Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Morile de apă de la Rudăria, pe mâna voluntarilor. „Oamenii ăştia au venit să le cureţe mizeria, trebuie să afle asta şi localnicii” FOTO

3
16 May 2021 16:31:24
Autor: Stefan Both
Acţiunea de voluntariat Hai la Rudăria! FOTO Ş.BOTH
Acţiunea de voluntariat Hai la Rudăria! FOTO Ş.BOTH

Peste 200 de voluntari din Timişoara, dar şi din ţară sau străinătate, au venit în acest weekend să facă curăţenie în jurul morilor de apă de la Eftimie Murgu (Rudăria).

GALERIE FOTO

Sezonul turistic la morile de apă din satul cărăşan Eftimie Murgu stă să înceapă. Rudăria, cum mai e cunoscută localitatea, este o adevărată bijuterie a arhitecturii populare ţărăneşti. Astăzi, turiştii vizitează doar şapte dintre mori, care sunt deja cunoscute şi se află pe drumul mare. Mai sunt însă încă 15 mori, nevizitate, aflate în spatele caselor din Rudăria. Lumea nici nu ştie cum să ajungă la ele. La acestea din urmă s-au adunat, în week-end, peste 200 de voluntari ai Asociaţiei Acasă În Banat, să facă curat şi diferite lucrări de reparaţii. Acasă în Banat îşi propune să introducă în circuit toate cele 22 de mori de apă de la Rudăria. 
 
„Sunt vizitate morile de la drum, ele arată bine. Întrebarea firească pentru mine este unde sunt celelalte mori, până la 22. De aici a pornit proiectul nostru. Ori descoperirea morilor care nu sunt vizitate de turişti ne arată o situaţie îngrijorătoare. Sunt mori extraordinar de valoroase din punct de vedere etnografic, dar sunt în spatele caselor şi nu sunt văzute de turişti. Sunt şi neglijate, sunt absolut pline de gunoaie şi în condiţiile acestea vitrege continuă să funcţioneze. Scopul nostru este de a le scoate la iveală şi să le introducem în circuitul turistic”, a spus Radu Trifan, preşedintele Acasă în Banat. Proiectul a beneficiat şi de o finanţare de 35.000 de lei din partea Fundaţia Orange.

 
Comunitatea a rămas corijentă 
 
Primarul din Rudăria este dezamăgit de lipsa de iniţiativă a localnicilor. 
 
„Le mulţumim din suflet celor de la Acasă în Banat pentru această acţiune şi ceea ce fac pentru noi. Din păcate, comunitatea a rămas corijentă de această dată. Să sperăm că ne vom revanşa sau măcar vom menţine ceea ce fac alţii pentru noi. Sperăm să învăţăm ceva de la ei. Să ştiţi că aceste mori şi turismul ne-a cam dat viaţa peste cap. Eram liniştiţi înainte. Dar e un lucru bun, trebuie să venim şi noi în întâmpinarea turiştilor, cu ce avem, cu produse locale, să nu ne fie ruşine cu ele. Îşi rotunjesc şi ei venitul”, a spus primarul din Rudăria. 

 
„Complexul acesta de mori este o minune” 
 
Voluntarii au făcut curăţenie în albia râului, au strâns tone de deşeuri. Au făcut lucrări întreţinere la morile de apă, au reparat acoperişuri şi au vopsit. Partea bună este că n-au lipsit nici voluntarii din Valea Almăjului. Aproape 60 de elevi de la liceul din Bozovici au pus umărul. 
 
„Suntem aici să desfăşurăm un proiect cu Acasă în Banat. Vrem să readucem la viaţă strălucirea de odinioară a morilor şi să oferim turiştilor o experienţă de neuitat aici în Valea Morilor. Eu sunt din Bozovici, de aici din zonă. Pentru noi, complexul acesta de mori este o minune, precum este şi Cascada Bigăr. E de datoria noastră să ne ocupă de îngrijirea lor”, a spus unul din elevii de la Bozovici. 

 
La acţiune au participat şi câţiva tineri din străinătate, studenţi la Timişoara sau Alba Iulia.  
 
Dunca a sosit cu elicopterul 
 
La Rudăria şi-a făcut apariţia şi preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca, însoţit de primarul Reşiţei, Ioan Popa. Aceştia au venit cu elicopterul personal al lui Dunca, pentru a vedea la faţa locului situaţia morilor de apă şi pentru a face un apel către comunitatea locală să intre în fenomenul turistic.  
 
„Oamenii ăştia au venit să le cureţe mizeria, trebuie să afle asta şi localnicii. Haideţi ca de acum în colo să nu mai aruncăm nimic pe mal, să păstrăm măcar. Asta se poate face. Primarul trebuie să facă un regulament, să fie pregătit ca nea Gheorghe să aibă unde să pună sacul de gunoi. Amenda vine după ce aruncă în altă parte. Au venit sute de oameni care vor să-i ajute”, a afirmat Romeo Dunca. 

 
O altă noutate în cadrul proiectului desfăşurat de Acasă în Banat este sprijinirea localnicilor de a crea un brand local: făina de mălai obţinută prin măcinare în morile de apă de la Rudăria.   Vă mai recomandăm:

„Hai la Rudăria!”. O nouă acţiune a Asociaţiei Acasă în Banat în singura rezervaţie de mori de apă din România

Obiectivul turistic ascuns lângă cascada Bigăr: morile de apă de la Rudăria macină făină de peste un secol

 Blestemul aurului. Legenda nespusă a muntelui din România care ascunde o avere imposibil de scos

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Realist
16.05.2021, 16:58:53

I-auziti-l si pe nea primaru' : "Să ştiţi că aceste mori şi turismul ne-a cam dat viaţa peste cap. Eram liniştiţi înainte." Super ...

+2 (2 voturi)
Ionica Porumbel
16.05.2021, 18:14:11

Măi, să fie! Trebuie schimbată denumirea în Rrudăria, ca să nu fie discriminare.

Tomescu Tom
16.05.2021, 18:57:02

Le intra gunoiul în gură și le trebuiau voluntari să-i salveze .. Măcar de acum încolo să fie în stare să păstreze curățenia făcută de alții .. Mai mare rușinea

+4 (4 voturi)
Modifică Setările