Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Japoneza Hiromi a fascinat publicul din Timişoara. Ilhan Ersahin nu a ajuns în România din cauza zborului anulat din New York

0
3 Jul 2022 15:17:16
Autor: Stefan Both
Hiromi la JazzX FOTO Facebook/JazzX
Hiromi la JazzX FOTO Facebook/JazzX

JazzX se va încheia duminică seara cu un super concert susţinut de legendarul basist Stanley Clarke. care a adunat de-a lungul carierei şapte premii Grammy şi 15 nominalizări.

Sâmbătă, 2 iulie, în ziua a doua a festivalului JazzX de la Timişoara, organizatorii au fost puşi în situaţia de anula concertul cu Ilhan Ersahin's Istanbul Sessions. În ciuda eforturilor, liderul formaţiei nu a putut ajunge în România după un zbor anulat din New York.
 
Ceilalţi membri ai trupei erau deja la Timişoara şi căutau o soluţie pentru a urca totuşi pe scenă. În spiritul JazzX, de a conecta public, artişti şi artă, turcii l-au împrumutat pe pianistul timişorean Teodor Pop de la trupa Jazzy BIT, iar în final a ieşit un concert de toată frumuseţea.  
 
După Ilhan Ersahin's Istanbul Sessions feat. Teodor Pop, pe scenă a urcat janoneza Hiromi. Ea a mai fost în Banat, în 2011, la festivalul de jazz de la Gărâna.  
 
Artista a cerut să-i fie adus un pian Yamaha, de ultimă generaţie, pentru că ea numai pe aceste instrument poate să cânte, având în vedere contractele pe care trebuie să le respecte cu producătorul de instrumente muzicale. Pianul pe care a cântat Hiromi a fost adus din Austria. 
 
Hiromi a mai avut o dorinţă, ca publicul să nu fotografieze şi să nu filmeze în timpul concertului. Astfel, oamenii au fost invitaţi să savureze din plin evenimentul.  
 
Iar pianista nu a rămas datoare şi a electrizat publicul cu o energie creativă care a cuprins şi eclipsat graniţele jazz-ului, clasicului şi pop. 

 
Şi ultima zi de JazzX va fi de un nivel ridicat. De la ora 20.00, vor cânta cei de la TajNic Trio, la ora 21.00 este JazzyBIT (în locul celor de la Ebi Soda, care nu au putut ajunge la Timişoara din cauza problemelor legate de zboruri), iar în final, de la ora 22.15, cireaşa de pe tort, Stanley Clarke. 
 
Cu şapte premii Grammy (şi 15 nominalizări) Stanley Clarke a cucerit de mult timp titlul de „legendă vie” în timpul carierei sale de peste 50 de ani şi 40 de albume. 
 
Clarke a co-fondat primul grup de fusion jazz Return to Forever, alături de Chick Corea şi Lenny White.  
 
În cadrul JazzX, proiectul Stanley Clarke N 4EVER este mai mult decât un super grup şi va aduce pe scena din Timişoara muzicieni locali cu scopul de a promova talentele locale.


Vă mai recomandăm să citiţi:

Începe JAZZx în Piaţa Victoriei din Timişoara. Mix de jazz, muzică instrumentală şi proiecte ce trec limitele genurilor muzicale VIDEO

Festivalul JazzTM nu moare, se transformă. Un nou partener principal şi nume mari la ediţia din acest an

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările