Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Mărturia unui medic din vama Nădlac: Infracţionalitatea va creşte semnificativ. Au venit cei cărora nu le mai merge cu furturile, prostituţia şi cerşitul

100
20 Mar 2020 23:23:25
Autor: Stefan Both
Medicul Vlad Roşca FOTO Facebook
Medicul Vlad Roşca FOTO Facebook

Un medic arădean poveste coşmarul prin care trec cei care participă la triajul epidemiologic de la vama Nădlac 2, locul prin care zeci de mii de cetăţeni români se întorc în ţară.

Zeci de mii de cetăţeni români au venit în aceste zile în ţară din toate colţurile Europei. Mulţi dintre ei au fugit de străile de urgenţă care au fost instaurate în Germania, Austria, Franţa, Spania, chiar şi din Italia, pentru că nu au documente de şedere, nici locuri de muncă legale. 
 
Mulţi dintre ei au stat blocaţi la frontiera austriaco-maghiară, până la intervenţia Ministerului Afacerilor Extrene din România, care a înduplecat autorităţile din Ungaria să-i lase să tranziteze ţara. Deşi la început vecinii au anunţat că fac o singură excepţie pentru coridorul umanitar, a doua zi, la fel de mulţi români erau din nou la intrarea în Ungaria – ţară care şi-a închis graniţele pentru cetăţenii străini.
 
Autorităţile române au intervenit din nou, ungurii au fost la fel de cooperanţi, astfel că alte mii de persoane au ajuns în România. Cu această ocazia, Guvernul Ungar a decis să deschidă graniţa în fiecare seară, între orele 21.00-06.00, oferind o singură variantă de rută, ca toţi cei care vor să poată să ajungă în România. 
 
În frontiera de la Nădlac se face triajul epidemiologic. Cei veniţi din zone roşii sunt introduşi în carantină, însă numărul acestora este foarte mic. Aproape nimeni nu recunoaşte cu adevărat de unde vine. Declaraţiile sunt făcute în batjocură. Cei care vin din zone galbene trebuie să rămână 14 zile izolaţi la domicicliu. 
 
Medicii duc o muncă epuizantă cu cei care intră în ţară. Vlad Roşca, unul din medicii de la vamă, a povestit, pe pagina sa de Facebook, cele trăite noaptea trecută. 
 
„Seara a început cu o linişte deplină, la frontiera Nădlac 2 erau doar lumini roşii-albastre. Era liniştea dinaintea furtunii. Iniţial credeam că am scăpat de infern şi zâmbeam satisfăcuţi. Parcă ne spuneam în minte: Noaptea aceasta va fi liniste.
 
Pe la 3 şi ceva, târziu în noapte, din depărtare se văd sute de faruri. Parcă un oraş luminos se apropia de noi. În câteva minute erau aliniaţi pe patru coloane. Erau kilometri de faruri. Ştiam de unde începe dar nu unde se termină. A inceput haosul!
 
Echipa poliţiei de frontieră, jandarmeria, echipajele de poliţie pregătite de escortă şi noi toţi medicii împreună cu asistenţi ne-am mobilizat cum trebuie. Fluxul continu şi volumul mare de lucru era de aşteptat.
 
După câteva minute însă am realizat că nu lupţi aici doar cu epidemia de Covid-19, ci cu indolenţa, nesimţirea şi lipsa de respect a celor ce au intrat în ţară. O lipsă de respect faţa de noi şi faţă de întreaga Românie.
 
Aroganţă, superficialitate, lipsa de educaţie şi de ruşine... toate au fost prezente. Nu a contat nimic...izolarea, carantina... riscul de a fi bolnavi şi de a îmbolnăvi oameni. Toate erau un preţ mic în comparaţie cu dorinţa de a intra în ţară. Pentru ei nu au contat românii ci doar România văzuta ca ultima oportunitate şi lansă.”, declară medicul Vlad Roşca. 
 
Infracţionalitatea va creşte semnificativ, nu avem nevoie de studii pentru a constata asta. Epidemia aceasta va deveni din problemă principală doar o problemă asociată celor ce vor urma. 
 
După o noapte de triaj, de frig, de stres, am pornit spre case cu gândul sinistru la ceea ce va să vină. Ei nu au mai fost pe aici de ceva vreme. Ei nu înţeleg că România nu mai e doar un loc ci noi suntem România, cei ce tragem pentru ţara asta.
 
P.S. Nu vorbim de diasporă, nu vorbim de români din străinătate care sunt exemplu de caracter şi omenie. Ei nu au fost, ei nu vin, ei respectă. Şi noi îi respectăm! Vorbim aici de cei cărora nu le mai merge cu furturile, prostituţia şi cerşitul. Despre asta vorbim şi ştiţi bine!”, a conchis Vlad Roşca.

Citiţi şi:

Serbia mai ia o decizie radicală. Îşi închide graniţa şi în faţa diasporei sârbeşti, fie că oamenii vin cu maşinile, trenul sau cu vaporul

Cât de uşor pot fenta izolarea românii veniţi cu ultimul val din diaspora: „Nu există nimic, nicio izolare“
  
UPDATE VIDEO Românii au format noi cozi la frontiera austriaco-maghiară. Ungaria a permis şi acestora să tranziteze ţara


Mesajul ferm al primarului Timişoarei pentru miile de români care vor intra în ţară: „Pe repede înainte spre casele dumneavoastră, fără cazări în oraş”

VIDEO Ungaria permite un tranzit umanitar pentru cei peste 3.500 de români blocaţi la graniţa cu Austria

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

dobrita sorin
20.03.2020, 23:43:53

Pentru scursurile astea tot felul de pseudogazetari varsau lacrimi de crocodil, jeluind “diaspora”. In mod normal, aceste raciuri umane trebuiau internate in lagare de triere, amprentati si fotografiati, si abia dupa aceea mai vedeam daca si unde mai plecau. Astia-s aia din urma carora, peste tot in Europa, ajungi sa-ti fie rusine sa spui ca esti roman.

+55 (69 voturi)
rica venturiano studinte-n drept si publicist
20.03.2020, 23:53:35

ba pardon. Toti, da´absolut toti "ie" diaspora cea sfanta, de neatins. Asa ni s a spus , ca ei ne educa in ale democratiei.Ca doar ei stiu cu cine sa votam si cu cine nu. Toti ii sunt dragi marelui sef, domnia sa a spus o.

-52 (72 voturi)
Matei Basarab
20.03.2020, 23:47:54

Hotii, puscariasii si prostituatele se intorc in Romania.

+32 (38 voturi)
elfu
20.03.2020, 23:52:28

ar trebui ca in starea de urgenta sa fie pedepsite triplu furturile si celelalte infractiuni.

+31 (31 voturi)
Mihai Popescu
20.03.2020, 23:52:29

Pai au venit acasa unde este tara hotilor, prostituatelor si a marilor borfasi. Pai ce fel de conducatori avem de 30 de ani ?

+8 (22 voturi)

Vezi toate comentariile (100)