Ministerul Economiei încalcă grosolan legea, refuzând să explice un „tun” imobiliar pe care l-a girat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai bogaţi bănăţeni, fraţii Emil şi Marius Cristescu, au intrat, prin intermediul unei firme din grupul pe care îl deţin, în posesia unui teren foarte valoros din centrul Timişoarei. Aşa cum a dezvăluit ziarul „Adevărul”, împroprietărirea firmei deţinute de fraţii Cristescu s-a făcut printr-un act dubios emis de Ministerul Economiei, care, acum, în ciuda legii care îl obligă să ofere un răspuns, refuză să dea explicaţii.

Ministerul Economiei este în centrul unui scandal uriaş după ce a emis un certificat care atestă proprietatea fraţilor Cristescu asupra unui teren foarte valoros din centrul Timişoarei, deşi instanţa a stabilit printr-o sentinţă definitivă că terenul este al Primăriei Timişoara şi nu poate face obiectul legii în baza căreia s-a emis certificatul de proprietate.

Documentul cu pricina a fost semnat de fostul ministru al Economiei, Constantin Niţă. Acesta nu a putut explica în ce condiţii s-a emis certificatul, susţinând că Ministerul Economiei poate oferi explicaţiile. În baza legii 544/2001, privind liberul acces la date de interes public, „Adevărul” i-a solicitat Ministerului Economiei un punct de vedere în care să comunice:  care au fost documentele care au stat la baza emiterii certificatului de atestare a proprietăţii Seria M03 nr. 12931, din 18.04.2014, emis pe numele societăţii Bega Turism SA şi câte certificate de atestare a proprietăţii, în baza legii 834/1991, a emis  Ministerul  Economiei pe parcursul anului 2014.

Chiar dacă solicitarea a fost formulată în 20 aprilie, iar legea prevede că Ministerul era obligat să răspundă în 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile, un răspuns nu a fost oferit nici acum, deşi au trecut mai mult de 30 de zile. Chiar şi în cazul unor date complexe care necesitau un timp de răspuns de 30 de zile, ministerul ar fi fost obligat ca în termen de 10 zile să anunţe acest lucru. În ciuda prevederilor legale, Ministerul Economiei nu a oferit niciun răspuns.

La insistenţele „Adevărul”, purtătorul de cuvânt al Ministerului a declarat iniţial că răspunsul va fi oferit într-un termen scurt. După publicarea anchetei care scotea la iveală condiţiile în care a fost emis documentul, reprezentanţii Ministerului au susţinut că e nevoie de avizări suplimentare, iar un răspuns urmează a fi emis, ceea ce nu s-a întâmplat nici acum, la mai bine de 30 de zile de la solicitare. 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite