Moara de lemn din Sasca Montană va fi renovată şi introdusă în circuitul turistic. Se caută voluntari care să pună umărul la treabă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moara din Sasca Montană
Moara din Sasca Montană

Asociaţia Acasă în Banat, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Sasca Montană, organizează sâmbătă, 29 februarie, o acţiune de renovare a morii de lemn din Sasca Montană.

Situată aproape de şcoala din localitate, Moara de lemn din Sasca Montană (judeţul Caraş-Severin) nu mai macină din anul 2006, iar de atunci, clădirea a început să se degradeze şi canalul de apă s-a colmatat.

Voluntarii din Timişoara vor să repare această moară şi să o repună în funcţiune. Este o moară ţărănească cu ciutură, amplasată chiar în centrul satului şi poate fi un extraordinar obiectiv turistic. 

“Intervenţia este urgentă pentru că în acest moment, moara încă se mai păstrează în condiţii bune, dar se degradează rapid. Vom schimba acoperişul, vom decolmata canalul de apă, reconstrui puntea, dar vom face şi o ecologizare a râului”, a declarat Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat.

Primăria şi Consiliul Local Sasca Montană susţin acest demers.
 

 “Suntem convinşi că şi oamenii din sat vor pune umărul ca să repornim moara de lângă Şcoală. Este foarte important pentru noi să păstrăm patrimoniul şi să-l punem în valoare, pentru că sunt mulţi turişti care ne vizitează şi trebuie să le arătăm frumuseţile pe care le avem”, a spus şi Ion Popliceanu, primarul comunei Sasca Montană.

Moara din Sasca montana


 

Renovarea morii din Sasca Montană este prima acţiune de acest gen a Asociaţiei Acasă în Banat, cunoscută pentru reabilitarea unor case bănăţene sau pentru proiectul de “colorare” a unor sate.

Acum, unul din noile obiective ale timişorenilor este de a repara, alături de comunităţile locale, mai multe mori de apă din Banatul de Munte.

Moara din Sasca montana

Voluntarii Asociaţiei Acasă în Banat au străbătut localităţile din judeţul Caraş-Severin şi au identificat şi cartografiat nu mai puţin de 243 mori de apă existente, dintre care 82 sunt folosite în mod regulat, 47 sunt în stare bună de conservare dar sunt oprite iar 114 sunt nefuncţionale sau în stare critică.

Moara din Sasca montana

Intervenţia de sâmbătă, 29 februarie 2020, va începe dimineaţa la ora 9.00 şi se va încheia seara la ora 18:00. Pentru a se înscrie, voluntarii care vor dori să participe sunt rugaţi să contacteze Asociaţia Acasă în Banat prin intermediul paginii de Facebook sau la adresa de email acasainbanat@gmail.com.

Moara din Sasca montana
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite