Maşini de sute de mii de euro, într-o paradă inedită la Timişoara. Un Bentley din 1933 valorează jumătate de milion de euro FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bentleyul de peste jumătate de milion de euro FOTO Ş.Both
Bentleyul de peste jumătate de milion de euro FOTO Ş.Both

Iubitorii de automobile din Timişoara au avut parte sâmbătă, 21 mai, de o inedită paradă cu maşini de epocă. Memorialul Timişoara 1930 este dedicat exclusiv maşinilor fabricate până în 1945, precum şi modelelor antebelice a căror producţie a continuat în perioada 1947-1957.

Parada retro cu maşini din perioada interbelică a fost organizată în amintirea primului concurs automobilistic din Banat, în 20 mai 1930, cât şi în amintirea primului concurs de eleganţă auto din România, din 21 mai 1930. 

În Piaţa Unirii din Timişoara au ajuns nouă maşini, veritabile bijuterii pe patru roţi, fabricate până în 1947 sau căror producţie a continuat în perioada 1947-1957.   

GALERIE FOTO CU PARADA MAŞINILOR DE EPOCĂ DE LA TIMIŞOARA 

„Organizatorul primului concurs automobilistic din Banat, din 20 mai 1930, a fost domnul Sever Bocu, guvernatorul Banatului. 

Totul a început în 2011 când cercetam arhivele naţionale pentru a obţine informaţii cu privire la cartea pe care voiam să o scot despre Timişoara interbelică. Atunci am găsit articole din ziarul Vestul despre acest eveniment. 

La o zi după acel concurs, pe 21 mai, s-a organizat prima expoziţie de maşini din România, cu patru ani înaintea celei de la Sinaia. 

Atunci au participat nouă automobile, dintre care şase au fost conduse de doamne. Acest eveniment este al Timişoarei şi trebuie să-l mediatizăm pentru Timişoara”, a declarat Vlad Capotescu, organizatorului paradei de la Timişoara. 

Parada maşinilor fabricate în perioada interbelică. Bijuterii pe două roţi FOTO Ş.Both

Maşina de peste 500.000 de euro 

Una dintre cele mai spectaculoase maşini care a venit în Piaţa Unirii a fost un Bentley fabricat în 1933. Este un model identic cu cel care a participat la raliul de la Lemans, în 1930. 

Au fost fabricate în jur de 30 de exemplare, cam jumătate au supravieţuit războiului, dar în prezent există peste o sută, pentru că foarte mulţi au recarosat limuzine în decapotabile.  

Parada maşinilor fabricate în perioada interbelică. Bijuterii pe două roţi FOTO Ş.Both

Cu maşina decapotabilă a venit Pascal Jean Francois, un tânăr născut la Timişoara din părinţi francezi. De altfel, maşina aparţine tatălui său. Este vorba de un Bentley, acelaşi model care a câştigat competiţia de la Lemans în 1930.  

„Este una dintre puţinele modele care mai funcţionează. Tata a primit maşina asta cadou în vremea lui, de la un membru al clubului Rolls Royce din Franţa, alte detalii nu ştiu. Preţul unei asemenea maşini este între 300.000 şi un milion de euro. Dar să ştiţi că am văzut şi cu două-trei milioane, în cazul unora cu istorie foarte detaliată. Asta e cam 500.000 de euro. Am mai ieşit cu ea la o paradă acum 15 ani, acum am zis să o mai scoatem la plimbare că e vreme frumoasă”, a declarat Pascal Jean Francois. 

Parada maşinilor fabricate în perioada interbelică. Bijuterii pe două roţi FOTO Ş.Both

Bentleyul are un motor de patru litri şi funcţionează perfect. Nu a fost niciodată stricată, spune proprietarul. 

„Cred că este ceva incredibil că funcţionează perfect după o sută de ani. Volanul se învârte bine, vitezele sunt un pic de pus, în rest funcţionează foarte bine. Maxim am mers cu 100 de kilometri pe oră cu ea”, a mai declarat Pascal. 

Maşina de lux de la Citroen 

La paradă a fost şi un Citroen model E2 fabricat în 1923, care arată statutul social al proprietarilor din acele vremuri. Şoferul nu avea acoperiş deasupra capului, ci doar ocupanţii maşinii. 

 „Am luat această maşină din Franţa. Era într-o stare jalnică. Inclusiv în motor am găsit şurubelniţe. A trebuit să găsesc piese originale. Este o operaţie costisitoare, dar pentru noi nu contează asta. Capacitatea cilindrică 1200 cmc, are patru cilindri, viteza maximă 72 de kilometri pe oră, are trei viteze şi 120 de cai putere. Era varianta de lux a Citroenului. Şoferul era înfofolit, era cu haine groase, cască şi ochelari. El conducea şi în zăpadă şi în ploaie. În spate stătea proprietarul, cu siguranţă o persoană potentă financiar, doctori în general ”, a spus Octavian Orz.

Parada maşinilor fabricate în perioada interbelică. Bijuterii pe două roţi FOTO Ş.Both

A plecat din Anglia fără GPS

Un colecţionar din Anglia, în vârstă de 82 de ani, a condus până în România, fără GPS, un Jaguar E Tipe din 1969, aceasta fiind singura excepţie de la regula anilor de fabricaţie. Şi asta pentru că britanicul ar fi trebuit să ajungă cu MG din 1938, însă bătrâna maşină nu a pornit. Pentru că voia să-şi respecte promisiunea, acesta a plecat la drum cu Jaguarul. 

Parada maşinilor fabricate în perioada interbelică. Bijuterii pe două roţi FOTO Ş.Both

Un model identic cu cel din concursul din 1930

Buick-ul din 1925 este un model identic cu cel care a participat la concursul automobilistic din 1930, acela fiind condus de soţia doctorului Liviu Ciobanu. 

O reclamă din Ziarul Banater Zeitung din anii '30 a prezenta acest model că „oferă un motor silenţios, fără vibraţii, complet armonioasă, are o linie graţioasă a caroseriei, care este evidenţiată atunci când maşina este în mişcare. Fiecare detaliu exprimă funcţionarea liniştită fără efort. Aceste maşini nu se tem de drumurile rele, sunt capabile să se deplaseze repede ca vântul”. 

Parada maşinilor fabricate în perioada interbelică. Bijuterii pe două roţi FOTO Ş.Both

La paradă au mai fost prezente un Peugeot din 1934, trei Mecedesuri, din 1938, 1950 şi 1952, şi un DKW din 1938.  

Parada maşinilor fabricate în perioada interbelică. Bijuterii pe două roţi FOTO Ş.Both

FOTOGRAFII DE ŞTEFAN BOTH


Vă mai recomandăm să citiţi:

Fotografii neştiute din Timişoara anilor '40. Ofiţeri nazişti fericiţi să se afişeze cu proprietarul unei maşini Dodge superbe

FOTO Maşinile timişorenilor în perioada interbelică: „Preferau modelele făcute în Europa: Mercedes, Ford, Opel sau Fiat. Circulau şi zece Rolls-Royce-uri“
 

FOTO Maşinile fabricate în vestul României: Marta, prima de pe teritorul ţării, Malaxa, cea „furată“ de sovietici, şi „Lăstunul“ visat de Ceauşescu


O maşină de legendă din America – din filmele cu Clint Eastwood, Robert Redford sau Kim Basinger, pe străzile din Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite