Mesajul unui medic pediatru, în prag de vacanţă: „Sunt lucruri simple de respectat. Ne-am cam obişnuit să fim nesimţiţi unii cu alţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Gafencu
Mihai Gafencu

Medicul pediatru Mihai Gafencu, preşedintele organizaţiei Salvaţi Copiii filiala Timişoara, ne oferă câteva sfaturi utile într-o peioadă în care numărul cazurilor de coronavirus este destul de mare în România.

Numărul cazurilor de infecţii cu coronavirus este în continuă creştere în România. În ciuda acestui trend, nu este cazul unor mesaje alarmiste. Este suficient ca oamenii să respecte câteva reguli deja clasice, pentru a ţine sub control numărul cazurilor pozitive.

„Relaxarea este necesară, statul sub tensiune nu face bine nimănui, de la copil, adult, la vârsnic. Trebuie să înţelegem că am reacţionat, ca grup uman, destul de firesc în faţa unui lucru necunoscut, care în trei luni de zile de la debut nu a adus multe certitudini. 

Bineînţeles că există tentaţia de a fi în opoziţie cu unele lucruri impuse, e iară un lucru uman. 

Trebuie doar să respectăm foarte simple lucruri. Pur şi simplu trebuie să purtăm mască de câte ori este cineva în apropierea noastră la sub un metru şi jumătate, în spaţii închise”, a spus medicul Mihai Gafencu, preşedintele Salvaţi Copiii România filiala Timişoara.
 

Medicul de la Spitalul de Copii din Timişoara sugerează oamenilor să evite deplasările în grupuri mari de oameni, iar apoi să fie respectate normele de igienă de bază. Prin acestea înţelegem spălatul mâinilor cu săpun, cât mai des posibil, să tuşim sau să strănutăm în cot şi să respectăm în continuare o distanţare fizică. 


“Să nu mâncăm în perioada asta chiar totul cu mâna, să avem grijă, în cuvinte simple, unii de alţii. Şi mai ales de vârtnici. Şi să ne educăm copiii în acest sens. 

Nu este nimic greu să nu strănuţi în faţa cuiva, dar din păcate ne-am cam obişnuit să fim nesimţiţi unii cu alţii, să nu ne uităm dacă deranjează unele lucrur pe cei din jur. O tusă nepotrivită, un strănut sau chiar o mână murdată dată.

Cred că sunt lucruri simple care ar trebui să reprezinte constante ale vieţii noastre.

O societate care respectă igiena şi distanţarea socială este Japonia. Ei întotdeauna au afirmat că Europa e mai puţin spălată.

Putem să ne luptăm cu unele lucruri care ni se par exagerate. Dar să nu mergem în grupuri umane compacte şi apropiate, se poate. Să nu ne pupăm şi să ne lipim obrazul, iarăşi se poate. Să punem mască când intrăm într-un magazin mic, nu e greu.

Putem să contribuim la oprirea creşterii numărului de cazuri de infecţii, fără să ne modifice esenţial viaţa. Nu avem niciun motiv să fim disperaţi. Nu trebuie să aducă frondă, disperare şi dispute. Cel mai simplu lucru e atunci când suntem relaxaţi, neangoasaţi şi ne bucurăm de prietenii de la masă, chit că sunt trei, nu 23”, a mai spus Mihai Gafencu.
 

Pentru că este sezonul concediilor, tot mai mulţi oameni se pregătesc să plece la mare sau la munte. Condiţiile de călătorie trebuie să fie însă diferite anul acesta, afirmă medicul Mihai Gafencu. 
 

“În primul rând, sunt câteva măsuri standard. Nu te lasă fără mască nici în autocar, nici în avion, nici în vapor. La fel, dezenfecţia este obligatorie. În concedii e suficient să respectaţi măsurile de igienă enumerate mai sus. Sunt inutile tensiunile. Trebuie să ne obişnuim cu aceste noi reguli”, a adăugat Gafencu.
 

Aşadar, e păcat ca prin nerespectarea unor reguli simple să vă periclitaţi sănătatea şi liniştea unei vacanţe mult aşteptate. Tocmai de aceea, specialiştii subliniază să aveţi în gând toate recomandările făcute încă de la începutul pandemiei. 

Pe aceeaşi temă: 

Dr. Virgil Musta: „Respectaţi trei măsuri simple, vă rog! Probabil e mai greu de crezut acum pericolul care încă ne paşte”

Cercetătorul care lucrează la vaccinul contra Covid i-a înfuriat pe medici după ce a spus că tratamentul pe care îl aplică România este apă de ploaie

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite