Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Micul dejun de la Margina, în finala europeană a destinaţiilor de Turism Cultural Sustenabil

0
20 Oct 2021 10:19:22
Autor: Stefan Both
Mic dejun la Margina
Mic dejun la Margina

Proiectul Mic dejun la Margina se află pe lista proiectelor europene finaliste în concursul Destinaţia 2021 pentru Turismul Cultural Sustenabil lansat de ECTN – European Cultural Tourism Network.

Reţeaua europeană pentru promovarea şi dezvoltarea Turismului Cultural (ECTN) va desemna câştigătorii în cadrul ediţiei cu numărul 14 a Conferinţei Internaţionale pentru Turism Cultural în Europa, care este programată astăzi la Atena. 
 
Proiectul Mic dejun la Margina a fost lansat de Asociaţia pentru Pomovarea şi Dezvoltarea Turismului în judeţul Timiş în colaborare cu Centrul Turistic Margina în luna mai 2017.  
 
În primii trei ani de la lansarea sa, proiectul a determinat creşterea numărului de turişti în destinaţie de la zero (cât era în 2017) la peste 5.000 de vizitatori provenind din ţară şi din întreaga lume. 
 
Proiectul a pornit de la câteva obiective turistice existente în satele comunei Margina – Biserici de lemn, Muzeul Satului Sinteşti - şi un grup restrâns de producători locali, ajungând în timp să determine crearea primului brand turistic din judeţul Timiş: Mic dejun la Margina. 
 
„Astăzi, în ciuda pandemiei care a determinat reconfigurarea produsului sub formă de pachete ce pot fi luate de turişti acasă şi dezvoltarea unor forme de turism familial în zonă – proiectul pune în valoare mai mult ca oricând cultura şi tradiţiile locului, meşteşugurile şi gastronomia, şi a impulsionat mai mulţi localnici să renunţe la vânzarea animalelor pentru a continua tradiţionalele plimbări cu căruţa trasă de cai, a inspirat comunitatea locală să se asocieze şi să lucreze împreună, să redescopere comori ascunse în podurile caselor sub forma unor obiecte de artizanat demult uitate sau să valorifice produse locale speciale”, a declarat Delia Barbu, directorul Asociaţiei Pentru Promovarea Turismului Timiş.
 
De asemenea, proiectul a încurajat mai mulţi producători locali să îşi dezvolte afacerile şi a coagulat eforturile altora din comunele învecinate spre produs, iar investitorii nu au întârziat să apară, la Primăria Comunei Margina fiind depuse deja cereri pentru construirea unor pensiuni în zonă.  
 
Lista proiectelor finaliste în concursul European pot fi găsite pe site-ul www.culturaltourism-network.eu. 

Vă mai recomandăm:

FOTO Plimbări cu căruţele şi mic dejun tradiţional la Margina. Cum a pus autostrada pe hartă o zonă uitată de lume

Turiştii olandezi s-au întors în secolul al XIX-lea într-o vizită în Ţara Făgetului FOTO
 
FOTO Cum fac turism localnicii dintr-o comună bănăţeană. Reuşesc să atragă sute de orăşeni la fiecare eveniment

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările