stabilirea topului medicilor a fost implicarea lor în dezvoltarea spitalului unde profesează şi aducerea acestuia la standarde europene. Olimpia Oprea are în derulare mai multe proiecte europene la care a contribuit, totalul sumelor pe care speră să le obţină pentru unitatea sanitară fiind de aproximativ trei milioane de euro.


Momentan, acesta este primul câştigat, însă restul sunt încă în evaluare. „Sincer, m-am aşteptat să fie bine evaluat, am studiile necesare pentru scrierea acestui tip de proiecte şi am respectat întocmai ghidul de specialitate. Au fost trei luni de muncă încontinuu, inclusiv în concediul de odihnă. Un efort destul de mare, dar iată că şi răsplata este binemeritată”, a declarat dr. Olimpia Oprea. Pentru că este vorba despre un demers transfrontalier, obiectivul general al proiectului este de a dezvolta cooperarea dintre cele două instituţii practic vecine, dar din ţări diferite.


Tratament pentru infertilitate


Medicii spitalelor menţionate din Timişoara şi Szeged vor face schimburi de experienţă, privind tehnicile de endoscopie (explorarea vizuală a diferitor organe prin intermediul unui tub optic dotat cu sistem de iluminare) scopul fiind creşterea calităţii serviciilor oferite de aceştia. Cea mai mare parte dintre cei peste 100.000 de euro care revin părţii române va fi folosită pentru achiziţionarea de aparatură performantă. Pacientele vor putea astfel avea acces, în unitatea sanitară menţionată, la metode moderne de diagnostic şi tratament al infertilităţii. Posibilitatea accesului la aceste servicii va fi promovată prin intermediul unor broşuri educative.
„Proiectul a fost depus în data de 1 martie, iar recent am aflat că se află printre cele finanţate. Urmează să mă deplasez în Ungaria, împreună cu Octavian Mazilu, managerul Spitalului Municipal Timişoara, pentru a discuta punerea în aplicare a proiectului”, a precizat dr. Oprea.


73.000 de euro este suma care va fi investită în aparatură medicală de ultimă generaţie


Ce câştigă maternitatea

„Spitalul va beneficia de aparate prin intermediul cărora se vor face intervenţii noi, care până acum nu au fost posibile”, a spus Olimpia Oprea. Echipamentele ce urmează să fie achiziţionate sunt de ultimă generaţie, cel mai scump dintre acestea fiind o unitate centrală „Ligasure”, care alături de accesorii costă 23.000 de euro. Astfel, vor putea fi evitate operaţiile clasice în numeroase cazuri, recurgându-se la intervenţii laparoscopice, minim invazive. Doctori cu experienţă din Ungaria urmează să se deplaseze la Timişoara pentru operaţii demonstrative.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările