Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Ioan Holender îşi lansează cartea şi inaugurează pianul Steinway de la Filarmonica Banatul

0
18 Jan 2012 14:57:20
Autor: Stefan Both
Fostul director al Operei de Stat din Viena revine la Timişoara pentru două evenimente de marcă
Fostul director al Operei de Stat din Viena revine la Timişoara pentru două evenimente de marcă

Pianul Steinway, achiziţionat la sfârşitul anului trecut de Filarmonica Banatul, contra sumei de 130.000 de euro, va fi inaugurat în cadrul unui eveniment special la care va participa şi Ioan Holedner, fostul director al Operei de Stat din Viena.

La concertul simfonic, care va avea loc pe 26 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala Capitol, participă ca invitat special şi fiul lui Ioan Holedner, Liviu, care va cânta la pian. Acest eveniment este precedat, pe 25 ianuarie (la Libraria Humanitas - Joc Secund), de lansarea volumului „Spuse, trăite, dorite. Amintiri”, scris de maestrul Ioan Holender.

Cu zece ani în urmă, în 2001, am terminat <De la Timişoara la Viena>, o carte în care descriam circumstanţele plecării mele din Timişoara şi primii mei ani în pribegie, sfârşind cu primii zece ani în fruntea Staatsoper. De această dată încerc o reluare a începuturilor şi o continuare a celor petrecute la Staatsoper, în afara ei şi în lunile de după ce am părăsit-o. De data aceasta nimic şi nimeni nu m-a impiedicat să descriu şi fapte neplăcute unuia sau altuia. Cele două cărţi se întregesc, iar acest volum rotunjeste povestea activităţii mele la opera vieneză”, a declarat Ioan Holender.

Un timişorean de valoare

Timisorean la origini, Ioan Holender este o personalitate marcantă în peisajul cultural internaţional: a ocupat funcţia de director al Operei de Stat din Viena între 1 aprilie 1992 şi 30 august 2010,  fiind la conducerea acestei prestigioase instituţii pentru cea mai lungă perioadă din istoria sa.
În 2007, 2009 şi 201 a fost preşdintele şi directorul artistic al Festivalului International “George Enescu”.  Ioan Holender este cetăţean de onoare al Timişoarei, preşedinte al Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările