Instanţa a decis: Proprietarii casei Mühle sunt obligaţi să readucă imobilul în starea iniţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Muhlei va putea fi salvat în urma deciziei instanţei
Casa Muhlei va putea fi salvat în urma deciziei instanţei

Proprietarul casei Mühle va fi obligat să readucă imobilul la starea iniţială anterioară mutilării din luna mai 2012.

În urma inspecţiilor ulterioare demolării parţiale a casei din luna mai 2012, lucrările au fost oprite de către autorităţi, iar proprietarului imobilului, Ionel Stancu - i s-a pus în vedere să ia anumite măsuri, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Societatea civilă a luat atitudine, participând la mai multe proteste chiar în faţa casei Mühle şi strângând semnături pentru a solicita exproprierea imobilului autorităţilor locale. Ca urmare, Primăria Timişoara a acţionat în instanţă proprietarul cu scopul de a-l obliga să readucă imobilul la starea iniţială, anterioară demolării şi celorlalte acţiuni întreprinse fără respectarea autorizaţiei de construire obţinute.

“Liga Bănăţeană, prin intermediul partenerilor de la Pro.Do.Mo (Asociaţia pentru protecţia şi documentarea monumentelor şi patrimoniului din România), s-a alăturat Primăriei în acest demers. Deşi proprietarul s-a opus cererii noastre de intervenţie, instanţa a admis-o, motiv pentru care am putut să aducem o contribuţie activă şi importantă în această luptă împotriva proprietarilor care mutilează monumente istorice”, spune Adina Murgilă, reprezentanta Ligii Bănăţene.

Instanţa va impune un calendar proprietarului în îndeplinirea obligaţiei sale de a readuce imobilul la starea iniţială. în caz contrar, Primăria Timişoara va avea dreptul să execute lucrările pe cheltuiala proprietarului.

“Considerăm că acesta ar putea fi un moment important pe drumul către normalizarea situaţiei monumentelor din Timişoara. Pe lângă succesul din instanţă trebuie remarcate implicarea şi efortul comun al autorităţilor, al altor organizaţii şi al societăţii civile care au demonstrat că pot face front comun în apărarea unor principii care ar putea sta la baza unei normalităţi mai bune. Acesta este doar un pas - sperăm ferm - care nu trebuie să ne împingă către un optimism exagerat. Pentru Casa Mühle mai e de parcurs un drum lung până să o revedem aşa cum ne dorim. E un pas important dar reprezintă doar o luptă. Pentru a-l fructifica trebuie să ne asigurăm că va fi pus şi în practică în mod corespunzător”, a mai spus Adina Murgilă. 

Conform specialiştilor consultaţi de către instanţă, încă nu este prea târziu pentru va vila în care au locuit florarii Wilhelm şi Arpad Mühle să fie salvată. Demersurile societăţii civile şi ale autorităţilor pentru Casa Mühle ar trebui să devină un precedent semnificativ în faţa tuturor acelora ce tratează cu dispreţ patrimoniul şi legea.


Citiţi şi:

Casa Mühle, monumentul care a scos timişorenii în stradă

EXCLUSIV Durere în suflet pentru strănepoata florarului imperial Wilhelm Mühle: „Eu am vrut să ţin casa părintească, dar nu s-a putut”

Gafă antologică la bustul lui Wilhelm Mühle: nu el este fondatorul Parcului Rozelor din Timişoara

FOTO Protest fără precedent pentru un monument istoric din Timişoara: "Salvaţi Casa Mühle!"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite