Ministerul Sănătăţii, învins în instanţă de medicii de familie trimişi pe frontul luptei cu COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea de Apel Timişoara a anulat mai multe prevederi ale unui Ordin al Ministerului Sănătăţii
Curtea de Apel Timişoara a anulat mai multe prevederi ale unui Ordin al Ministerului Sănătăţii

Mai multe prevederi din Ordinul Ministerului Sănătăţii, prin care medicii de familie sunt obligaţi să monitorizeze pacienţii diagnosticaţi cu Covid-19 aflaţi în izolare la domiciliu şi să îi declare vindecaţi, au fost anulate de Curtea de Apel Timişoara, la solicitarea asociaţiei medicilor de familie din Arad.

Lovitură de teatru în Justiţie în privinţa ordinului Ministerului Sănătăţii prin care medicii de familie erau obligaţi să îngrijească bolnavii de Civid-19. Procesul prin care ordinul semnat de ministrul Nelu Tătaru a fost contestat a fost deschis în 21 septembrie, iar sentinţa, care nu este definitivă, a fost pronunţată la sfârşitul lunii noiembrie. 

Reprezentanţii medicilor de familie din Arad au contestat Ordinul Ministerului Sănătăţii arătând că „obligaţia de a monitoriza evoluţia unor bolnavi deja diagnosticaţi cu Covid-19 - boală infecto-contagioasă grupa A - şi de a-i declara vindecaţi, exced medicinii primare”.

„Medicul specialist în astfel de boli nu poate trimite medicului de familie pentru monitorizare un astfel de bolnav, iar medicina primară nu include servicii de evaluare a simptomelor unei astfel de boli - medii, uşoare sau mai grave, sau dacă pacientul s-a vindecat”, au mai arătat medicii de familie.

Sentinţa Curţii de Apel Timişoara

Asociaţia medicilor de familie din Arad a mai arătat că un medic de familie nu poated declara un pacient vindecat în urma unei discuţii telefonice. 

„Declaraţia de vindecare a pacientului Covid-19 excede cadrului legal stabilit de Legea nr. 136/2020, declararea pacientului ca vindecat realizându-se potrivit art. 8 alin. 8 din acest act normativ, fie pe baza examinărilor medicale, fie la recomandarea medicului”, au mai arătat medicii de familie, potrivit cărora Ministerul Sănătăţii „angajează obligaţii ale medicilor de familie în raport cu direcţiile de sănătate publică, care exced medicinii primare şi care implică răspunderea profesională a acestora, fără contract şi fără finanţare”.

Curtea de Apel Timişoara a anulat mai multe prevederi ale Ordinului Ministerului Sănătăţii care fac referire la medicii de familie. 

„Curtea reţine nelegalitatea parţială a Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 1513/2020, respectiv a dispoziţiilor privind obligaţiile medicului de familie în monitorizarea pacienţilor diagnosticaţi cu boala Covid-19 aflaţi în izolare la domiciliu şi declararea acestora ca vindecaţi, acestea contravenind reglementărilor de forţă juridică superioară, cuprinse în H.G. nr. 140/2018, care indică în mod clar competenţa medicului de familie în depistarea de boli cu potenţial endemoepidemic, cu menţionarea expresă a posibilităţii realizării examenului clinic, a stabilirii unui diagnostic prezumtiv, cu trimiterea către structurile de specialitate pentru investigaţii, confirmare, tratament adecvat şi măsuri igienico-sanitare specifice, deci cu excluderea acordării de tratament sau de monitorizare sau de declarare ca vindecat a unui astfel de bolnav”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Timişoara, care poate fi atacată cu recurs.

„Pe noi ne-a deranjat că se forţa partea de competenţă profesională”

Vicepreşedintele Societăţii Medicilor de medicina familiei/Medicină generală a judeţului Arad, Csongor Toth a explicat pentru „Adevărul” că medicii de familie nu au atacat Ordinul Ministerului Sănătăţii pentru că nu ar fi de acord să ajute pacienţii cu COVID-19, ci pentru că ar putea fi făcuţi responsabili pentru chestiuni care nu ţin de competenţa lor.

„Colegiul Medicilor a spus că doar patru specializări au competenţă pentru tatarea pacienţilor cu COVID. După ce a fost emis Ordinul şi noi ne-am pus problema că dacă ne bizuim doar pe ce ne spune pacientul şi ulterior se dovedeşte că ceva s-a complicat, iar familia depune plângere noi nu putem să ne apărăm. Medicii de familie monitorizează pacienţii cu COVID-19. Niciodată nu s-a pus problema că nu am dori să ne monitorizăm pacienţii. Problema a fost legată doar de o soluţie legislativă ca să putem fi acoperiţi legal”, a declarat Csongor Toth. 

Potrivit medicului, dacă sentinţa Curţii de Apel Timişoara va fi menţinută „ministerul trebuie să corecteze legislaţia”.

Vă recomandăm şi:

Medicul Virgil Musta: Nu vă faceţi planuri pentru Crăciun. Nu cred că putem să sărbătorim morţi

VIDEO Proiect unic în România. Pacienţii cu COVID-19 care pot fi trataţi acasă, la fel ca în spital

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite