Incidenţa cancerului de colon în România a crescut de trei ori de la Revoluţia din 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 300 de medici participă în aceste zile la Congresul Naţional al Societăţii Române de Coloproctologie, de la Timişoara.

Incidenţa cancerului de colon în România a crescut de trei ori de la Revoluţia din 1989. Acesta este una din numeroasele teme în jurul căreia specialiştii caută răspunsuri la Congresul Naţional al Societăţii Române de Coloproctologie. Peste 300 de medici din România, SUA, Anglia, Austria, Germania, Italia, Franţa, Bulgaria, Serbia şi Ungaria s-au întâlnit la Timişoara pentru diverse cursuri, conferinţe şi mese rotunde.

„Este un congres extrem de interesant, tocmai prin această colaborare medico-chirurgicală într-un domeniu de mare actualitate, cum este cancerul de colon şi boli intestinale. Este o organizaţie foarte frumoasă, cu personalităţi foarte importante de peste hotare. Eu zic că şi participarea din ţară este destul de consistentă”, a declarat Marcel Tanţău, preşedintele Societăţii Române de Coloproctologie.

Despre cancerul de colon, profesorul Marcel Tanţău susţine: „Trebuie să ne dăm seama că a crescut şi durata de viaţă, iar cancerul de colon este o boală care creşte odată cu vârsta. E adevărat că a crescut numărul cancerului de colon şi la vârste tinere. Sperăm să introducem curând screeningul pentru cancerul de colon, pentru care România este deficitară. Suntem printre puţinele ţări din Uniunea Europeană care nu are un program naţional de screening pentru cancer de colon”.

Preşedintele Societăţii Române de Coloproctologie susţine că modul de viaţă nesănătoas este unul din factorii care duc la cancerul de colon. 

„Este şi un teren genetic în cancerul de colon şi în bolile inflamatorii ale intestinelor. Un mod de viaţă sănătos întotdeauna ne ajută, ne face să prevenim anumite afecţiuni. O alimentaţie sănătoasă înseamnă să consumăm şi fructe şi legume proaspete, lichide cât de multe, să evităm preparatele acestea industrializate, de care exagerăm în consumarea lor. Dulciurile sunt o problemă reală, care sunt în exces consumate de la vârste fragede. Factorii de mediu prin alimentaţie şi poluare favorizează cancerul de colon”, a spus Tanţău.

Medicii susţin că cele mai multe persoane afectate de cancerul de colon sunt trecute de 55 de ani. iar numărul bolnavilor este mai mare în rândul bărbaţilor. De asememena, doctorii îi sfătuiesc pe oameni să facă obligatoriu o colonoscopie după vârsta de 50 de ani, iar odată cu înaintarea cu vârsta să o repete de cât mai multe ori. Polipii descoperiţi la timp pot salva viaţa pacienţilor. 

Bolile obiceiurilor moderne

Şi Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, a vorbit despre ca incidenţa cancerului de colon. 

„E o boală cu mortalitate ridicată şi ne dă de gândit. Pretenţiile noastre sunt mai mari. De asta, pregătirea proctologilor trebuie să fie ridicată, pentru a ţine pasul cu aceste realizări. Ideea este să punem accentul pe screening, să le preveni, să descoperim în stadii foarte precoce când pot fi vindecate complet. Trebuie să oferm românilor aceaşi şansă de viaţă şi aceaşi rată de supravieţurire ca în Europa de Vest şi Statele Unite”, a spus Irinel Popescu.


Pe lângă cencerul de colon, mai sunt şi alte boli care au crescut ca număr. „Datorită obiceiurilor moderne a crescut numărul afecţiunilor ficatului, afecţiunile cardiace, boala coronariană, afecţiuni inflamatorii ale intestinului, sunt destule afecţiuni care pot fi considerate ale lumii moderne, mai ales ale noxelor acesteia”, a mai declarat Irinel Popescu.
 

Există şi boli care au devenit mai rare. „Cancerul gastric este într-o scădere, ulcerul gastro-duodenal se tratează cu mult succes, nu e nevoie să mai spun de tuberculoză, sunt afecţiuni a căror incidenţă, din motive pe care le ştim sau nu le ştim, cum e cazul cancerului gastric, a scăzut”, a constat Irinel Popescu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite