Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Modelul de la Timişoara. Spitalul în care ajung pacienţii COVID-19 şi niciun medic nu a fost infectat. „Bătălia trebuie dusă pe două fronturi“

8
5 Apr 2020 14:44:04
Autor: Stefan Both
Medicul timişorean Virgil Musta FOTO Tion.ro
Medicul timişorean Virgil Musta FOTO Tion.ro

Medicul Virgil Musta crede că bătălie împotrova coronavirusului se poate câştiga pe două fronturi: în primul rând în comunitate şi apoi în modul în care este gestionată situaţia în spitale.

Medicul timişorean Virgil Musta, şef de Secţie la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, unde sunt internaţi pacienţi infectaţi cu coronavirus, revine cu o nouă postare utilă. 
 
Virgil Musta vorbeşte din nou despre bătălia care se duce împotriva coronavirusului SARS Cov2. Această bătălie se poate câştiga pe două fronturi: “În primul rând în comunitate şi apoi bineînţeles, în modul în care gestionăm situaţia în spitale”.
 
“Îmi cer scuze că vă scriu destul de rar, dar implicara mea în această luptă îmi ocupă aproape tot timpul.
 
Sâmbătă mi-am permis să fur două ore pentru a-mi încanta sufletul şi a-mi încărca enegia în mijlocul familiei, dar apoi din nou la treabă. Nu avem timp prea mult de stat. Situaţia se complică pe măsură ce creşte numărul de cazuri confirmate şi mai ales pe măsură ce creşte numărul de cazuri mai grave, iar timpul în care putem încetini această creştere se micşorează tot mai mult.
 
Îmi exprim din nou părerea că bătălia se câştigă pe două fronturi: în primul rând în comunitate şi apoi bineînţeles, în modul în care gestionăm situaţia în spitale.
 
Mergând pe cele două direcţii, aş dori în primul rând să readuc în discuţie recomandările făcute anterior oamenilor pentru prevenţie, concentrându-le în două-trei idei esenţiale.
 
1. Pentru prevenirea contaminării pe cale aeriană:
 
- păstraţi distanţa socială de peste doi metri.
 
- purtaţi mască.

- aerisiţi încăperile cât mai des.
 
2. Pentru prevenirea contaminării prin mâini murdare.
 
- NU ATINGEŢI FAŢA (gura, nasul, ochii) CU MÂNA, pentru că numai aşa se transmite virusul pe acestă cale.
 
Şi pentru că ştiu că este foarte greu să scăpaţi de aceste gesturi involuntare, atrageţi-vă atenţia unul altuia (persoane cunoscute) de fiecare dată când faceţi aceste gesturi, chiar până la enervare, până la disperare şi poate aşa veţi reuşi să evitaţi una dintre cele mai importante căi de transmitere .
 
- spălaţi-vă de cât mai multe ori pe mâini cu apă şi săpun.

- dezinfectaţi des suprafeţele (podele, tălpi pantofi, clanţe, întrerupătoare, telefoane mobile etc).
 
3. Pentru persoanele din grupele de risc - IZOLARE TOTALĂ!
 
Acum, aş dori să mă refer şi la situaţia din spitale, pe baza observaţiilor şi experinţei proprii din această perioadă.
 
În ultimul timp, am observat din păcate o degringoladă totală în multe spitale şi instituţii medicale, degringoladă pe care eu o pun în special pe seama unei lipse de organizare.
 
Consider că ar putea fi de ajutor să împărtăşesc câte ceva din experienţa mea, de altfel cred că acum este foarte importantă deschiderea şi comunicarea între spitale.
 
La spitalul la care lucrez (Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara), am reorganizat circuitele funcţionale şi modul de lucru. Am stabilit protocoale şi reguli noi, care să protejeze în primul rând personalul medical, dar şi pacienţii.
 
Am împărţit astfel spaţiile spitalului în 3 zone:
 
1. Zona roşie, cu risc mare de contaminare. Este zona unde personalul medical întâlneşte pacienţii infectaţi sau potenţial infectaţi. Iar în această etapă a pandemiei, cu transmitere comunitară, FIECARE PACIENT TREBUIE CONSIDERAT CA FIIND POTENŢIAL INFECTAT. Fiecare zonă roşie are la ieşire o zonă de decontaminare.
 
2. Zona galbenă, cu risc mediu. Este zona unde personalul medical îşi desfăşoară activitatea birocratică sau zonele de trecere dintre zonele roşii, zone unde ocazional te poţi întâlni cu un pacient pozitiv pentru un timp scurt sau cu un cadru medical, care din neglijenţă nu s-a decontaminat după ce a venit din zona roşie.
 
3. Zona albă, cu risc scăzut de contaminare, în care pacienţii nu pot ajunge (zona administrativă, depozit, farmacie, bucătărie etc).
 
După zonare şi stabilirea clară a circuitelor din aceste zone, am stabilit standardul de echipamente cu care fiecare persoană trebuie să fie echipată şi nu am făcut diferenţe între diferitele categorii de personal medical. TOŢI TREBUIE SĂ BENEFICIEZE DE ACELAŞI STANDARD DE BIOSECURITATE!
 
Apoi am reorganizat activitatea pe secţii, după urmatoarele principii:
 
- am împărţit personalul în echipe mici, cu un minim de personal, care să poată desfăşura activitatea.
 
Aceştia lucrează în ture. Astfel, dacă o persoană dintr-o echipă se contaminează intră în autoizolare doar acea echipă, deci un numar mic de cadre medicale. Echipa respectivă va fi imediat înlocuită de o altă echipă, activitatea în spital va continua în condiţii normale.
 
- scurtarea timpului de activitate în zona roşie şi eficientizarea acesteia. Vă dau un exemplu: anterior reorganizarii, medicii intrau la pacienţi cu foile de observaţie pentru a nota evoluţia clinică şi valorile T, TA, Pulsoximetria etc. Pentru a evita contaminarea foilor de observaţii, medicii intră acum în saloane cu telefoanele deschise, protejate sub echipamentul de protectie şi transmit datele obţinute de la pacient unui coleg de afară, prin bluetooth, care notează aceste date în foaia de observaţie.
 
- antrenarea echipelor în echiparea şi dezechiparea echipamentului de protecţie, manevre care reprezintă risc de contaminare a personalului medical.
- identificarea continuă a posibilelor riscuri de contaminare şi măsuri punctuale.
- am îmbunătăţit comunicarea dintre noi cei din spital. Nu ne este ruşine să ne recunoaştem greşelile şi lipsurile, tocmai pentru a găsi rapid soluţii. Acest lucru a crescut unitatea echipelor şi încrederea în noi.
 
Acestea sunt câteva dintre acţiunile întreprinse la noi, am ţinut să le împărtăşesc din dorinţa de a ajuta şi pe alţii. Ne adaptăm şi noi continuu, încercând să facem faţă cât putem noi de bine la diversele situaţii care apar, pentru că totul este într-o dinamică permanentă.
 
Ştiu că persoanele implicate în managementul diverselor spitale fac eforturi deosebite pentru a găsi cele mai bune soluţii de organizare, de aceea cred că putem învăţa unii de la alţii, pentru a aplica rapid soluţiile care au dat rezultate.
 
Mulţumesc pentru efortul fiecăruia dintre voi!
 
Ţinem aproape, deşi păstrăm distanţa!
 
Numai împreună vom reuşi!”, a scris medicul Virgil Musta, pe grupul de Facebook City Doctors.
 
Citiţi şi:
 
Istoria deosebită a familiei din care provine medicul Virgil Musta, cel care vindecă la Timişoara bolnavii de Covid-19


Sfaturile preţioase ale medicului Musta. Cum eviţi contaminarea prin haine sau pantofi şi de ce sunt mănuşile o mare capcană
 

Ce măsuri de prevenţie poţi lua dacă locuieşti în aceeaşi casă cu persoane vârstnice. Sfaturile doctorului Musta

Apelul răscolitor al doctorului Musta către medici: „Rămâneţi «pe baricade»! N-avem o meserie oarecare. Ne-am ales-o la bine şi la greu“

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Ganganstyle
5.04.2020, 14:58:44

Dute si spune-le asta la doftori din Vaslui .Acolo e dezastru a trebuit sà intervinà armata,

+2 (4 voturi)
aşa şi aşa
5.04.2020, 16:01:52

Ganga... Serios?... Vezi ce dai ca exemplu de "aşa nu", şi unde cauţi "salvatorii"... Poate n-ai auzit "managementul" generălesei şefe de la Spitalul Militar Bucureşti, unde 24 de cadre medicale au luat virusul buclucaş... Ce zici, aia n-ar trebui să ia notiţe?... Chiar într-un articol de azi, de aici de la Adevărul, amatorii în uniformă trimişi la Suceava să "salveze situaţia" (de fapt, doar aparenţele) se ţineau cu mîinile de cap de ce au găsit acolo, dar nu zic nici "pîs" de dezastrul din ograda proprie... Dacă erau profesionişti adevăraţi, tăceau şi făceau, nescoţănd nici un cuvinţel despre munca lor, indiferent cît de insistenţi ar fi ziariştii... Dar, vorba aceea: amatorul nu e amator destul, dacă nu e şi fudul...

-1 (7 voturi)
bios
5.04.2020, 16:14:29

asa si asa daca taceai...

-2 (2 voturi)
Ganganstyle
5.04.2020, 16:40:44

Comentariu considerat abuziv.

samurai _x
5.04.2020, 15:15:36

Purtati masca e 11 ron o masca daca cautat pe goggle PLUS CA V O CONFECTIONATI SINGURI un oras in care 99% poarta masti va scapa #Masks4all

Vezi toate comentariile (8)