FOTO Laza Cnejevici a fost înmormântat. Foşti jucători de la Poli şi UTA, cât şi iubitorii muzicii populare bănăţene l-au purtat pe ultimul drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laza Cnejevici, unul din cei mai importanţi interpreţi de muzică populară din Banat, a fost înmormântat, miercuri, în Cimitirul Central din Timişoara, din Calea Lipovei.

Laza Cnejevici, care murit luni, la vârsta de 79 de ani, a fost condus pe ultimul drum de sute de persoane, membri familiei, prieteni, foşti elevi, oameni de fotbal, muzicieni, oameni care l-au cunoscut şi au apreciat.

Înmormântarea a avut loc în Cimititul din Calea Lipovei. La căpătâiul marelui artist s-a aflat şi fiul acestuia, Vlady Cnejevici, fostul component al trupei Compact şi actual membru în formaţia Pasărea Colibri. La înmormântare a fost şi chitaristul Teo Boar, colegul său de trupă. 

Au fost prezenţi mulţi oameni din lumea fotbalului timişorean şi arădean. Fostul international Ioan Timofte, fostul mare arbitru Ioan Igna, crainicul radio Nicolae Secoşan, impresarul Florin Iacob, fostul preşedinte al clubului UTA, Marin Lupaş, dar şi foştii componenţi ai “Bătrânei Doamne”, Dorel Cura şi Gheorghe Vaci. 

“Laza Cnejevici a fost un mare drucker. A fost foarte apropiat de sport, de fotbal. De Poli şi de UTA, în egală măsură. El a compus atât imnul celor de la Poli, cât al celor de la UTA. A fost un chibiţ declarat încă din anii 50-60. În aceea perioadă, jucătorii nu plecau acasă după meciuri, mergeau la restaurant, la o masă, la o băută. Iar Laza le cânta. Eu sunt bănăţean nativ şi am apreciat muzica lui autentică. Mergea la suflet”, a declarat Nicolae Secoşan.
 

“Ne-am cunoscut în 1963, când eu eram profesor de canto la Şcoala Populară de Artă. Am continuat să colaborăm cât timp am fost dirijor la Ansamblul Banatului. Am rămas prieteni. Tot ce a făcut Laza a fost cu profesionalism făcut, atât ca interpret, instrumentist, dirijor cât şi ca dascăl. Toate au fost luate în serios. A păstrat ce este autentic şi în muzica sârbească cât şi cea românească, nu le-a confundat. Este o mare pierdere pentru muzica populară bănăţeană. Din mâinile lui au ieşit mulţi acordeonişti, a fost profesor între 1963 până în 2014”, a spus Gelu Stan, fost director al Ansamblului “Banatul” şi şef al secţiei muzicale de la Radio Timişoara.

image

Laza Cnejevici s-a născut la Sângeorge (care aparţinea de Gătaia, în judeţul Timiş), în 30 aprilie 1936. A fost cantautor, solist vocal, instrumentist, profesor şi căutător de talente. S-a făcut remarcat prin prmovarea muzicii populare sârbeşti şi cel bănăţean. 

Laza a învăţat să cânte în timpul liceului sârbesc din Timişoara. În 1954 a intrat la “Limbi străine”, la Bucureşti, însă a renunţat după un trimestru şi s-a întors la Timişoara. Tot în acel an s-a înfiinţat Ansamblul sârb de cântece şi jocuri, unde a fost selectat ca acordeonist. Acesta avea să fie instrumental său de suflet.

A absolvit Facultatea de Muzică din Timişoara. În anii 60 a cântat în Ansamblul Zora, iar apoi a devenit instrumentist şi solist în ansamblurile Banatul şi Timişul.

Laza Cjezevici


 

A susţinut turnee în America şi Canada alături de Irina Loghin, Dan Spătaru, Stela şi Arşinel, Doru Octavian Dumitru, Mirabela Dauer, Oana Sârbu, Silvia Dumitrescu, Horia Moculescu şi mulţ

Laza Cnejevici a compus în 2002 imnul echipei de fotbal Poli Timişoara, „Alb-violeţii din Banat”. Activează ca profesor la Şcoala Populară de Artă din Timişoara încă de după absolvirea facultăţii, până în anul 2014, când iese la pensie. A înregistrat zece discuri înainte de 1989, iar după Revoluţia a mai scos opt casete şi CD-uri.


Citiţi şi:

A murit Laza Cnejevici, marele rapsod al Banatului

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite