Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Istoria Timişoarei pe o tablă de şah. Elevii din Elveţia au învăţat să mute precum Eugeniu de Savoya în urmă cu 300 de ani FOTO

0
8 Oct 2016 22:01:08
Autor: Stefan Both
Şah la rege - jocul istoriei FOTO Ştefan Both
Şah la rege - jocul istoriei FOTO Ştefan Both

Spectacolul „Şah la rege-jocul istoriei”, pus la cale de cei din trupa Peregrinii, a avut loc în curtea Bastionului Theresia.

Curtea interioară a Bastionului Therezia s-a transformat într-o uriaşă tablă de şah. Pentru acest spectacol inedit care vorbeşte despre istoria Timişoarei, s-au folosit piese de şah umane.
 
Rolurile de pe tabla de şah au fost interpretate de foarte tineri actori, elevi ai liceelor „Carmen Sylva” şi „Nikolaus Lenau” din Timişoara  - în rolul avangardei otomane timişorene, şi oaspeţii lor, elevi din Elveţia, sosiţi în cadrul unui schimb intercultural - care au reprezentat armata habsburgică.
 
Elveţienii, elevi în clasa a XI-a la o şcoală din Berna au avut la dispoziţie trei zile să înveţe jocul şi, cu această ocazie şi istoria Timişoarei. O experienţă pe care cu siguranţă nu o vor uita cu uşurinţă.
 
 
Tinerii helveţi vor putea povesti în ţara lor cum nişte tineri ca ei, Peregrinii-menestreli ai unui oraş îndepărtat din est, şi colegii lor au pus la cale această zi de neuitat-un spectacol de muzică, dans şi teatru.

 
Scenariul şi coloana sonoră a aparţinut barzilor de la Peregrinii, care au cântat live la acest spectacol.
 
„Au fost greu de potrivit faptele istorice de acum 300 de ani cu momentele unui joc de şah. Mutările cailor au reprezentat bătăliile dragonilor şi husarilor cu spahiii şi tătarii lui Caglai, Don Emmanuel de Portugalia şi Contele Neipperg au mutat şi ei, la fel ca adversarii lor, Hamza Bey sau Bolukbaşî Hassan. Rocada a însemnat ferirea Paşei de gloanţele infanteriei austriece iar rolul reginelor a fost greu de pus în joc. Dar până la urmă partida a fost reală, iar personajele din 1716 şi faptele lor au prins viaţă”, a declarat Sergiu Galiş, consultant istoric la Peregrinii.


 
Evenimentul a fost prezentat de Muzeul Banatului din dorinţa de a aminti de cucerirea Timişoarei turceşti de către armata prinţului Eugen, de la care aniversăm în aceste zile 300 de ani. Artiştii de la Peregrinii au mai pregătit o surpriză pentru timişoreni. Ineditul eveniment istoric va avea loc vinerea viitoare, în Piaţa Unirii. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările