Judecătorul Cristi Danileţ: „La trei zile apare o ordonanţă de urgenţă. În România, numărul de ordonanţe bate numărul de legi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Danilet FOTO arhiva Adevărul
Cristi Danilet FOTO arhiva Adevărul

Judecătorul Cristi Danileţ, invitat la Timişoara de Asociaţia pentru Comunicare Vizuală „Video Vest”, a vorbit, la Biblioteca UVT, şi despre sistemul judiciar românesc.

Prezent la Timişoara, la dezbaterea organizată de “Video Vest” şi Iniţiativa Timişoara, Cristi Danileţ, fost membru În CSM, a făcut o analiză a sistemului judiciar din România, care, din punctual său de vedere nu fucţionează pe temelii solide. 

“În România, la ora asta sunt 9.600 de legi, ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă. Asta este legislaţia primară, obligatorie, în România. Mai sunt hotărârile de consiliu local… Zilnic apar trei patru monitoare, cu trei-patru legi, o ordonanţă… O dată la trei zile apare o ordonanţă de urgenţă. O dată la trei zile, în România trecem printr-o situaţie excepţională. Pentru că se adoptă o ordonanţă de urgenţă. Constituţia spune că acestea se adoptă în situaţii excepţionale. Dacă o să număraţi ordonanţele şi numărul de legi, o să vedeţi că ceva nu e bine. Numărul de ordonanţe bat numărul de legi. E o problemă”, spune Cristi Danileţ. 

Judecătorul îşi pune întrebarea cine legiferează astăzi în România? “Am învăţat la Drept Constituţional, în primul an de facultate, că avem Parlamentul. Dar mă uit la numărul de ordonanţe şi văd că de fapt Guvernul legiferează. Avem mari probleme cu arhitectura instuţională a statului. Pe lângă aceste legi, avem şi deciziile Curţii Constituţionale. Ultima decizie a CC are 400 de pagini. Asta înseamnă că fiecare paragraf de acolo e obligatoriu. Judecătorul ştie legea. Aveţi impresia că eu ştiu 9.600 de legi, ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă? Că ştiu fiecare decizie a CC cu sute de pagini, că ştiu hotărârile de consiliu local sau judeţean? Eu ca om al legii nu ştiu, darămite populaţia”, a afirmat Danileţ.

Cristi Danileţ susţine că nici la bază nu stăm bine. În sensul că facultăţile de Drept scot pe bandă rulantă specialişti, însă majoritatea nu vor profesa niciodată în magistratură. 
 

„În România sunt 40 de facultăţi de Drept. Studii de drept, încă 40. Sunt zeci de mii de absolvenţi de drept. Anul acesta au fost 4.000 de candidaţi pe 300 de posturi în magistratură. Dar s-au ocupat doar 200. Facultăţile de Drept au devenit o afacere. Este un business. Orice piţipoancă din România are licenţă în drept. De ce, pentru că este la modă. Oricine vrea să facă dreptul, face dreptul. Nu e în regulă”, a spus Cristi Danileţ, la Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite