Istoria neştiută a Timişoarei. Faţada operei, inspirată de arhitectul preferat al lui Mussolini. Presa interbelică: „Un arc de triumf al prostiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reconstrucţia faţadei Palatului Culturii a costat 2.660.023 de lei. Planurile au fost făcute de arhitectul Duiliu Marcu, care nu a mai ţinut cont de arhitectura pieţei centrale a Timişoarei.

În perioada interbelică nu părea să fie o modă fotografierea şantierelor. Ca atare, sunt rare imaginile care surprind, de exemplu, refacerea faţadei clădirii Operei din centrul Timişoarei. O asemenea fotografie se află în colecţia Arhivelor Naţionale Timiş. Imaginea surprinde schela ridicată între anii 1934-1936.

Deşi Palatul Culturii a trecut prin două incendii devastatoare, de fiecare data a fost refăcut după vechile planuri ale arhitecţilor vienezi Hermann Helmer şi Ferdinand Fellner.

image


Clădirea Operei Timişoara în prezent FOTO Ştefan Both

Între cele două Războaie Mondiale, s-a luat însă hotărârea ca faţa operei să capete un alt aspect, imaginat de arhitectul bucureştean Duiliu Marcu. Acesta era un admirator al lui Marcelo Piacentini - arhitectul preferat al dictatorului fascist Benito Mussolini, şi a realizat un proiect simplu, care nu va mai avea nimic de-a face cu arhitectura Pieţei centrale a Timişoarei.

Ziarul "Vestul" titra în acele vremuri: “Are impresia că ne lasă un monument egiptean, dar a lăsat o simplă şi uriaşă arcadă, un arc de triumf al prostiei. Este o altă batjocură la adresa Timişoarei”. 

image

Colaj foto: Teatrul comunal - Opera, 1934-1942, Lucian Muntean
 

“Pentru refacerea şi transformarea faţadei Teatrului Comunal, în limita sumei bugetare de 1.500.000 de lei, s-a decis ca Serviciul Economică să facă formele necesare pentru organizarea licitaţiei publice în cauză. Deoarece arhitectul Duiliu Marcu a pus la dispoziţia Primăriei planul faţadei Teatrului, Serviciul Financiar urma să-i ordonanţeze onorariul. Apoi proiectul lui Duliu Marcu a fost înaintat spre aprobarea Consiliului Tehnic Superior. Comisia Interimară a primit avizul favorabil al Oficiului Central de Licitaţii Bucureşti pentru refacearea şi transformarea faţadei Teatrului comunal, suma totală fiind de 2.660.023 de lei. Drept urmare a fost organizată licitaţia pentru executarea lucrărilor de refacere a faţadei Teatrului Comunal, firma câştigătoare fiind a inginerului arhitect Aug. Schmiedigen din Bucureşti” (sursă: Activitatea Primăriei în anul 1934).

În anul 2003, Primăria Timişoara a încercat să readucă această clădire la starea iniţială şi a refacut geamurile de pe faţadele laterale.

Citiţi şi:

Imagini rare din interiorul clădirii Teatrului „Franz Josef” din Timişoara, înainte şi după marele incendiu

FOTO Schimbarea faţadei fasciste a Operei şi Teatrului Naţional din Timişoara: "Ne-a fost lăsat un arc de triumf al prostiei"

FOTO Primarul Timişoarei nu doreşte aspect vienez pentru clădirea Operei. Va fi păstrată faţada de "Arc de triumf"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite