Medicul Musta despre măsurarea temperaturii: „Oamenii nu se tem de termometre. E o reacţie contra regulilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virgil Musta, şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, explică de ce crede că este bine să se măsoare temperatura în spaţii publice şi îşi exprimă părerea despre refuzul unora de a accepta acest lucru.

Una din noile măsuri care au fost luate de autorităţi pentru perioada stării de alertă este măsurarea temperaturii corpului la intrarea în centre comerciale şi instituţii publice. Deşi este un gest cât se poate de banal, care poate fi făcut lejer de oricine, de la o distanţă ce prezintă siguranţă, există multe voci care nu sunt de acord cu această măsură. 

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, explică de ce crede că este o măsură bună, menită să descurajeze persoanele bolnave de a frecventa zonele aglomerate.
 

„Nu ştiu dacă termometrizarea oamenilor este cea mai bună măsură, dar dacă este atunci trebuie respectată. Nu trebuie să fie o persoană calificată să îţi poată lua o temperatură. Fiecare îşi poate măsura temperatura acasă, sunt oameni cu patru clase care pot face asta, nu există competenţă de luat temperatura, ca să ne punem problema de ce nu sunt cadre medicale peste tot. Plus că nici nu se poate realiza acest lucru. Cred că este mai mult o manevră de a descuraja persoanele bolnave să-i protejeze pe ceilalţi şi frecventează colectivităţi. Că vorbim de locul de muncă, că sunt magazine sau alte locuri, e o măsură de descurajare a acestora. Nu ştiu cât sunt de efeciente, dar vom vedea eficienţa ei în timp”, a declarat Virgil Musta, membru în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
 

Măsurarea temperaturii se face prin termometru noncontact, iar temperatura înregistrată nu trebuie să depăşeasca 37,3 grade Celsius.  Dacă se constată menţinerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius sau/şi prezenţa altor simptome respiratorii, persoanei nu i se permite accesul în incinta instituţiilor publice sau în spaţii de alimentaţie publică. 
 

Virgil Musta crede că oamenilor nu le este frică de termometre în sine, iar nemulţumirea unora poate fi văzută, de fapt, ca un curent reacţionar împotriva regulilor şi anumitor constrângeri, în general.
 

„Nu cred că se tem oamenii de termometre. Este mai mult o reacţie de a fi contra regulilor. În week-end, am avut neplăcuta observaţie că foarte mulţi oameni, în mod ostentativ nu respectau regulile. Probabil că au fost frustraţi prea mult timp de aceste reguli, care nu sunt uşor de respectat, nimeni nu spune că sunt simple, dar sunt importante pentru noi şi în special penttru cei care sunt cu risc de a face boală severă. Aş face un apel la cei care consideră că sunt sănătoşi şi dacă fac boala ei nu păţesc nimic. Trebuie să fim soldari între noi, să nu fim egoişti. Unii pot să fie surse de contaminare şi pot să îmbolnăvească oameni apropiaţi, dragi, care pot face o formă severă, chiar mortală”, a adăugat Musta.

Medicul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara cere răbdare de la oameni şi să respecte în continuare regulile de distanţare socială în comunitate, şi să avem o igienă cât mai bună a mâinii. „Deja ne-am obişnuit cu nişte gesturi. Totul este într-o dinamică, în sensul că, dacă se constată că anumite reguli nu funcţionează, se pot schimba. La fel, şi dacă se constată că au apărut elemente noi legate de evoluţia bolii”, a mai spus Virgil Musta.

 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite