Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Mamele românce solicită naşterea prin cezariană din cauză că se tem de durere şi de afectarea vieţii intime

0
12 Mar 2014 22:47:05
Autor: Robert Bloanca

Procentul femeilor care decid să nască prin cezariană în România este incredibil de mare, comparativ cu practicile din vest. Situaţia este una generalizată nu doar în România, se pare că este una asemănătoare în toate ţările fostului bloc comunist. Surprinzător, atunci când motivează această decizie viitoarele mame spun că se tem de apariţia unor probleme ulterioare în viaţa sexuală.

O practică ce ar trebui să fie o excepţie de la regulă, operaţia de naştere prin cezariană, a devenit o obişnuinţă în rândul femeilor din România. Chiar dacă doar o femeie din 200 ar trebui de fapt să nască astfel, procentul total al celor care aleg această modalitate de a da viaţă este îngrijorător de mare, am aflat de la Bogdan Cioată, medic specialist. La Maternitatea Bega acest procent al naşterilor prin cezariană ajunge la 60%, în timp ce în clinicile private urcă până la 80%. În mod normal, această procedură medicală ar trebui aplicată doar în cazul apariţiei unor complicaţii legate de făt. „O naştere naturală este benefică pentru făt, aceasta stimulează copilul, el are oxigenarea plămânilor mai bună. El se aşează singur, în mod natural, în cazurile normale, şi iese mai uşor la naştere”, a declarat Bogdan Cioată.

Director medical în cadrul unei clinici private, el spune că ceea ce solicită pacientele trebuie dus la bun sfârşit. Chiar dacă li se explică beneficiile şi necesitatea naşterii naturale, mămicile preferă cezariana. “Fiind o clinică privată, e normal să ţinem cont de preferinţele pacientelor. Dar, totuşi, credem că este prea mult şi vrem să luăm mai multe măsuri. Principalele motive pentru care femeile doresc să nască prin cezariană îl reprezintă atât frica de durere, dar şi faptul că le va fi afectată viaţa intimă, dacă vor naşte natural”, ne-a mai declarat Bogdan Cioata.

Costurile „la privat” ajunng la 1.300 de euro în cazul cezarianei, aceasta în timp ce naşterea pe cale naturală pleacă de la 950 de euro. Desigur, în cazul anesteziei epidurale şi în funcţie de restul substanţelor medicale folosite în procesul naşterii costurile la procedura clasică pot ajunge până la 1.100 de euro.

Experienţa vestică, total diferită

În ţările vestice practica medicală la naştere este total diferită. Acolo la cezariană se ajunge doar în 20% dintre cazuri. „Am avut ocazia să lucrez în străinătate, iar acolo există o adevărată cultură a naşterii naturale. Spre exemplu în Franţa, şi mamele franceze, dar mai ales cele din ţările africane nasc aproape în totalitate pe cale naturală. Medicii de acolo se iau cu mâinile de cap atunci când vine vorba de o naştere cu o mamă provenind dun fostul bloc comunist. În majoritatea cazurilor acestea cer cezariană, iar la mamele care nu sunt la primul copil sunt mari probleme, majoritatea mămicilor au suferit deja o cezariană”, a mai declarat Cioată. El mai spune că este un adevărat risc medical să naşti pe cale naturală după o cezariană.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările