Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Motivul pentru care fostul primar Ciuhandu, condamnat la muncă în folosul comunităţii, cere anularea acestei obligaţii

2
20 Jan 2020 15:47:03
Autor: Daniel Dancea

Fostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu, condamnat în dosarul „Poli“ la trei ani cu suspendare şi 120 de zile de muncă în folosul comunităţii, cere anularea obligaţiei de a presta muncă în folosul comunităţii invocând motive medicale.

Odată cu sentinţa prin care Gheorghe Ciuhandu (73 de ani) a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, judecătorii i-au stabilit şi o serie de obligaţii. Una dintre acestea este prestarea a 120 de zile de muncă neplătită, în folosul comunităţii, la Direcţia de Sănătate Publică sau Horticultura. Cum Direcţia de Sănătate Publică a ieşit din lista instituţiilor la care persoanele condamnate cu suspendare pot presta muncă în folosul comunităţii, fostului primar al Timişoarei i-a rămas o singură opţiune: societatea de întreţinere a spaţiilor verzi, Horticultura.

Potrivit directorului Horticultura, Andrei Drăgilă, protocolul prevede ca persoanele condamnate să presteze muncă în folosul comunităţii la Horticultura trebuie să lucreze la pepinieră, muncă fizică. „Am avut şi un judecător, a fost şi un primar nu ştiu pe unde, un inginer, un medic. Nu fac altceva decât ceea ce noi le dăm. Ajută la descărcatul de material, fac amestecul de pământ, încarcă descarcă materiale. Nu putem să dăm o muncă de birou pentru că nu avem această posibilitate”, a declarat directorul Horticultura, potrivit căruia trebuie găsite soluţii ca persoane cu o anumită pregătire ar trebui să aibă posibilitatea să presteze o muncă la nivelul calificării lor.

La Serviciul de Probaţiune Timiş, fostul primar al Timişoarei a depus o cerere prin care a solicitat să fie scutit de prestarea orelor de muncă în folosul comunităţii, depunând în acest sens o serie de acte medicale care să ateste că este în imposibilitatea de a presta munca la care a fost obligat de judecători. Conform procedurii, Serviciul de Probaţiune a transmis cererea fostului primar instanţei, urmând ca judecătorii să decidă dacă anulează dispoziţia prin care Gheorghe Ciuhandu a fost obligat să presteze muncă în folosul comunităţii.

Prima fază a acestui proces se va judeca la Tribunalul Timiş, unde primul termen este programat în 11 februarie. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ovidiu Olariu
20.01.2020, 17:35:00

Fostul primar al Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, in varsta de 73 de ani, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare si la prestarea unor munci neplatite, in folosul comunitatii. Pana aici, lucrurile par clare. Dar, directorul Andrei Dragila, de la Horticultura, unde a fost repartizat sa presteze fostul primar munca in folosul comunitatii, stie ceea ce judecatorii, care au dat sentinta in cazul fostului primar Gheorghe Ciuhandu, inca nu reusit sa afle si, in consecinta, face precizarile necesare: "persoanele cu o anumită pregătire ar trebui să aibă posibilitatea să presteze o muncă la nivelul calificării lor". Latura discutabila a acestei sentinte este comentata de acelasi director. Persoanele condamnate la munca in folosul comunitatii "Ajută la descărcatul de material, fac amestecul de pământ, încarcă descarcă materiale. Nu putem să dăm o muncă de birou pentru că nu avem această posibilitate”. Ce ar ramane de facut intr-o asemenea imprejurare, cand cel aflat in aceasta situatie nu poate efectua munca fizica, atat datorita faptului ca nu a efecuat nicioadata o asfel de munca, precum si din motive de varsta ?

+1 (1 vot)
Ovidiu Olariu
20.01.2020, 17:35:36

Se pare ca judecatorii nu au reusit sa stabileasca, pana in prezent, o rezolvare concreta si clara pentru asemenea situatii si, probabil, nici nu ii intereseaza. Rostul lor este sa dea o sentinta si sa se ocupe si de alte probleme, mult mai serioase, cum ar fi, de exemplu, modul in care trebuie sa fie mentinute -obligatoriu, pentru magistrati !- pensiile speciale. Celelalte probleme, mai putin importante pentru societate, sa se afle in grija institutiilor sau companiilor unde au fost trimisi sa-si execute pedeapsa cei condamnati ! Dar, de fapt, nici aceasta nu ar fi o problema vitala. Exista multe alte posibilitati de rezolvare ! Urmare cererii pe care fostul primar a depus-o la Serviciul de probatiune, va incepe un nou proces, in care instanta va decide daca accepta cererea fostului primar de a fi scutit de aceasta pedeapsa sau daca judecatorii vor da alte solutii, mai intelepte. In aceste conditii, bineinteles ca totul este in regula. Timp este berechet, iar judecatorii, in conformitate cu rapiditatea solutiilor pe care le practica instantele romanesti, vor gasi, fara indoiala, in urmatorii ani, cea mai optima rezolvare. Totul va depinde insa daca domnul Ciuhandu va mai fi capabil sa indeplineasca urmatoarea indatorire civica pe care i-o va propune instanta !

+1 (1 vot)
Modifică Setările